Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Význam MCT tukov vo výžive (PR článok)

Lyzica oleja

V nasledujúcom článku by som Vám chcela prestaviť MCT tuky a našu poslednú novinku, ktorou je bezkonkurenčný Welness Daily Protein s obsahom týchto tukov. Dozviete sa o ich účinkoch, zdrojoch, ako ovplyvňujú výkon športovca, prečo sú viac ako zaujímavou alternatívou sacharidov a aký je ich význam vo výžive. Článok obsahuje aj súťaž, čítajte ďalej!

Čo sa týka bežných tukov sú najkoncentrovanejším zdrojom energie v našej strave. Ich hlavnou úlohou je, že vytvárajú v tele zásoby energie, ktorú môže telo využívať v čase jej nedostatku. Na porovnanie bielkoviny a sacharidy obsahujú v jednom grame štyri kalórie, ale tuky až deväť. Behom spánku čerpáme približne 70 % energie práve z tukov. Pokiaľ by ste v tele nemali žiadny tuk, nemohlo by dochádzať k absorbcii vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny (A, D, E, K). Tuky majú tiež veľký význam pre tvorbu membrán buniek, sú potrebné z hľadiska ochrany organizmu pred chladom, údermi, poraneniami, nehovoriac o tom, že sa podieľajú na rôznych syntézach, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi dôležité.

Čo sú to MCT tuky? (Medium Chain Triacylglycerols)

V malých množstvách sa nachádzajú v niektorých druhoch potravín. V kravskom mlieku predstavujú MCT tuky až 20% z tukov. Čisté MCT tuky sa získavajú hlavne z kokosového a palmojadrového oleja, ktoré sa následne enzymaticky rozbíjajú z „dlhých” na zdravé „stredné” reťaze. Kokosový olej je však najbohatším a jedinečným prírodným zdrojom a obsahuje až 50% zdraviu prospešných MCT tukov.

kokosy

MCT tuky majú v porovnaní s klasickými tukmi kratší reťazec mastných kyselín. Ide o tuky, ktoré obsahujú 8 až 12 uhlíkových atómov a nazývajú sa tiež triglyceridy so stredne dlhým reťazcom. Kým nasýtené tuky s dlhým reťazcom majú tendenciu zhoršovať zloženie cholesterolu a zvyšovať riziko metabolického syndrómu, nasýtené tuky so strednou dĺžkou reťazca (MCT tuky) pôsobia ochranne, nemajú negatívny vplyv na cholesterol, skôr mierne zvyšujú hladinu dobrého ,,HDL cholesterolu” a neukladajú sa vo forme telesného tuku. Z toho dôvodu pôsobia preventívne proti vzniku  kardiovaskulárnych a metabolických ochorení ako aj začínajúcej cukrovky. Stabilizujú hladinu krvného cukru tým, že neprovokujú tvorbu inzulínu. MCT tuky sú teda bezpečnou metabolickou alternatívou pre diabetikov nahrádzajúcou potenciálne nebezpečné cukry a škroby. Na rozdiel od klasických tukov, ktoré obsahujú 9 kcal, MCT tuky obsahujú iba 8,3 kcal a vďaka ich špeciálnej štruktúre sa ďaleko rýchlejšie transportujú do svalov a poskytujú 2x viac energie ako bielkoviny a sacharidy.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ich veľmi dôležitou vlastnosťou je, že sa do krvného obehu dostávajú rovnako rýchlo ako glukóza. Takýto rýchly transport do krvi, ako aj veľké množstvo energie, ktorá sa z nich získava, chráni glykogén, ktorý sa nachádza vo svaloch počas intenzívnej fyzickej námahy. Keďže sa z nich netvorí kyselina mliečna, pôsobia prevenčne proti vzniku svalových kŕčov, pálenia svalov a stávajú sa veľmi obľúbeným energetickým palivom pre vytrvalostných športovcov (maratónci, triatlonisti, cyklisti a pod.)

Poskytujú okamžitý zdroj energie či už počas cvičenia alebo inej fyzickej námahy a pritom sa neukladajú vo forme (zásobného) podkožného tuku, ale naopak podporujú jeho odbúravanie, pretože sa v tele spracúvajú a metabolizujú až 4x rýchlejšie ako klasické tuky (s dlhým reťazcom). Zvyšujú teda termogenézu – tvorbu telesného tepla. Takýto termogenetický účinok je preto hlavným dôvodom prečo sa MCT tuky nehromadia ako tukové tkanivo, ale namiesto toho sa nadbytok prijatých kalórií MCT mení na teplo, čo urýchľuje metabolizmus, tzn., že spaľujete počas dňa viac kalórií. Je preto výborný aj pre ľudí, ktorí majú tendenciu k ľahkému priberaniu a vhodné je ich zahrnúť do diét. Počas diét zabraňujú katabolizmu (úbytku svalovej hmoty). Výborne sa osvedčili aj pri objemovom a silovom tréningu, pretože sa podieľajú na zvyšovaní hladiny rastového hormónu (GH). Ďalšou výhodou týchto tukov je, že zlepšujú metabolizmus bielkovín, sacharidov, podporujú vstrebávanie vápnika, draslíka a teda slúžia ako dôležitá prevencia proti osteoporóze.

Prečo teda odporúčam vyskúšať náš nový Wellness Protein Daily?

Wellness Protein Daily je proteín s unikátnym zložením, vhodný nie len pre športovcov, ale aj pre ľudí, ktorí nemajú až tak blízko k cvičeniu, no chcú zlepšiť svoj životný štýl.  Zabezpečí Vám doplnenie každodennej výživy a dôležité látky. Svojim zložením nemá na trhu konkurenciu a kombináciou látok je úplne jedinečný. Neobsahuje žiadne umelé sladidlá, ťažké kovy, GMO suroviny a ani sóju. Je určený pre deti a mládež od 10 rokov vďaka primeranému množstvu bielkovín, tukov a ďalších regeneračných zložiek, ľuďom s nadváhou, ľuďom s fyzicky náročnou prácou a komukoľvek, kto vydáva pohybom väčšie množstvo energie.

Udržiava nízky glykemický index a preto si našiel uplatnenie aj v diétach. Udržiava optimálnu telesnú hmotnosť, podporuje regeneráciu svalovej hmoty a nepriamo vplýva na znižovanie zásob podkožného tuku. Vďaka obsahu MCT tukov, získaných z kokosového oleja, vlákniny, vitamínov, minerálov, zvyšuje imunitu, urýchľuje proces regenerácie organizmu, zasýti a okamžite poskytne energiu pričom nepriberiete.

Ako správne používať Wellness Daily Protein?

  • na raňajky – ako ľahký variant (s vodou, mliekom) alebo zasycujúci (s ovsenými vločkami)
  • na desiatu alebo olovrant
  • 60 minút pred tréningom
  • 60 – 90 minút po tréningu
  • tesne pred spaním (z dôvodu regenerácie)
  • možno ho užívať na dennej báze bez obáv z preťaženia orgánov alebo iných vedľajších účinkov

 

Veríme, že Wellness Daily Protein sa stane pre mnohých z Vás každodenným partnerom na ceste za Vašimi osobnými snami, nech už sa týkajú čohokoľvek.

Vypracovala: Ing. Chovancová Zuzana, Kompava.sk

SÚŤAŽ s KOMPAVOU !

Ako sa zúčastníš?

 

Hráš o balíček, v ktorom je:

  • balenie Welness Protein Daily od Kompavy
  • krásny biely shaker Kompava
  • pribalíme Ti aj darčekové predmety FITPRO (plážovú loptu, pánske tričko a perá)
  • a navyše získaš aj peknú zľavu na nákup u nás!
  • každý, kto sa zapojí a správne zodpovie, takisto získa e-poukaz na zľavu u nás!

 

Výhercu vyberieme o dva týždne v stredu, 20.2.

 

Welness Protein

 
 

One thought on “Význam MCT tukov vo výžive (PR článok)”