Slovensky English

Welcome !

Trápi vás migréna? Porazte ju s týmito potravinami!

Čo je príčinou stavu, ktorý dokáže človeka priviesť až na pokraj zúfalstva? Prečo bolesti hlavy vymiznú v období tehotenstva a po menopauze? Ktoré potraviny si v tomto smere zaslúžia vašu pozornosť? Ak vás zvyknú sužovať nepríjemné migrény, nasledovné informácie určite oceníte.

Žiadna bolesť nie je príjemná, no tá, ktorá súvisí s migrénou, sa zvykne považovať za jednu z najhorších. „Migrenózny stav neprajem zažiť ani najväčšiemu nepriateľovi,“ tvrdí Alena (32), bojujúca s nepríjemnými bolesťami hlavy už od puberty. Dá sa voči nim vôbec bojovať? S pomocou správnej skladby jedálneho lístka určite.

Ktoré potraviny vám pomôžu?

Káva – hoci podaktorým jedincom spúšťa migrénu práve kofeín, pokiaľ sa už bolesť začala, šálka kávy vám môže skutočne pomôcť. Kofeín sťahuje roztiahnuté cievy v mozgu, takže býva nepostrádateľnou súčasťou voľne dostupných liekov proti bolestiam hlavy.

Mastné ryby – ryby sú dôležitou zložkou vyváženého jedálnička a majú celý rad pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Prospievajú nielen srdcu, no mastnejšie ryby ako sú sardinky, pstruh či losos, sú neoceniteľným pomocníkom práve pri migrénach.

Ďumbier (zázvor) – Výskumy ukázali, že táto ostrá korenina obsahuje niektoré účinné zložky pôsobiace proti bolestiam hlavy tak, že blokujú zápalové látky nazývané prostaglandíny. Zatiaľ nie je známe, ako presne ďumbier proti migréne pôsobí, no pokiaľ ju i celkom nezastaví, určite zmierňuje sprevádzanú nevoľnosť.

Ovocie, zelenina a strukoviny – ich konzumácia by mala byť samozrejmosťou. V otázke migrény je dôležité spomenúť najmä dopad daných potravín na hladinu estrogénu. Ženy by ich mali konzumovať vo zvýšenej miere počas menštruácie, nakoľko v tomto období hladina estrogénu prudko klesá. Okrem toho, čerstvé ovocie, zelenina a strukoviny obsahujú množstvo rastlinných estrogénov, ktoré zmierňujú negatívny vplyv vyvolávaný prirodzenými estrogénmi v tele a majú taktiež málo tuku. Aj v tomto prípade  platí jednoduchá rovnica: Čím viac tuku človek konzumuje, tým väčšie množstvo estrogénu jeho telo produkuje.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Potraviny s vysokým obsahom horčíka – ľudia trpiaci bolesťami hlavy majú nedostatok horčíka. Jeho absencia býva hlavnou príčinou precitlivenosti mozgu na spúšťače migrény. Odporúčaná dávka je pre mužov 400 mg, u žien o sto mg menej. Ak ho máte skutočne málo, mali by ste denne prijať preventívne 400 až 700 mg horčíka z potravín, nie z vitamínových doplnkov. Jedným z jeho najbohatších zdrojov sú pražené tekvicové semienka (v polovici pohárika takmer 200 mg). Hrnček vareného špenátu obsahuje zruba 150 mg a čo sa orieškov týka, najlepšie sú na tom brazílske orechy a mandle.

Čomu sa vyhýbať?

Jednoznačne potravinám s vysokým obsahom tuku. Veď práve ten zvyšuje hladinu spomínaných estrogénov, jedného z hlavných vinníkov nepríjemných migrenických záchvatov. Pokúste sa aspoň na nejaký čas obmedziť všetky škodlivé tuky, čiže nasýtené tuky prítomné v mäse, syre či masle a presedlajte na olivový olej. Rastlinné oleje typu slnečnicový, kukuričný a saflorový obsahujú veľa omega-6 mastných kyselín, ktoré podnecujú zápaly a stoja tiež za zvýšenými bolesťami všetkého druhu.

Potravinové spúšťače

Hoci sa ľudia v minulosti domnievali, že určité potraviny štartujú nepríjemné migrenické stavy, v súčasnosti si odborníci nie sú danými tvrdeniami až takí istí. Podľa nich skôr platí, že určité potraviny konzumované za určitých okolností (podmienené faktormi ako stres, nedostatok spánku a kolísanie hormónov), spôsobujú väčšiu či menšiu náchylnosť na migrénu. Precitlivenosť na určité potraviny môže byť príčinou 10 až 30 percent záchvatov migrén. K najbežnejším potravinovým spúšťačom možno zaradiť červené víno, zrelý syr, mäso, ale i pšenicu, citrusové výrobky, čokoládu a spomedzi dochucovadiel napríklad glutaman sodný.

Migrény sú však veľmi individuálnou záležitosťou. To, čo ju spúšťa u jedného človeka, na iného nemusí mať žiadny vplyv. Poradiť vie i lekár, ktorý vám potravinových vinníkov pomôže vylučovacou metódou nájsť a zároveň zostaviť jedálny lístok tak, aby v ňom nechýbali žiadne potrebné živiny.

Vedeli ste, že?

  • Migrénu môže vyvolať čokoľvek? Či už je to zmena počasia, silná aróma, stres, nedostatok spánku, konzumácia určitých druhov jedál a nápojov.
  • Mnohé typy migrény sú spojené s kolísavou hladinou už zmieňovaných estrogénov.
  • I to je dôvod, prečo ženy trpia migrénou tri krát častejšie ako muži.
  • Nové poznatky hovoria o tom, že ľudia trpiaci migrénami majú citlivý a hyperaktívny mozog.
  • Vedci zistili, že až 50% migrénami trpiacich ľudí má nedostatok horčíka.

 

Tieto zelené lístočky mnohí poznáme najmä z miešaného nápoja Mojito. Ale keďže sme FitStyle, pozrieme sa na ich zdravšie využitie. Z mäty si pripravíme čaj a pozrieme sa na jeho účinky. Už sa tešíte?