Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čaje 3: Čierny čaj netreba podceňovať

Čierny čaj je považovaný za vôbec najrozšírenejší čaj Západného sveta. Nielen kvôli svojej charakteristickej chuti, no i preto, že je mimoriadne vhodným doplnkom veľkej časti pokrmov spadajúcich práve do „západnej“ kuchyne. Hoci si ho väčšina z nás len zriedkakedy spája s pozitívnymi účinkami, i on vie byť v otázke zdravia nezastupiteľným pomocníkom.

Hlavný rozdiel spočíva vo výrobe

Tradícia výroby čierneho čaju siaha do polovice 17. storočia. Do tej doby sa v pravlasti čaju pripravoval len ten zelený. Pôvodný spôsob konzervácie zeleného čaju bolo jeho lisovanie do tehličiek. Rastúci dopyt po čaji a ústup konzervácie čaju lisovaním viedlo k objavu lepšej metódy - fermentácie.

Po zbere a zavädnutí sa čajové lístky stáčajú, pričom bunkové steny popraskajú a dôjde k uvoľneniu bunkovej šťavy. Nasleduje fermentácia, biochemická reakcia, kedy uvoľnená bunková šťava za neustáleho zvlhčovania vzduchu vo fermentačných miestnostiach oxiduje. Lístky menia farbu na červenú a súčasne sa uvoľňujú látky významne ovplyvňujúce chuť čaju. Fermentácia končí pri dosiahnutí určitého stupňa farby a vône. Nasleduje vystavenie lístkov prúdu horúceho vzduchu v sušiacich peciach.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

V čiernom čaji sú obsiahnuté triesloviny, podieľajúce sa na jeho charakteristickej chuti, vitamíny B a P, ale i ďalšie stopové prvky a minerálne látky, ako napríklad fluór a draslík. Éterické oleje mu zas dodávajú vôňu. Aromatické látky spolu s chlorofylom pôsobia na upokojenie nervov, uľahčujú prenos kyslíka do telesných orgánov, stimulujú duševnú činnosť a funkciu dýchacieho ústrojenstva.

Koľko kofeínu v ňom nájdeme?

Čierny čaj je, podobne ako napríklad čaje zelené, získavaný z lístkov Camelia sinensis. Aj v jeho náleve nájdeme určité množstvo kofeínu. Táto hodnota sa pohybuje okolo 50 miligramov na šálku, zatiaľ čo u čaju zeleného ide zvyčajne o rozmedzie 8 až 30 miligramov. Ak máte pri čítaní týchto riadkov obavy o svoje zdravie, potom vedzte, že bežná šálka čiernej kávy obsahuje obvykle 100 až 350 miligramov kofeínu. Teda dvakrát až sedemkrát viac.

Množstvo pozitívnych účinkov 

Ako sme už naznačili v úvode, pitie čierneho čaju dokáže ľudskému organizmu významne prospieť, a to predovšetkým vďaka prítomnosti antioxidantov. Tie na seba viažu zdraviu nebezpečné voľné radikály, a v neposlednom rade i zlepšujú funkciu imunitného systému každého z nás. Na základe mnohých štúdií bolo zistené, že dlhodobé pitie čierneho čaju čiastočne znižuje riziko výskytu cukrovky. Navyše extrakty z čierneho čaju dokážu spomaliť vstrebávanie krvného cukru, a to dokonca vo vyššej miere, než je tomu u extraktov z čaju zeleného.

S mliekom, cukrom, alkoholom a maslom

Vďaka tomu, že je pitie čaju rozšírené po celom svete, vzniklo množstvo variácií jeho prípravy.

Tibet - Nápoj z čaju nazývajú v Tibete časuma. Jedná sa o veľmi silný lisovaný čaj, do ktorého sa na 1 liter čaju pridáva 100 - 250 gramov rozpusteného masla z mlieka jakov. Zvláštnosťou je i jeho osolenie. Horúca zmes sa šľahá v špeciálnej nádobe Becca, podobajúcej sa tej našej na tlčenia masla, až dokým sa nezíska homogénny hustý nápoj s vysokou energickou hodnotou.

Mongolsko - na prípravu sa používa čierny lisovaný čaj, mlieko, maslo, múka a soľ. Mongoli vopred rozomelú čaj na prášok. Jednu až tri polievkové lyžice tohto prášku zalejú potom litrom chladnej vody. Keď sa začne voda variť, pridajú do nej 0,5 litra kravského, ovčieho alebo ťavieho mlieka, polievkovú lyžicu rozpusteného masla, 100 g múky vopred opraženej na tuku a pol alebo štvrť pohára ryže, pšena a pod.  To všetko znovu uvedú do varu a varia do mäkka.

Irán - obvykle sa používa čínsky alebo miestny čierny čaj stredne alebo veľmi silný, ktorý sa po zaliatí nechá asi 4 minúty vylúhovať. Nalieva sa do ormud - malých sklenených pohárikov s nožičkami v tvare vázičky. Tu sa cení najmä sfarbenie čaju - musí byť veľmi tmavý, no pritom jasný, priezračný, koňakovej farby, s nepatrným červeným odtieňom. Pije sa horúci malými dúškami spolu s cukrom, rozdrveným na malé kúsočky.

Rusko – Na prípravu čaju tu slúži tak zvaný samovar, v ktorom sa voda privedie do varu. Súbežne sa do malej porcelánovej kanvičky nasype čaj, zaleje horúcou vodou a nechá 3 - 5 minút lúhovať. Silný odvar sa následne postaví na malú plošinku na hornej časti samovaru. Silný odvar je následne preliaty do šálok a kohútikom sa do neho pridá horúca voda.

Turecko - K príprave tunajšieho čaju sa používa čierny turecký čaj Rige, zbieraný v severnej časti krajiny, konkrétne v okolí mesta Rize. Čaj sa pripravuje v dvoch na sebe položených konviciach, pričom v spodnej sa varí voda a v hornej sa pripravuje samotný čaj. Ten je vsypaný do vrchnej kanvice, a nechá sa chvíľu opražiť. Následne sa zaleje vodou a nechá približne 5 minút lúhovať. V Turecku je podávaný v malých pohárikoch a s kockou cukru.

Yogi - Do 3 dl. vriacej vody nasypte jednu kávovú (čajovú) lyžičku Yogi a varte približne 10 minút. Pridajte 1 kávovú (čajovú) lyžičku čierneho čaju (Assam, alebo Cejlón) a pokračujte vo varení približne jednu minútu. Pridajte 1 - 2 polievkové lyžice mlieka a oslaďte jednou polievkovou lyžicou medu. Nápoj scedíte a môžete popíjať.

 

"Vajcia sú zdraviu škodlivé", "Pitie mlieka nie je zdravé", "Alkohol pomáha pri trávení", "Z celozrnného pečiva sa priberá menej ako z bieleho". Sú tieto výroky mýty alebo pravda?  Pripravujeme pre vás článok práve o veľkých potravinových mýtoch! Kto je zvedavý, nie je skoro starý, ale sa veľa dozvie a príde si už o týždeň o nich prečítať :)