Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Aj v rodine Michala Majerecha sa občas zatrasie chladnička

Silový trojboj, ako už názov napovedá, nie je nič pre tenšie figúry. Tento silový šport, pozostávajúci z troch disciplín – drep, tlak na lavičke a mŕtvy ťah, má aj v našich krajinách pomerne slušné zastúpenie. Sympatický Michal Majerech (29)  patrí na súťažiach medzi popredných slovenských reprezentantov. O tom, ako zvykne trénovať, ktoré dobroty nájdeme v jeho jedálničku a čo najbližšie chystá, nám porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Michal, ďakujeme, že si si našiel čas na skromný rozhovor. Môžeš sa našim čitateľom v krátkosti predstaviť?

Ja ďakujem za možnosť predstaviť kúsok silového trojboja. Po prvý krát som okúsil chuť železa myslím, v roku 1999 keď som mal 16 rokov a vážil som tak 60 kg. Prvú súťaž som absolvoval v roku 2002. Bol to tlak na lavičke, ktorý naštartoval chuť súťažiť a tá mi vydržala dodnes.

Aké sú tvoje osobné rekordy? Určite máš súťažné i tréningové maximá. Prezraď nám ich hodnoty.

Osobné, ale zároveň i súťažné rekordy sú: Drep 277,5kg, tlak na lavičke 202,5 a mŕtvy ťah 272,5kg. Maximá vytváram vždy na súťaži. Trénujem systematicky, preto sa v tréningu k maximu väčinou nikdy nedopracujem.

Koľko toho za deň skonzumuje muž tvojich proporcií?

Tak toto je celkom ťažká otázka. Podľa možností si snažím porcie hlavne deliť. Aspoň na 5-6 jedál počas dňa. Ak sa mi nedarí, tak potom sa k večeru trasie chladnička.

Dodržiavaš pred súťažou prísnejšiu životosprávu?

Pred súťažou aj áno. Vo všeobecnosti sa snažím vyhýbať hlavne mastným jedlám. V príprave na pretek mi väčšinou treba s váhou dole, tak vtedy určite dbám na vyšší príjem bielkovín a znižujem sacharidy. Nedoprajem si hocičo. No takú pevnú vôľu ako majú kulturisti, nemám.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Máš presne spočítané, koľko gramov sacharidov, bielkovín a tukov za deň prijmeš?

Toto som riešil skôr v začiatkoch, keď som trénoval prevažne kulturistickým tréningom a chcel som vyzerať. Dnes sa skôr prispôsobujem chodu domácnosti, keďže mám rodinu a prácu. Nakoľko väčšinu času trávim v aute a v teréne, bolo by to pre mňa obtiažne. Skôr vyberám potraviny s kvalitnými sacharidmi, vyhýbam sa mastným jedlám a pravidelne stojím na váhe, aby som neskĺzol.

Ktoré potraviny si zo svojho jedálnička vylúčil úplne?

Určite v mojej ruke neuvidíte soľničku. Mäso, ktorého väčšinový obsah tvorí tuk a nemám rád údené.

Čo považuješ zatiaľ za svoj najväčší úspech?

Pokiaľ sa bavíme o športových úspechoch, tak je to minuloročné tretie miesto v absoultnom poradí na súťaži Top silák 2011, zároveň to boli Majstrovstvá SR družstiev, kde sme obsadili taktiež tretie miesto. Potešil ma tiež výkon na wilksové body, kde sa mi konečne podarilo prekonať magickú 500 bodovú hranicu. To ma zaradilo medzi najlepších trojbojárov Slovenska.

Aké súťaže plánuješ v blízkej budúcnosti?

Najbližšie ma čaká po roku Top silák 17.11.2012. Takže po dovolenke opäť naštartujem silový kolotoč.

Čo tvoj tréning? Akým systémom trénuješ?

Keď mám prípravu, tak trénujem 3 krát do týždňa. Začínam v stredu stredne ťažké drepy 3 série po 6 opakovaní (finálne série) a ťažký tlak na rovnej lavici + doplnky na triceps. V piatok mŕtvy ťah 4x5 a ľahký tlak na rovnej lavici + doplnky na chrbát, spodnú časť a leg press. V nedeľu ťažký drep 3x3-4 a tlak na úzko. Tréning si vždy nastavím na 12 týždňov. Pričom v predposlednom týždni sa dostávam na váhu cca o 50 kg menej ako chcem na súťaži. Posledný je skôr oddychový a váhy idú cca na 30% váhu z maxima. Mnohí sa ma niekedy pýtajú, že ako to potom viem, že dám ten výkon, ktorý si stanovím a nedá im to spávať. Vyskúšal som už viacero tréningov, no tento spôsob mi vyhovuje najviac. Keďže som sa poradil o tom so svojim telom.

Koľkokrát do týždňa a ako dlho ťa vídať v posilňovni?

V podstate na prvú časť som už odpovedal. Ako dlho? Len samotné ťažké drepy mi obvykle trvajú viac ako hodinu a pol. Takže cca 2-3 hodiny určite. Počas prípravy.

Pomáha ti niekto, alebo cvičíš sám?

V príprave sa snažím vždy chodiť s tímovým kolegom Máriom Šedivým a cvičíme spolu. Takýto tréning je určite hodnotnejší. Mimo súťažné obdobie spolu trénujeme v rámci možností. Ale nie je to nevyhnutné.

Robievaš pred a po tréningu strečing?

Pred tréningom sa snažím zahriať na bicykli cca 10 minút. Potom ľahšie rozcvičím telo základnými cvikmi a idem na to. Strečing preferujem po tréningu. Hlavne keď mám ťažké partie.

Aká je tvoja aktuálna váha a akú váhu mávaš počas súťaží?

Momentálne mám dilemu. Posledné dva roky som súťažil v kategórii do 83kg. Mimo súťaž mám tak o 3kg viac. Práve teraz mám však cca 78kg a zvažujem prechod do nižšej kategórie do 74kg. Nesilím to. Uvidíme po septembri a potom sa rozhodnem, či pribrať alebo chudnúť. Bola to totiž kategória, ktorú som mal viac rokov. No vtedy som pred súťažou vždy chudol a dokonca mi to vychádzalo tak, že na súťažnej váhe som mal 50 gramovú rezervu, teda len tak tak.

Aké sú podmienky na kvalifikáciu do súťaže?

Podmienky na kvalifikáciu v podstate nie sú. Môže súťažiť ktokoľvek, kto sa zaregistruje pod klub silového trojboja a splní výkonnostný limit, ktorý je uvedený v stanovách silového strojboja na www.sakst.sk

Venuješ sa naozaj náročnému a tvrdému športu. Čím a kde sa zvykneš „dobíjať“?

Šport je to ozaj náročný. Veľmi rád relaxujem v saune a na masáži. Tieto dve veci ma vedia dať do pohody. Preferujem ranné studené sprchy, ktoré ma vždy naštartujú a v zime je zo mňa ľadový medveď. Motivuje ma aj samotný tréning a vízia zlepšenia. V podstate ma viac baví makať, keď skutočne treba makať.

Riadiš sa v živote nejakým mottom?

„Šťastie praje pripraveným“

Aké doplnky stravy užívaš?

V podstate proteín celoročne a komplexné aminokyseliny. V príprave investujem hlavne do BCAA ideálne v tekutej forme, glutamín, proteín a predtréningový stimulant. Naposledy hotblood a shotgun. Minerály a kĺbová výživa nesmú chýbať.

Ďakujeme pekne za odpovede. Ja niečo, čo by si chcel ešte odkázať všetkým, ktorí nás práve čítajú?

Vo všeobecnosti obdivujem každý jeden šport, ktorý existuje. Ja som si vybral ten svoj. Ak aj vy premýšľate nad niečím podobným, stačí sa len rozhodnúť a ísť do toho.   :)

 

 

 

Šťavnaté, červené a veľmi chutné plody si zoberieme pod lupu už o týždeň. Vďaka širokému použitiu tvoria súčasť mnohých jedál. Vitamínmi nadupaná rajčina, paradajka alebo ak chcete aj rajské jabĺčko si našlo svoje miesto v takmer všetkých kuchyniach po celom svete. A máme pre vás aj rozlúštenie záhady či je paradajka zelenina alebo ovocie. Kto je zvedavý, nech príde o sedem dní a dozvie sa :)