Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čaje 4: Prejedli ste sa? Pomôže vám mätový čaj

Starí Rimania si ju zmiešavali s medom a používali ako osviežovač dychu. Gréci si s masťou z mäty zas natierali svalstvo. Jej použitie je veľmi široké a ako sa zdá, v liečivých účinkoch mäty mali jasno už v dávnych dobách. Veď súčasťou tradičnej čínskej medicíny je úctyhodných 3000 rokov.

Odborníci na výživu veľmi dobre vedia, prečo odporúčajú pri diéte popíjať bylinkové čaje.  Okrem toho, že väčšina z nich výborne osvieži a zaženie smäd, môžu sa pochváliť tiež množstvom priaznivých vplyvov na ľudský organizmus. Presne tak, ako mäta pieporná (lat. Mentha piperita).

Horúco, piesok a mätový čaj

Ako prvý si účinky mätového čaju všimli pravdepodobne národy z púštnych a polo púštnych miest severnej Afriky. Obyvatelia horúcich oblastí dobre vedeli, že pitie studených nápojov zvyšuje telesnú teplotu a preto pili čaj takmer vriaci. Práve ten z mäty im navyše dodával i príjemný chladivý pocit.

Čo dokáže čaj z mäty piepornej?

Mäta pieporná je naša najrozšírenejšia odroda mäty. Oproti pod-druhu "Nana", ktorý sa vyskytuje v Afrike, má ostrejšiu a výraznejšiu chuť. V listoch mäty nájdeme mentolové silice, horčiny, triesloviny a flavonoidy, zastúpené v pomerne hojnom množstve. Mätový čaj má preto celý rad liečivých vlastností. S čím všetkým vám pomôže?

  • stimuluje tvorbu žlče a tráviacich štiav,
  • uľavuje pri nachladnutí,
  • uvoľňuje napätie a kŕče,
  • mierni zažívacie ťažkosti z tučných jedál,
  • pomáha pri nechutenstve, nevoľnosti, nadúvaní,
  • zmierňuje menštruačné bolesti,
  • pôsobí dezinfekčne a proti zápachu z úst.

 

Ako vzniká mätový čaj?

Listy mäty piepornej sa zbierajú hlavne od júna do septembra. Väčšinou sa trhá celá rastlina, z ktorej sa oddelia listy až po usušení. Pri príprave čaju sa zväčša zalievajú dve čajové lyžičky sušených lístkov jednou šálkou vriacej vody a nechávajú sa lúhovať zhruba päť minút. Tiež si môžete pripraviť čaj z čerstvej mäty :)

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ak ste si čaj z mäty naozaj obľúbili, majte na pamäti, že vo väčšom množstve dráždi sliznice, spôsobuje prekyslenie žalúdka a môže podporiť tvorbu hlienu. Pri dlhodobom nadužívaniu neraz dochádza k zmene krvného obrazu.

Mäta pieporná je i v našich končinách veľmi obľúbená bylinka. S jej mentolovou príchuťou sa stretnete v niektorých druhoch žuvačiek. Pokiaľ z nej však chcete získať maximálny liečebný účinok, preferujte čo najprírodnejšiu formu.

Mäta aj pri psychickom vypätí

Pitie (aj inhalácia) mätového čaju pôsobí ako upokojujúci prostriedok pre vašu psychiku. Či už sa jedná o výkyvy nálady, stres, nespavosť, napätie alebo bolesti hlavy, mätový čaj pomôže uľaviť. Šálka mätového čaju zdvihne náladu, osvieži myseľ a zlepší i koncentráciu, čo ocenia predovšetkým študenti.

Chladivá súčasť kozmetiky

V kozmetike sa využíva aj pre svoju chladivú schopnosť. V lístkoch mäty sa totiž nachádzajú silice, ktoré obsahujú až 50 % mentolu. Ten dráždi chladivé receptory, ktoré následne potláčajú citlivosť nervových zakončení a dokážu zmierniť či potlačiť svrbenie, miernejšiu bolesť, pálenie, ale tiež iné nepríjemné pocity.

 

Aj keď ide dozaista o užitočnú pomoc vo väčšine domácností, v posledných mesiacoch či rokoch sa objavujú stále častejšie informácie o jej škodlivom vplyve na potraviny v nej zohrievané alebo pripravované. Je tomu skutočne tak? Alebo ide len o fámy s cieľom poškodiť výrobcov? Mikrovlnná rúra alebo ak chcete "mikrovlnka" (ne)prejde naším testom už o týždeň.