Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Ako možno zdravo využiť orechové listy a škrupinky

Orechové listy

Pestovanie orechov na Slovensku má už dlhoročnú tradíciu. Práve vďaka tomu nám oriešky po celé stáročia pomáhajú s rôznymi neduhmi. Okrem samotných plodov, ktoré sú primárnym zdrojom energie pre srdcové bunky, znižujú riziko infarktu a zlepšujú duševnú výkonnosť, stoja za zmienku i orechové listy a škrupinky.

Niečo na tých listoch bude

Na liečebné účely sa používajú mladé (nie celkom vyvinuté) listy,  sušené listy a aj samotné plody (v prípade vlašských orechov). Orechové listy majú baktericídny účinok, preto sú neraz odborníkmi odporúčané na liečbu zapálených ďasien a hnisajúcich ložísk v ústnej dutine. Okrem toho zastavujú hnačku, liečia hemoroidy či posilňujú činnosť imunitného systému.

Nové produkty, horúce novinky, najnovšie články, informácie o zľavách, akciách či zvýhodnených ponukách? Ak chcete všetky tieto info dostávať e-mailom ako prvý, stačí ak sa prihlásite do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný aj o exkluzívnych ponukách len pre vás!

Čaj z orechových listov je však známy predovšetkým ako čistič krvi, hoci pomáha prečistiť i zahlienený žalúdok vrátane čriev tým, že vyháňa črevné parazity. Takisto znižuje hladinu cukru v krvi a mierne znižuje krvný tlak. Dôvodov, prečo ľudia čaj z orechových listov, prípadne plodov popíjajú, je ešte oveľa viac.

S čím pomôžu listy orecha?

  • Odvar z listov orecha je známou prísadou kúpeľov, keďže silný odvar zmierňuje potenie nôh.
  • Mladé sparené listy sa zas využívajú pri hnisaní kostí a ďalších kostných ťažkostiach.
  • Zábal z listového odvaru posilňuje vlasové korienky a čistí vlasovú pokožku
  • Listy orecha sa hodia na ťažko hojace rany, opuchliny, vyrážky, tvrdé vredy.
  • Zápar z orechových listov je vhodné aplikovať aj pri očných zápaloch, angíne a zdurených lymfatických uzlinách.
  • Liečia sa nimi chrastavé ložiská na hlave a pri nechtoch.
  • Silný zápar z orechových listov je výborným prostriedkom pri opätovne sa vyskytujúcich všiach.

Chutná orechovica

Kto z nás by nepoznal výbornú ochrechovicu pripravovanú z natrhaných zelených orechov? Hoci orech kvitne v máji, čerstvé listy a zelené oriešky zbierame zväčša uprostred júna, kým sa dajú ľahko prepichnúť. Zelené tobolky potom krátko pred dozretím - prv než zhnednú, a na zrelé plody príde čas až v septembri. Vynikajúca orechovica prečistí žalúdok, pečeň a krv, taktiež odstráni slabosť žalúdka a hnilobné procesy v črevách. Málokto vie, že orechovica je i vynikajúcim prostriedkom proti hustnutiu krvi.

Skvelý tip – čaj z orechových škrupiniek

Trápi vás silný kašeľ? Skúste okrem osvedčeného zázvoru vyskúšať aj odvar z orechových škrupiniek. Namočte škrupiny na 12 hodín do vody a nechajte ich lúhovať. Následne vodu spolu so škrupinami v nej povarte a sceďte. Odvar pite niekoľkokrát denne, najlepšie vlažný. Mnohí si ho zvyknú prisladiť medom (až po vychladnutí!). Čaj rozpúšťa hlieny a výrazne sa vám  uľaví najneskôr do dvoch dní.

Foto: www.biocentral.sk