Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čaje 5: S legendárnym čajom Inkov Lapacho proti nádorom i anémii

Kôra Lapacha je Európanom známa už z dôb Vikingov, ktorí ju na svojich cestách menili za drahé kamene, a tak dopravili tento zázrak až na starý kontinent. Používala sa tiež v Rusku, kde v r. 1800 ruskí chemici vyrábali zubnú pastu s jeho výťažkami, kvôli preukázateľnému efektu pri prevencii proti zubnému kazu. Dôvodov, prečo by ste mali čaj Lapacho pravidelne piť, je však oveľa viac.

Súčasná svetová medicína čoraz väčšmi obracia pozornosť na bohatstvo tropických dažďových pralesov. K znovuobjaveným liečivým stromom patrí napríklad i legendárny strom Lapacho. Podľa záznamov sa kôrou zo stromu Lapacho liečili i starí vládcovia Inkov, dávno pred príchodom Španielov na územie Nového Sveta. Fantastická liečivá drevina rastie v hustých amazonských pralesoch Brazílie a teplých horských oblastiach Južnej Ameriky, predovšetkým v Argentíne, Paraguaji a Bolívii. Dorastá do výšky 30 m, dožíva sa až 700 rokov a má nezvyčajne tvrdé drevo. Na liečebné účely je ale využívaná vnútorná strana jeho kôry.

Zloženie a liečivé účinky Lapacho

Lapacho obsahuje široké spektrum látok, ktoré dokážu výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a účinne pomáhať pri celej škále ochorení, vrátane tých najvážnejších. Už v roku 1864 známy vedec E. Paterno izoloval a identifikoval účinnú látku Lapacha. Práve táto zložka preukazuje vysokú biologickú aktivitu pri liečbe nádorov.

Liečivý kyslík a krv

Kambium tohto úžasného stromu viaže v sebe mnoho kyslíka. Ten pomáha liečiť vírusy, baktérie, huby, plesne i prvoky vyskytujúce sa v organizme človeka. Zároveň podporuje tvorbu červených krviniek, nakoľko obsahuje množstvo železa. Dobrá krvotvorba a transport kyslíka v organizme je jednou z primárnych podmienok nášho zdravia. Práve Lapacho zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách, vrátane ich počtu, čím zvyšuje kapacitu krvi potrebnú na prenos kyslíka.

V boji proti rakovine

Lapacho sa používa pri liečbe cukrovky, nakoľko brzdí príjem glukózy v črevách človeka. Zároveň podporuje využitie dlhých reťazcov uhľohydrátov a tukov v organizme, čím sa podieľa na redukcii telesnej hmotnosti a strate pocitu hladu. Očisťuje pečeň, odvádza z tela jedy a toxické látky, posilňuje organizmus, brzdí rast nádorov a pôsobí proti leukémii vďaka spomínanej výraznej podpore tvorby červených krviniek v kostnej dreni.

Silný antioxidant

Lapacho je veľmi silným antioxidantom, zabraňuje produkcii a výskytu voľných radikálov. Mierni bolesti hlavy, dokonca i nervozitu. Nezanedbateľný je jeho pozitívny efekt na kožné problémy. Lieči zápaly, ekzémy, rany aj hnisavé lôžka. Pomáha tiež pri regenerácii ciev, či liečbe kŕčových žíl. Odborníci odporúčajú pravidelne prikladať teplé obklady z čaju Lapacho na postihnuté miesta, prípadne si dopriať liečivé kúpele. Obklady si pripravte ako nálev,  na 3 dl vody použite 2 kopcovité lyžičky čaju, prípadne prikladajte samotnú uvoľnenú kôru, zabalenú v čistej gáze. Akékoľvek nežiaduce účinky neboli dodnes preukázané.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Komu sa neodporúča?

Užívanie čaju sa neodporúča deťom do troch rokov, no tiež dojčiacim a tehotným ženám. Nesmú ho piť ani pacienti s kardiologickým problémami, či nízkym krvným tlakom. Nemal by sa popíjať počas chorôb sprevádzaných horúčkami, prípadne hnačkami.

Príprava Lapacho

Čaj Lapacho sa odporúča piť v 4 až 6 týždňov trvajúcich liečebno-očistných kúrach. Jednu vrchovatú lyžičku čaju povarte v 3 dl vody zhruba 5-10 minút a potom ešte 10-15 minút nechajte zmes lúhovať, aby sa z nej uvoľnili všetky účinné látky. Pre terapeutické účely čaj pite teplý, najlepšie nesladený. Doprajte si 3 šálky denne medzi jedlom. Pre chuť a potešenie sa dajú z čaju Lapacho pripraviť veľmi zaujímavé recepty, a to pridaním medu, ovocia, orieškov i korenia. Kúra sa môže po mesiaci zopakovať. Pri prevencii postačí jedna šálka denne.

 

Pri silovo-objemovom tréningu, vyváženom pláne a vhodnej regenerácií je dostatočný prísun bielkovín práve tým faktorom, ktorý rozhoduje o tom, či budete vo vašom   ťažení na nárast a budovanie svalovej hmoty úspešní alebo nie. O proteínoch (bielkovinách) ste už určite veľa počuli či čítali. Ako napríklad to, že denne by ste mali prijať aspoň 2 - 2,5 gramu  na 1 kg telesnej hmotnosti, že tento príjem by mal pochádzať z kvalitných nízko-tučných zdrojov (morčacie, kuracie, chudé hovädzie mäso, ryby, vaječné bielka či nízko-tučné mliečne výrobky). Tiež je vám iste známe, že príjem bielkovín by ste mali obohatiť aj o kvalitný proteínový prípravok. Už o sedem dní sa o bielkovinách  dozviete aj to, čo už až také známe nie je! Tak príďte a prečítajte si prvý diel série článkov o bielkovinách :)