Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Máte chuť na špenát?

spenat

So špenátom je už niekoľko rokov nerozlučne spätý svalnatý Pepek námorník a taktiež informácia o jeho vysokom obsahu železa. Tá sa, žiaľ, nezakladá na pravde.

Hoci je špenát jedným z najbohatších zdrojov kyseliny listovej (vitamín skupiny B) a karotenoidov (napríklad luteínu), dôležitých pri prevencii makulárnej degenerácie ako príčiny straty zraku u starších ľudí, väčšina z nás si špenát spája hlavne ako zásobáreň železa. Tento mýtus sa po prvý krát objavil v roku 1870, keď jeden z odborníkov zle napísal desatinnú čiarku a prisúdil špenátu desaťkrát väčší obsah železa, ako v skutočnosti má.

Dôležité živiny

Jedna porcia, čiže zhruba hrnček surového špenátu, má iba 1 mg železa, ktoré sa navyše kvôli rastlinnej forme nedobre vstrebáva. Vápnik v špenáte má pri vstrebávaní rovnako ťažkosti, a to najmä pre vysokú koncentráciu kyseliny šťaveľovej. Avšak, i tieto zdanlivé nevýhody bohato vyvážia iné, nemenej dôležité živiny v ňom obsiahnuté. Čítajte ďalej a dozviete sa ktoré :)

S čím pomôže?

Okrem zmieňovanej makulárnej degenerácie, pomáha špenát vďaka vysokému obsahu vitamínu K udržiavať hustotu kostí a tým predchádzať zlomeninám. Draslík, horčík a kyselina listová zas znižujú krvný tlak a tým i riziko mŕtvice. Podľa niektorých štúdií dokonca kyselina listová znižuje u bývalých fajčiarov riziko vzniku rakoviny pľúc.

Nové produkty, horúce novinky, najnovšie články, informácie o zľavách, akciách či zvýhodnených ponukách? Ak chcete všetky tieto info dostávať e-mailom ako prvý, stačí ak sa prihlásite do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný aj o exkluzívnych ponukách len pre vás!

Vedeli ste, že špenát je tiež výborným prostriedkom na posilnenie ďasien, pomáha predchádzať menštruačným bolestiam a je tiež dôležitou surovinou pri predchádzaní únavy a sivého zákalu?

Ešte zdravšia alternatíva

Ak chcete vstrebať viac železa zo špenátu, jedzte ho s potravinami bohatými na vitamín C, napríklad s červenou paprikou či pomarančom. Jeden hrnček surového, prípadne pol hrnčeka vareného špenátu, predstavuje jednu porciu zeleniny. Nezabúdajte, že odborníci na výživu pritom odporúčajú prijímať aspoň päť porcií zeleniny denne.

Ako správne nakupovať?

Vyberte si chrumkavý, jasnozelený špenát, ktorý nie je ožltnutý, zvädnutý ani otlačený. Ak chcete, aby mal jemnú chuť, siahnite po mladom, takzvanom baby špenáte.  Aj v ňom nájdete dostatočné množstvo betakaroténu, vitamínu B2, B6, C a K, kyselinu listovú a samozrejme draslík s horčíkom.

Čo ste (možno) netušili?

- Špenát pochádza za oblasti Iránu a Afganistanu, pričom do Európy ho pravdepodobne priniesli Španieli.

- Ukázalo sa, že špenát obsahuje toľko biologicky aktívnych látok, že je vhodnejšie konzumovať ho v menších dávkach a častejšie, než nárazovo vo veľkom množstve. Zabezpečí sa tým dôkladné vstrebanie všetkých prospešných látok.

- Veľmi častým javom je doslova nechuť konzumovať špenát v detstve, čo sa však v dospelosti záhadne mení. :)

- Špenát je vrelo odporúčanou pochúťkou pri redukčných diétach, keďže jeho 100 gramov obsahuje len zanedbateľných 20 kalórií.

Fit recept - Chutné špenátové cestoviny

Ingrediencie: Zmrazený špenátový pretlak, ľubovoľný druh špaldových cestovín, soľ, korenie, asi 20 dkg nastrúhaného  syra, 1 smotana, maslo na vymastenie zapekacej misy.

Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu, prepláchnite, nechajte odkvapkať a vložte do rozpusteného špenátu. Osoľte, okoreňte a riadne premiešajte. Vzniknutú zmes navrstvite do maslom vymastenej zapekacej misy, posypte husto strúhaným syrom a zalejte smotanou. Napokon vložte pripravenú pochúťku do predhriatej rúry a pečte, až kým syr nebude zlatý.

Skvelé tipy na záver

Špenát môžete pridať aj do polievok a omáčok ako bylinku. Poukladajte na seba 10 lístkov špenátu, zviňte ich ako cigaretu a pokrájajte na tenké plátky.

Najjednoduchší spôsob, akým sa dá blanšírovať špenát, je vložiť ho očistený a umytý do kovového sita a zaliať vriacou vodou. Potom ho treba preliať studenou vodou, aby sa var zastavil.

Zdroj: www.feminity.sk, Food Cures, fiftyfifty.cz

Foto zdroj: www.topfoodfacts.com