Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Ako sa zbaviť jarnej únavy?

Ako sa zbaviť jarnej únavy?

Nič vás nebaví, ste unavení, bez nálady a sťažka si spomeniete na moment, kedy ste sa naposledy usmiali? Pravdepodobne sa potýkate s veľmi neobľúbenou, jarnou únavou. Ako nad ňou vyzrieť?

Jarná únava je dobre známym pojmom pre väčšinu z nás. Až tri štvrtiny obyvateľstva dôverne pozná jej klasické príznaky, ktorými sú únava, pocit absolútnej vyčerpanosti, sklony k depresiám či celková malátnosť.

Obľúbené praktiky z minulosti

Jarná únava nie je len „výmyslom“ modernej doby. Už naši predkovia s ňou zvykli každoročne bojovať. Medzi osvedčené zbrane patrili jarné očisty v podobe bylinkových čajov a celkového pôstu. Tieto metódy sa praktizujú dodnes a v boji proti únave skutočne pomáhajú.

Čo ju spôsobuje?

Energia, ktorou sa naše telo cez letné mesiace nabije, sa vyčerpá počas zimných mesiacov. Konzumujeme menej ovocia a zeleniny a namiesto športovania trávime voľné chvíle prevažne v pohodlí domova. Po zime je naše telo zanesené toxickým odpadom a blokuje sa tok životnej energie. S príchodom jari, ktorú sprevádzajú časté teplotné výkyvy, dostáva zabrať najmä náš imunitný systém a telo nemá energiu bojovať proti klimatickým zmenám. Zmenou životosprávy a dostatočným pohybom však môžeme výrazne prispieť k zlepšeniu našej fyzickej kondičky.

Ako sa jarnej únave vyhnúť?

Podľa lekárov je absolútnym základom dodržiavanie pitného režimu. Potrebné množstvo tekutín zistíte tak, že svoju váhu vydelíte číslom 25. Medzi ďalšie osvedčené rady patrí pohyb na slnku, konzumácia ovocia a zeleniny s obsahom vitamínu D, ktorý ovplyvňuje tvorbu serotonínu, hormónu dobrej nálady, a vitamínu C, ktorý zas posilňuje odolnosť organizmu. Ďalšie potraviny, ktoré pôsobia ako nepriatelia únavy, sú hliva ustricová, ovsené vločky, rozmarín, zázvor a tiež rukola.

Ďalšie tipy na potlačenie jarnej únavy

* Naučte sa odpočívať a relaxovať.

* Rozčleňte si prácu podľa dôležitosti. Nechcite stihnúť všetko v jeden deň.

* Naučte sa povedať „nie“ ak nestíhate, nemôžete predsa zvládať úplne všetko.

* Obmedzte kofeín, alkohol i cigarety.

* Hľadajte nové spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom.

* Delegujte úlohy (aj domáce práce), aj medzi ostatných. Nenechávajte si všetko len na svojich pleciach. Povysávať domácnosť určite zvládne aj vaša polovička.

Nezamieňajte si pojmy

Mnoho ľudí si zamieňa jarnú únavu s depresiou. Príznaky síce majú obdobné, no sú to stavy diametrálne odlišné. Kým jarná únava je bežnou, a v podstate prirodzenou reakciou organizmu na dlhú zimu, nedostatok svetla, pohybu, čerstvého vzduchu a vitamínov, depresia je už diagnózou, ktorej riešenie patrí do rúk odborníkov. Symptómy jarnej únavy zväčša doznejú do dvoch týždňov. Stačí telo po túto dobu zásobovať vitamínom C, vyjsť si na slniečko, dopriať si radosť z pohybu a tepla.

Kedy sa odporúča vyhľadať pomoc?

Klasická jarná únava trvá obvykle niekoľko dní až týždňov. Pri dodržiavaní vyššie zmieňovaných rád nebýva dôvodom k návšteve lekára. Avšak, pokiaľ fyzickú i psychickú nepohodu pociťujete dlhšie, ste malátni a vyčerpanosť vám komplikuje každodenný život, s návštevou lekára radšej neotáľajte. Únava býva totiž často krát predzvesťou vážnejších ochorení.

Napriek tomu, že jarná únava nie je život ohrozujúca choroba, jej dopad na ľudský organizmus by sme nemali podceňovať. „Je to ochranný signál nášho tela,“ píše na stránke imunologie.cz MUDr. Martin Nouza z pražského Centra klinickej imunológie. Stačí dbať na prevenciu a už budúci rok sa nás jarná únava nemusí týkať.

Zdroj fotoPatrick McGregor on Unsplash

Prečítajte si tiež:
Nikola Weiterová: Miss Bikiny fitness (aj) z trucu
Nedarí sa vám schudnúť? Na vine môže byť voda!
Nedostatok spánku ohrozuje váš život

 

A nezabudnite sa prihlásiť do nášho Spravodaja. Nie len, že budete informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách, navyše získate špeciálnu zľavu!

 

Ako sa vy zvyknete popasovať s jarnou únavou? Podeľte sa o svoje osvedčené tipy, zapojte sa do ankety a vyhrajte :) Stačí pridať komentár nižšie. Najoriginálnejší tip získa peknú a užitočnú cenu - tričko FITPRO "Máš to F Péčku" (pánske červene XL)