Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Soliť, či nesoliť?

Potreba soli sa u ľudí výrazne líši. Mnohé záleží od spôsobu života i myslenia, celkovej skladby jedálnička, množstva fyzickej aktivity, klimatických pomerov, ale aj počasí. Chuť na slané nám nie je vrodená. Je to naučený zlozvyk, ktorý podporujeme konzumáciou slaných jedál. Ako veľmi si nimi škodíme?

Chuť soli často prehluší prirodzenú chuť jedál. Skúste preto väčšmi používať prirodzené korenie. Čo takto spraviť malý pokus? Obmedzte na tri týždne konzumáciu soli a možno zistíte, že vám celkom vyhovuje prirodzená slanosť potravín. Prílišné solenie totiž prináša do organizmu nadmerné množstvo sodíka, ktorý podľa lekárskych štúdií zvyšuje krvný tlak a zvyšuje riziko poškodenia mozgových ciev, vedúce až k mŕtvici. Tiež ma negatívny vplyv na srdcové tkanivo. Starnúce cievy strácajú schopnosť rozširovať sa a sodík túto situáciu ešte zhoršuje.

Spotreba soli dnes

Každý človek má „v sebe“ okolo 250 g soli. Priemerný denný príjem soli je dnes 10 g na človeka, ale existujú rozdiely medzi jednotlivými krajinami a gastronomickými kultúrami. K najväčším spotrebiteľom soli patrí Japonsko, Južná Kórea a Portugalsko, kde denná spotreba prevyšuje 15 g na osobu, v USA a v Austrálii je naopak relatívne nízka spotreba soli, medzi 8-10 g na osobu za deň. Na Slovensku je to asi 10 g na osobu za deň a na rozdiel od prímorských štátov sa u nás konzumovala vždy prevažne kamenná soľ.

Soľ pre zdravie

V dnešnej dobe prijímame viac soli, než je nutné. Čiastočne je to dané nekontrolovaným príjmom soli ako nedeliteľnej súčasti potravín, predovšetkým mäsa, údenín, konzerv a potravín v prášku. Vzhľadom k tomu, že soľ zaisťuje hydro - elektrolytickú rovnováhu organizmu, je dôležité dopĺňať ju pri silnom potení. Na znížený krvný tlak pomáha zvýšiť príjem soli – každý gram soli naviac zvýši minimálny tlak o 0,8 mm stĺpcov ortuti, zatiaľ čo zníženie príjmu soli o 3 g denne zníži maximálny krvný tlak o cca 5 mm stĺpcov ortuti. Naopak nadbytočná soľ zvyšuje krvný tlak nežiadúcim spôsobom a zvyšuje riziko infarktu myokardu a cievnych mozgových príhod, zaťažuje a poškodzuje ľadviny, zvyšuje hladinu tukov v krvi a je zdrojom toxínov. Nežiadúce účinky soli sa dajú zmierniť telesným pohybom a miernou konzumáciou alkoholu. Samozrejme, že ľudia mladší a bez zdravotných problémov nemusia soľ celkom vylúčiť zo stravy. Od 45. roku veku a vo všetkých prípadoch zdravotných problémov je potrebné znížiť jej používanie na minimum. Na druhej strane však máme z histórie dôkazy o možnosti života bez soli - na príklade amerických Indiánov, ktorí si dopĺňali sodík len zeleninovou potravou.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ako doplniť chýbajúcu soľ do organizmu?

Najrýchlejšie a najefektívnejšie je odšťavovať si denne cviklu, petržlen, mrkvu a zeler aj s vňaťou. Takýto džús si pripravujeme vždy ráno a  pijeme trikrát denne na lačno.

V chemickej reakcii žalúdočnej kyseliny a solí zo zeleninovej šťavy sa vytvorí väčší chlad, ktorý podporuje a urýchli činnosť žalúdka. Tekutina rýchlo prejde do dvanástnika, kde sa zlúči so žlčovou kyselinou a šťavami pankreasu, ktorých sila zoslabne. Kvôli soli a chladu nevznikne teplotná reakcia, ktorá by rozkladala kyseliny do organických zásad, ale kyselina pokračuje ďalej cez tenké črevo. Táto kyselina sa v najkratšom čase vylučuje so stolicou, lebo ochladzuje črevo. Keď to zopakujeme viackrát, črevo sa ochladí a cirkulácia v čreve sa zlepšuje. Zlepšuje sa trávenie a vylučovanie stolice je normálne. Staré nánosy na čreve sa začínajú rozpúšťať, vylučujú sa von a črevo sa začína detoxikovať. Kvôli zníženiu teploty v tele sa deblokuje lymfa a celý obranný mechanizmus v tele začne lepšie pracovať. Lymfa sa rýchlejšie čistí a telo sa rýchlejšie uzdravuje.

Robíme tak vždy, keď sme napätí, depresívni, uzavretí a otrávení vlastnými kyselinami. V studenom čreve je trávenie správne zásadité a vstrebávanie stravy rýchle. Pri kyslom tele v tenkom čreve sa strava kvasí, prehrieva sa črevo, pečeň, krv a následne celý organizmus. Kvôli prehrievaniu brucha sa prehrieva celý systém, v koži sa otvárajú póry, cez ktoré človek stráca životnú energiu.

Rýchle ochladenie cez kožu, ktoré je potrebné, je následok zúženia artérií v pľúcach a končatinách, ale i na koži. Takýto stav zmení prietočnosť v celom tele a vznikne nesprávna cirkulácia spôsobujúca, že na jednej strane to vyzerá ako prehrievanie a na druhej strane ako podchladenie tela.

Soľ nechladí iba tráviaci systém, no absorbuje sa do krvi, zadržiava vodu v tele a tým sa zablokuje zúženie artérií a rozširovanie vén. Soľ v tele viazaná na vodu mení kyslosť tela na alkalickosť, čo je základom vývoja buniek. Správne množstvo soli v tele zabraňuje osteoporóze a infarktu.

Máte v sebe dosť soli?

A na záver malý test. Keď je soli dosť, moč je alkalická. Keď je moč kyslá, v tele je málo soli. Obyčajná kuchynská soľ sa nedostáva do krvného obehu! Nadbytok tejto soli je príčinou tvrdnutia artérií, škaredej pleti, mŕtvice alebo problémov s obličkami.

 

Šťastný je ten, kto ju nepozná. A kto ju pozná, modlí sa, nech už vôbec nepríde alebo nech príde čo najneskôr... O čom bude nasledujúci článok? O bolesti hlavy alebo ak chcete, o migréne! Táto skutočne "delikátna" téma bude na pretras práve o sedem dní. Takže kto  chce vedieť ako s ňou bojovať, príde k nám aj o týždeň a prečíta si :)