Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Na čo si dať pozor pri grilovaní

Gril

Čo môže byť lepšie, ako si v lete posedieť s kamarátmi na záhrade a pri počúvaní dobrej hudby grilovať všakovaké dobroty? Ale pozor! Pokiaľ aj vy patríte k fanúšikom tohto druhu relaxu, prečítajte si, čo potrebujete v súvislosti s grilovaním vedieť, aby to bolo aj zdravé.

Kedy je grilovanie nebezpečné?

Tuk, ktorý sa z mäsa pri jeho tepelnej úprave rozkladá, často krát odkvapkáva priamo do ohniska. Tým sa z neho uvoľňujú nebezpečné karcinogénne látky a stúpajúci teplý vzduch a dym nimi kontaminuje pripravovaný pokrm. Ak kvapkajúci tuk navyše vzplanie a potravina sa spáli, samotné nebezpečenstvo ešte väčšmi narastá! Ako teda zabezpečiť, aby boli grilované pokrmy zdravšie? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Vybavenie je základ

Kvalitné vybavenie je teda doslova podmienkou zdravého grilovania. Ihneď zabudnite na podomácky vyrobené grily či lacné šmejdy získané od pofidérnych predajcov. Veď súčasná ponuka grilov dokáže s prehľadom uspokojiť i tých najnáročnejších klientov. Vybrať si pritom môžete od klasických grilov na uhlie a plynových grilov až po obľúbené elektrické. Práve tie patria k tým najpoužívanejším, najmä pre ich jednoduchú manipuláciu a bezproblémové umiestnenie na kuchynskú linku. Určite sa oplatí vsadiť na známe značky a za gril radšej priplatiť zopár eur navyše.

Na kúpe grilu si dajte záležať

Pri odkvapkávaní tuku ešte chvíľu ostaneme. Jedným z najdôležitejších prvkov v konštrukcii grilu je komponent zamedzujúci odkvapkávaniu tuku do ohniska. Podaktoré grily sú preto riešené tak, aby k tomu nedošlo a zamedzilo sa nežiaducemu vzplanutiu a uvoľneniu škodlivín.

Nové produkty, horúce novinky, najnovšie články, informácie o zľavách, akciách či zvýhodnených ponukách? Ak chcete všetky tieto info dostávať e-mailom ako prvý, stačí ak sa prihlásite do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný aj o exkluzívnych ponukách len pre vás!

Najmenším zlom sú plynové a elektrické grily, no s tými sa skutoční fajnšmekri zväčša neuspokoja. Plynové grily s lávovými kameňmi pod grilovacím roštom sú zdravému grilovaniu o poznanie bližšie, a rovnako i grily na drevené uhlie (alebo brikety) môžu byť tou správnou, zdravšou voľbou.

Zásady zdravého grilovania 

- Vyberajte si pokiaľ možno čo najchudšie mäso a nepridávajte už žiadny ďalší tuk. Ako spomíname vyššie, čím menej tuku sa do ohniska dostane, tým lepšie.

- Dôležité je použiť kvalitné drevené uhlie alebo drevené brikety. Mäso grilujte dostatočne ďaleko od uhlíkov a používajte špeciálne rošty so žľabkami na odtekanie tuku. Kvapkajúci tuk (a nebezpečenstvo s ním spojené) vás nebude znepokojovať, keď mäso pred tepelnou úpravou zabalíte do alobalu, prípadne ho poukladáte na špeciálne alobalové tácky. Vynikajúcou alternatívou grilovania na priamo je pripraviť si starú dobrú živánsku. Takto sa do jedla nedostane škodlivý dym a ani tuk nebude stekať na rozpálené uhlíky. Dôležité je teda zabrániť kvapkaniu tuku do pahreby alebo aspoň znížiť na minimum, negrilovať nad priamym ohňom ani dymom ale nad sálajúcim teplom z tlejúcej pahreby.

- Nepoužívajte rôzne urýchľovače horenia alebo "uľahčovače" zapálenia (rôzne gély, pevné podpaľače a pod.). Grilovanie je predsa o relaxe a oddychu s priateľmi či rodinou, tak sa neponáhľajte! Je oveľa zdravšie pripraviť si pahrebu s použitím papiera a dreva.

- Mäso dobre prepečte, čím zničíte prípadné choroboplodné zárodky, hlavne baktérie (obzvlášť si dajte záležať pri príprave kurčaťa). Všetky škodlivé látky zničí teplota nad 60 stupňov Celzia, o niečo viac ale vydržia baktérie salmonelózy. V prípade kuracích pŕs sa odporúča mäso v mikroténovom sáčku naklepať, čím sa urýchli jeho prepečenie. Ak sa mäsko pieklo aspoň 10 minút pri teplote 70 stupňov Celzia, je bezpečné.

- Dbajte na to, aby ste si ruky ani grilovacie náradie nekontaminovali baktériami zo surového mäsa. Ľahko ich prenesiete aj na iné potraviny, a preto si ruky po manipulácii so surovým mäsom dôkladne poumývajte. To platí samozrejme i v prípade riadu. Na doske od mäsa by ste nemali krájať zeleninu a podobne.

- Pred grilovaním sa mäso nakladá do marinády, avšak robte tak výlučne do sklenených, porcelánových, plastových alebo nerezových nádob. V žiadnom prípade nepoužívajte hliníkové nádoby, príbor a kuchynské pomôcky z tohto kovu, keďže kyslé marinády kov narušujú a mäso by „nasiaklo“ touto nevábnou príchuťou.

- Grilovaciu mriežku alebo rošt dôkladne očistite, a to nielen po grilovaní, ale i pred. Je vhodné ju pred samotným použitím nechať "vypáliť" nad rozpálenou pahrebou.

Fantázii sa medze nekladú

Okrem mäsa, rýb a zeleniny si môžete ugrilovať i rôzne druhy ovocia či hríby. No aj v tomto prípade platí jedna zásada: Menej znamená viac. Nekombinujte príliš veľa korenia, a napríklad pri zelenine sa ho stráňte celkovo. Grilovanie potom nadobudne celkom nový rozmer.

Zdroj: www.cvic.eu, zdravie.pravda.sk, bbq.about.com

Obrázok: www.sodahead.com