Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Odborník na výživu Vlado Zlatoš: "Som za hladovanie a večerné prejedanie."

Vlado Zlatoš

V oblasti zdravého životného štýlu patrí medzi uznávaných odborníkov. Jeho názory na diéty a cvičenie však mnohí považujú za kontroverzné. Články, v ktorých otvorene prezentuje svoje myšlienky, patria k tým najčítanejším a riadia sa nimi tisícky nadšencov odhodlaných zmeniť doterajšie stravovacie zvyklosti. Vlado Zlatoš skrátka vie, o čom hovorí, a presvedčí vás o tom aj v nasledujúcom rozhovore, na konci ktorého sme si pre vás pripravili malé prekvapenie :)

 

Ahoj Vlado, ďakujeme, že si si popri množstve pracovných povinností našiel čas aj na náš FitStyle magazín z dielne FITPRO. Prosím ťa, predstav sa našim čitateľom: kto si, čomu sa venuješ a aké sú tvoje plány do budúcnosti.

Ďakujem za pozvanie na rozhovor. Moje meno je Vlado Zlatoš a spolu s manželkou Tinou sa zaoberáme optimálnou výživou a extrémnou kondíciou. Optimálna výživa je taká, ktorá je prispôsobená individuálnym zvláštnostiam človeka. Čiže nie človek sa prispôsobuje diétám či výživovým štýlom (ako je vo zvyku), ale presne naopak, všetko sa prispôsobuje jemu. Iná cesta smerujúca k dlhodobému zdraviu, vitalite či estetike ani neexistuje. Žiaľ, jedná sa o tú najťažšiu cestu, na ktorej budete skratky hľadať úplne márne.

Vyžaduje si to predovšetkým značnú dávku sebapoznania, čo mnohým ľuďom chýba (metabolický typ, množstvo svalovej i tukovej hmoty, hrúbky jednotlivých kožných rias, stav hormonálnej sústavy, stav kondície, krvná skupina, vlastné ciele a iné parametre).

A extrémna kondícia neznamená nič iné, ako schopnosť prežiť. Toto je naša špecialita, ktorá siaha za bežný rámec uvažovania o fitness, fyzickej zdatnosti či estetiku tela. Môžete si to predstaviť aj ako rozdiel medzi loveckým a okrasným psom. Každý trénuje úplne inak a podľa toho nie len vyzerá, ale aj podáva výkony. Tu však nejde o to, či sa viete oháňať päsťami, ale o komplexnosť fyzických výkonov. Mimochodom existuje priama úmera medzi funkčnosťou svalovej hmoty a estetikou tela, čo si najmä ženy neuvedomujú. Muži zas najviac sledujú objem (ego)svalov pričom zabúdajú na fakt, že kondícia a schopnosť prežiť je komplexná vlastnosť, ktorá si vyžaduje silu, rýchlosť, dynamiku, vytrvalosť, koordináciu a flexibilitu naraz. Okrem toho je dnes veľmi moderné všetko od seba izolovať (cvičenia, doplnky výživy), čo síce vedie dočasne k rýchlejším výsledkom, ale za cenu straty funkčnosti a často krát aj zdravia. O tom by sa ale dalo veľmi dlho diskutovať.

My pôsobíme najviac na internete v rámci našej webovej stránky a blogu. Píšeme články, produkujeme vzdelávacie elektronické publikácie, pričom mnohé sú bezplatné. Venujeme svoj čas aj produkcii vlastných cvičebných DVD materiálov, audio knihám, či elektronickým publikáciám a máme skúsenosti s vývojom vlastných doplnkov výživy, ktoré zastrešuje naša značka (Wellness Protein, aktuálna novinka - Wellness BAR, rybí olej). Snažíme sa našim čitateľom odovzdávať skúsenosti a byť predovšetkým vzorom. Aj vďaka tomu máme veľmi slušnú čitateľskú základňu (vyše 60.000 unikátnych návštevníkov mesačne). Naša práca je aj našim poslaním a všetky plány, ktoré máme, postupne zverejňujeme i na našich web stránkach. Ich množstvo presahuje rámec tejto diskusie.

 

Niekedy nabudúce sa k tvojim plánom určite vrátime :) Pripravili sme si pre teba zopár mýtov a súhrn najčastejších otázok, ktoré ľudí v snahe schudnúť zaujímajú azda najviac. Začneme známym tvrdením Mám ťažké kosti.“ Pravda alebo lož?

Mať ťažké kosti znamená mať typ postavy, ktorý sa nazýva endomorfný. Je to prirodzene zavalitejšia postava oblého tvaru, ktorá má rozdielny metabolický profil ako napríklad ektomorf (štíhly), či mezomorf (atletický) typ. Do istej miery je toto tvrdenie pravdivé, ale nevzťahuje sa na množstvo podkožného tuku. Aj človek s endomorfnou postavou môže mať minimum podkožného tuku (napr. okolo 15%, kedy je ešte vidieť kocky na bruchu), no druhá vec je, že boj za túto estetickú stránku veci je u týchto ľudí podstatne náročnejší. Každý typ postavy má iné prednosti a genetické danosti. Ľudia s týmto typom postavy sú lepšie stavaní (dlhé guľaté svaly, krátke šľachy, pevná kostra), sú často silní ako kone (nepreháňam) a majú tendenciu dominovať viac v silových športoch (viď typická postava trojbojára). Na druhej strane si musia viac dávať pozor na príjem potravy, pretože okrem toho, že dokážu ľahko naberať svaly, zvyčajne sa nevyhnú aj naberaniu podkožného tuku. Všetko sa dá však riešiť, no potrebné je už spomenuté sebapoznanie a optimalizácia výživy a životosprávy vzhľadom na individualitu každého človeka.

 

Aké sú základné pravidlá pre odbúranie prebytočných kíl?

Základné pravidlá neexistujú, pretože čo platí pre vás, neplatí pre druhého. Z tohto princípu treba vychádzať. Niektoré pravidlá ale predsa len, aspoň orientačne, spomeniem:

  • dôležitý je hlad a pravidelné čiastočné hladovanie, ktoré sa strieda s večerným riadenýmprejedaním (má to súvis s optimalizáciou hormonálnej sústavy)
  • nie je jedno, čo zjete, kedy to zjete, s čím to zjete a v akom množstve (aj BIO potraviny môžu ublížiť, ak neviete, aký majú fyziologický vplyv a kedy je správne ich použitie načasovať)
  • rozhoduje stav kondície a množstvo svalov, podľa ktorých sa nastavuje aj príjem jednotlivých živín (musíte vedieť koľko svalov živíte, pretože len svaly sú najcennejší majetok vášho tela, ktorý určuje vaše ďalšie kroky)
  • rozhoduje typ tréningu, ktorý by mal byť relatívne krátky, ale čo najviac intenzívny (sila + rýchlosť) a nie dlhý a pomalý (tradičné kardio = strata energie i času)
  • rozhoduje množstvo podkožného tuku na rôznych miestach na tele, z čoho sa dá vyčítať akým hormónom má dotyčná osoba pravdepodobne problém a aký výživový či tréningový protokol má daná osoba zvoliť, aby postupovala v redukcii tuku efektívne dopredu (hormóny sú kľúčom k optimálnemu zdraviu i k estetike tela)
  • Je toho samozrejme viac, ale na zorientovanie sa postačí i toto málo.

 

Intenzívny intervalový tréning sa dostáva do popredia a nie je to len tak, „pre nič – za nič“. Apropo, ktorá diéta je z tvojho pohľadu najúčinnejšia?

Žiadna, ktorej sa prispôsobujete vy, miesto toho, aby sa ona prispôsobila vám. Dobrým základom je paleo diéta, hoci, ako som už naznačil, každý štýl či diéta má svoje nedostatky vzhľadom na jedinečnosť človeka. Paleo napríklad neuznáva strukoviny či mliečne výrobky, čo je pre mnohých ľudí nepredstaviteľné. Celá výživa je o prioritách a princípoch, no zbytočné je mi poznať všetky vedomosti o výžive, keď nepoznám vlastnú individualitu a nemám najdôležitejší "kľúč", podľa ktorého viem ako tieto informácie použiť v praxi (životospráva). Tvorba optimálnej životosprávy je celoživotný proces, ktorý treba ovládnuť čo najskôr, ak v živote niečo chcete dosiahnuť. Potrebné je vytvoriť si systém, ktorý rieši už všetky problémové otázky, ktoré sa stanovíte. Systém je riešenie. Systém je automatický (zvyky) a keď si ho raz správne vytvoríte, s malými obmenami (vylepšeniami) môžete napredovať už po celý život. Presne na tvorbu tohto systému sa zameriavame a tvorí podstatu našej profesie.

Nové produkty, horúce novinky, najnovšie články, informácie o zľavách, akciách či zvýhodnených ponukách? Ak chcete všetky tieto info dostávať e-mailom ako prvý, stačí ak sa prihlásite do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný aj o exkluzívnych ponukách len pre vás!

 

Ako môžeme skrotiť svoje chute?

Chute sa skrotiť nedajú, pretože ich vedome neovládame. Sú to metabolické signály, nad ktorými môže chvíľu víťaziť pevná vôľa, ale tá bude čoskoro prevalcovaná. Kľúčom k pochopeniu svojich chutí, potrieb a pocitov je poznanie hormonálnej sústavy a toho, ako funguje. To, že máte chuť na sladké nie je náhoda. Je to začarovaný kruh, v ktorom vášmu mozgu rozkazujú iné hormóny ako človeku, ktorý je zdravý, štíhly, má vysoký stupeň kondície a vie ako sa optimálne stravovať. Kľúč k vysvetleniu tejto záhady hľadajte priamo v bunkách, ktorým šéfujú hormóny. Bunky môžu konzumovať iba glukózu (sacharidový metabolizmus) alebo ketóny (tukový metabolizmus). Čím viac sacharidov bude človek konzumovať, tým viac učí svoje bunky na sacharidový metabolizmus. To je dnes celkom bežná prax. Problém je v tom, že na tento stav náš organizmus nie je stavaný. To spôsobuje nekontrolovateľné pocity hladu, nekontrolovateľné chute, nekontrolovateľnú nadváhu a  zbytočné zdravotné komplikácie. Opýtajte sa ma radšej, kto zariadil to, že okolo seba máme v ponuke viac ako 80% sacharidov a cukrových potravín, ktoré spôsobujú začarovaný kruh. Moje odpovede by sa  vám na prvý kontakt so mnou nemuseli páči, preto ich nechajme na samoštúdium.

 

Jednou z mnohých otázok je „Prečo chudneme tak pomaly, ak vôbec?

Pretože si kladieme nesprávne otázky. Typicky nesprávna otázka znie: ako schudnem čo najviac kilogramov v čo najkratšom čase? Nevadí, keď to bude mať len krátkodobý účinok, cieľom je predsa menšie číslo na váhe a basta. A nevadí ani to, že neschudnem z tuku ale zo svalov. Uuups? Odpoveď na otázku je jednoduchá. Nemáme dosť kondície (rýchlosti, sily, vytrvalosti, dynamiky), nemáme dostatočné znalosti o pôsobení výživy na hormonálnu sústavu a bunky, tým pádom nevieme ako a kedy správne výživu a pohyb načasovať atď. Myslím, že úspech je na blízku. Položte si iné otázky. Dúfam, že už viete aké. Pekne vyzerajúca postava je vedľajším efektom optimálnej výživy a kondície. Nikdy nezískate krásnu postavu, ak nebudete dosahovať skutočné fyzické výkony. Opýtajte sa kohokoľvek koho postava sa vám páči, aké fyzické výkony dosahuje a máte predstavu, ako veľmi ste pozadu. Samozrejme existujú rôzne kondičné i estetické smery (každému sa páči niečo iné). Najväčšou tragédiou ľudí je, keď robia veľmi dobre to, čo by nemali robiť vôbec. Na dnešné moderné trendy vo fitness a kulturistike sa to dosť vzťahuje, ale nechcem až tak ďaleko zachádzať. Nech si každý sleduje to, čo sa mu páči, vždy to bude lepšie, ako keby doma sedel, nič nerobil a priberal na zadku, o tom niet pochýb.

 

To je pravda. Radšej akýkoľvek správny pohyb, ako žiadny. No schudneme, ak uprednostníme takzvané light potraviny?

Skvelá otázka! Odpoveď znie: v žiadnom prípade, alebo nikdy nie s dlhodobým úspechom. Čím viac tuku skonzumujete, tým skôr schudnete. Paradox? Ale kdeže, len informácie o ktorých sa zámerne mlčí, pretože sacharidová lobby by mohla naraziť na odpor v podobe znížených tržieb z predaja svojich nevýživných produktov. Akonáhle začnete konzumovať "inteligentné" tuky v nadmernom množstve (maslo, masť, kokosový olej, avokádo, semiačka, orechy, mliečne tuky, tuky z mäsa, atď.), tak začnete optimalizovať funkčnosť vašej hormonálnej sústavy. Ak budú hormóny fungovať v poriadku, bude všetko v poriadku (včítane estetiky tela). Môže za to fyziologicky vplyv tukov, ktoré majú dlhú dobu zasýtenia (nie sme hladní a paradoxne v konečnom dôsledku skonzumujeme menej nevhodných kalórii) a nezvyšujú hladinu cukru v krvi (bunky ostanú vysoko citlivé na leptín a inzulín). Druhá vec je, že nesmieme začať konzumovať prevahu rastlinných tukov (PUFA) ako to učí dnešná "zdravá" výživa (hlavne omega-6), pretože potom si v tele vytvárame zbytočné komplikácie (včítane zápalových procesov a neschopnosti buniek fungovať optimálne). Aj toto je na dlhú debatu, preto všetkých vyzývam, aby výživu nepodceňovali a začali ju brať ako skutočný nástroj pre dosahovanie zdravia, krásy a výkonnosti. Ľudské telo je úžasný biologický stroj, ku ktorému sme nedostali návod na použitie. Niekomu to vyhovuje (potravinárska, farmaceutická a zdravotnícka lobby), nám ostatným však nie. Mnoho ľudí sa skôr naučí ovládať atómovú elektráreň ako to, aké biologické palivo by mali tankovať do svojho tela.

 

No ako je možné, že niekto konzumuje obrovské porcie jedla a nepriberie ani deko, kým iný človek má pol kila navyše, obrazne povedané, už po prelistovaní kuchárky?

To je veľmi dočasný jav. Áno, niekto má prirodzene rýchlejší metabolizmus (zväčša ektomorfný druh postavy) ale to neznamená, že to nezanecháva stopy na zdraví, pokiaľ to preháňa s konzumáciou nesprávnych potravín. Človek s týmto metabolizmom je zväčša štíhly a keď priberá, tak iba do oblasti brucha (záchodový pavúk). Čo je však horšie, tak najmä medzi orgány (viscelárny tuk), čo je podstatne rizikovejší typ nadváhy, ako keď to je aj skutočne vidieť. Verte mi, že chcete patriť do skupiny ľudí, ktorí priberajú zdravo, čiže v oblastiach brucha pod pupkom, na bokoch, zadku či stehnách. Tento typ nadváhy je zdravší a ľahšie sa z neho chudne, ako v prípade vysoko rizikového viscelárneho tuku.

 

Mnohí z nás zvyknú jesť doslova v chvate. Koľko času by sme si mali vymedziť na zdravé stolovanie?

Podľa toho v akom režim sa človek stravuje. Ak sa niekto stravuje počas celého dňa tak ako to bežne poznáme, tak to má úplne iné zákonitosti, než keď niekto čiastočne hladuje cez deň a večer sa prejedá. Ja som za hladovanie a večerné prejedanie, ale o tom detaily teraz rozvíjať nebudem, pretože zvedavosť je niekedy lepší učiteľ. Len dodám, že v každom prípade je potrebné si vyhradiť na jedlo toľko času, aby sa dalo "vypiť". Čiže žuť až dovtedy, pokiaľ nám v ústach neostanú len tekutiny z konzumovaného jedla.

 

Výborne, máme ďalšiu tému na rozhovor :) Na alkohol pri chudnutí majú odborníci rozdielne názory. Kým podaktorí sú striktne proti, iní povedzme pohár vínka po jedle neodsudzujú. Aký názor zastávaš ty?

Alkohol je kalorický a zaťažuje pečeň. Pre tých, ktorí chcú rýchlejšie napredovať, pretože potrebujú rýchlejšie zregenerovať a získať energiu pre ďalší tréning, alkohol veľmi dobre neurobí. Neodsudzujem pohár vína raz za čas vo večerných hodinách, pretože málokto sa pripravuje na olympiádu, kde rozhodujú stotiny, centimetre, či špička nosa. Ja osobne nepijem, nemám k tomu žiadny vzťah. Taký proteín s vodou si však dám rád.

 

Spomínal si, že večer sa bez problémov naješ. No existuje i opačný názor a „zaručené“ tvrdenie, že kto chce schudnúť, nemal by už večer nič jesť.

Ako z predchádzajúceho textu čiastočne vyplýva, tak toto je najväčšia chyba, akú sa ľudia môžu dopúšťať - považovať raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa a večeru vynechávať. Ten kto chce zažiť cez deň mentálnu hmlu po raňajkách alebo výdatnom obede, tak je to jeho voľba. Pre nás ostatných je najdôležitejšie jedlo dňa kvalitná večera, ktorá zodpovedá našim individuálnym zvláštnostiam, pomáha nám lepšie regenerovať a budovať nie len výkonnosť ale aj krajšie telo. Ak sa vám táto myšlienka nepáči, skúste si prečítať Bibliu, v ktorej nikde nenájdete zmienku o posledných raňajkách, ale iba o poslednej večeri. Ak ani toto nezaberie, tak si naštudujte, ako funguje naša nervová sústava (sympatikum a parasympatikum) a pochopíte ďalšie súvislosti. Ten kto chce konzumovať jedlo cez deň, tak v čo najvyššej biologickej kvalite a v menšom množstve, viac tekuté ako hutné, viac bielkovinovo, tukovo, zeleninové ako sacharidové (čiže s nízkym glykemickým indexom a nízkou glykemickou náložou).

 

A na záver: Ktoré potraviny nikdy nechýbajú v tvojej chladničke?

V našej chladničke nikdy nesmú chýbať kvalitné tuky (maslo ghee, obyčajné maslo, kokosový olej, rôzne orechy a semená, masť, slanina, avokádo, rybí olej, strúhaný kokos, tučné jogurty a syry, bryndza), kvalitné bielkoviny (červené mäso zväčša z bio chovu, mliečne plnotučné fermentované výrobky, bio vajcia, Wellness Protein, ryby, tvrdé syry), kvalitná zelenina a bobuľovité ovocie (mimo sezóny aj mrazené) a zopár sacharidov a vlákniny (sladké zemiaky, vodové pečivo, strukoviny).

Ešte by som rád dodal, že našim heslom, ktorým sa snažíme pomáhať ľuďom, je: "Staň sa lepšou verziou samého seba". Veríme, že niektoré spomenuté informácie pomôžu na tejto ceste aj vašim čitateľom.

Zdroj foto: Archív V.Z.

 

SÚŤAŽ! Vyhraj hodnotné DVD z Vladovej produkcie!

Vlado nám v redakcii nechal pre jedného z vás skvelý darček! Hráte o DVD Cvičebný program iCore & Abs. Obsahuje výber 75 mimoriadne funkčných a netradičných cvičení s vlastnou hmotnosťou. Cvičenia sú rozdelené do 4 levelov od najľahšieho až po extrémne ťažký. Pre viac info o výhre klikajte sem: http://produkty.vladozlatos.com/cvicebne-dvd-icore-abs.html

Pozrite si malú ochutnávku z DVD:

Pre zapojenie sa do súťaže stačí, ak sa dole pod článkom podelíte o svoje názory na stravovanie, cvičenie, akému športu sa venujete, prípadne čo vám najviac "zaberá" v boji s neželanými kilami a na záver komentáru uveďte, prečo by sme mali poslať DVD práve vám! Darček totiž získa najzaujímavejší príspevok. Do úvahy budeme brať najmä zmysluplnosť komentára, a možno aj počet "lajkov" (takže viete čo máte robiť :)

Súťaž vyhodnotíme o 2 týždne, t.j. v stredu 25.9.2013.  Veríme, že sme vás potešili nielen darčekom, ale aj rozhovorom.

 

Galéria k článku - kliknite a stiahnite si wallpaper!

1.Wallpaper-Rodina-Zlatos 2.Wallpaper-Tina-Zlatos-Beach 3.Wallpaper-Vlado-Zlatos-ABS