Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Daniela Rojková: "Snažila som sa vždy na sebe pracovať."

Volejbalu sa venuje už od detstva, má za sebou úspešný rok v drese Doprastavu a po zisku titulu sa rozhodla rozlúčiť s aktívnou kariérou.  Mužský ideál okrem svojho priateľa nemá a sníva už aj o rodinke. V tomto horúcom dovolenkovom období nám na naše  "fit" otázky odpovedala Daniela Rojková!

Môže mať spôsob stravovania a zdravá výživa dosah na dĺžku aktívnej kariéry volejbalistu? V akom smere?
Myslím si, že strava dosť ovplyvňuje športový výkon a aj to ako sa človek cíti, takže je veľmi pravdepodobné, že zdravá výživa ovplyvní aj dĺžku aktívnej kariéry.

Prečo volejbal? Skúšala si sa venovať aj iným športom?
Pred volejbalom som hrala jeden rok aj basketbal ešte v 5.ročníku na ZŠ, ale prestalo ma to baviť a keďže môj brat v tých časoch hrával aktívne volejbal, tak som tiež začala s týmto športom v Slávii UK Bratislava v roku 2006.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ktorý zo svojich doterajších úspechov si vážiš najviac a prečo?
Najviac si vážim dva štarty na Majstrovstvách Európy žien v rokoch 2007 a 2009, ktorým predchádzali úspešné kvalifikácie na ME a taktiež posledný titul M-SR v drese DOPRASTAVU Bratislava z roku 2012. Samozrejme aj možnosť hrať v najvyššej poľskej lige a štart v Lige majstrov v roku 2008 v drese VK Prostějov.

S volejbalom si začala dosť mladá. Musela si si kvôli kariére niečo odriekať?
Od začiatku ako som začala chodiť na tréningy, tak som to brala ako samozrejmosť, takže mi nenapadlo, že mi niečo iné uteká. Mala som okolo seba vždy veľa ľudí a precestovala som veľké množstvo krajín, takže odriekanie mi nikdy nenapadlo, jedine čo sa týka letných dovoleniek, ktoré nebolo vždy možné realizovať vzhľadom na letné sústredenia a pod. Ale inak mi nenapadá nič, v čom by som sa musela príliš obmedzovať.

Leto je čas dovoleniek. Ako zvykneš tráviť tú svoju?
Rada trávim dovolenku pri mori, alebo niekde pri vode. Hory mám spojené s kondičnými sústredeniami, takže k tomu veľký vzťah nemám.

Športuješ aj na dovolenke, alebo sa radšej venuješ sladkému ničnerobeniu?
Na dovolenke som si vždy išla občas aspoň zabehať, alebo zacvičiť do posilňovne, veľmi rada plávam  a taktiež ak je možnosť, zahrám si tenis.

Ako vyzerá denný režim úspešnej volejbalistky?
V rokoch, kedy som ešte študovala, tak ten deň vyzeral asi tak, že ráno som utekala na tréning, ktorý bol cca 1 a pol hodiny, potom som celý deň trávila v škole a popoludní bol znova tréning, ktorý mal tak 2 hodiny + niektoré dni nasledovala aj rehabilitácia v bazéne, či masáže. Počas pôsobenia v Poľsku a v Čechách to boli dni bez školy, čiže len tréningové jednotky a v podstate voľný čas počas dňa.  No a v posledných troch rokoch popri volejbale aj pracujem, čiže som sa celý deň nezastavila a prichádzala som domov až po 8 večer. V podstate som ale nikdy neobľubovala vylihovať medzi tréningami, takže som bola s tým režimom práca- tréning spokojná, aj keď to nebolo jednoduché.

Čo by sme našli v tvojom jedálničku?
Snažím sa jesť zdravo – pred zápasom som uprednostnila vždy ľahší obed, buď len cestoviny na rôzne spôsoby, prípadne kuracie mäso a podobne. Mám slabosť na domáce koláče, takže to mi dalo niekedy zabrať, aby som odolala :) Samozrejme nemohli chýbať ovocie, zelenina a na raňajky müsli s jogurtom alebo s mliekom.

Pri zápasoch určite veľa zohráva aj psychika. Myslíš, že v tomto smere je výhodné venovať sa kolektívnemu športu viac ako individuálnemu? A vôbec, čo robíš preto, aby si bola v psychickej pohode? Máš nejaký rituál, alebo talizman?
Myslím, že v kolektívnom športe, je určite jednoduchšie zvládať kondičné tréningy, keď vás potiahnu aj ostatní a nie je to len o tom individuálnom sebazaprení. Taktiež počas zápasov, vždy sa niekto nájde, kto vám pomôže. Ale ak ste v pozícii lídra družstva alebo kapitána, tak je to o to ťažšie, lebo ostatní sa spoliehajú na váš výkon a to niekedy spôsobí dosť veľký tlak a pocit zodpovednosti, ktorý nemusí byť vždy na osoh. Ale človek si na to dokáže zvyknúť a potom to berie ako samozrejmosť a prestane to tak vnímať.

Aký je tvoj mužský ideál krásy? Kto zo známych, alebo aj menej známych osobností ťa oslovil svojim vzhľadom, charizmou, alebo životnou filozofiou?
Mužský ideál krásy asi ani nemám- jedine môj priateľ by tomu zodpovedal :)  Je veľa osobností aj medzi športovcami, ale nikdy som nemala nejaký konkrétny  vzor alebo idol.

Máš nejaký vysnívaný cieľ, ktorý by si si chcela určite splniť?
V podstate čo sa týka športu, tak sa nedá povedať, že by som snívala nereálne sny... Snažila som sa vždy na sebe pracovať a všetky úspechy, ktoré prišli, tak  prichádzali postupne a o každý som musela bojovať a teraz už snívam  skôr o takých bežných veciach ako je rodinka a podobne :)

S ostatnými dievčatami spolu trávite dosť veľa času. Ste dobré kamarátky aj v súkromí? Stretávate sa aj inde ako na tréningoch a zápasoch?
V každom kolektíve sa vytvoria aj trvácnejšie priateľstvá. Mám kamarátky z volejbalu už od takých 14 rokov, s ktorými sa stále stretávam, aj keď sme spolu viac rokov nehrali v jednom družstve. Za tie roky sa to zvykne meniť. S niektorými sa  nemusím vidieť aj celý rok a potom, keď sa stretneme, tak je to ako by sme boli spolu každý deň.

Každý má chvíle, kedy potrebuje vypnúť. Čo pre teba znamená relax?
Relax pre mňa znamená môcť sa rozhodnúť, čo budem v ten daný voľný  deň robiť. Že nemusím nikde byť načas, že nemám povinnosti. Rada trávim čas takto v lete pri vode, čo je pre mňa relax ako má byť.

 

Túto obľúbenú letnú chladnú a najmä sladkú pochúťku hádam netreba nikomu zvlášť predstavovať. Deti či dospelí si ju s radosťou doprajú počas týchto horúcich dní. Áno, ide o zmrzlinu :) V ďalšom vydaní nášho FitStyle-u si poviem niečo viac nej. Tak príďte a čítajte!

Prečítajte si tiež:
Cviky na problémové partie
Aspartam: Tichý jed modernej doby
Jany Landl: “Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro!”