Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Ako predchádzať infarktu a znížiť hladinu cholesterolu

Tuky sú označované za hlavného vinníka nadváhy. Faktom je, že tukov spravidla konzumujeme viac, než by sme mali, no k životu ich napriek tomu potrebujeme. Ako by preto mala vyzerať zdravá "cholesterolová" diéta?

Zvýšeného cholesterolu sa spravidla oprávnene obávame, nakoľko spôsobuje celý rad civilizačných chorôb. Na druhej strane je však pre život človeka potrebný, takže tuky by sme so svojho jedálnička rozhodne nemali celkom vylúčiť.

Cholesterol potrebujeme aj pri diéte

Maximálna odporúčaná dávka cholesterolu je zhruba 300 mg za deň. Cholesterol je pre zdravé fungovanie nášho organizmu nevyhnutná. Nájdeme ho napríklad v bunkových membránach, pomáha produkovať vitamín D a podporuje tiež tvorbu ženských a mužských hormónov.

Zdravé tuky a diéta

Známe príslovie "Všetkého s mierou", platí samozrejme i v prípade tukov. Vyberať by sme si mali také, ktoré sú nášmu telu prospešné a zároveň napomáhajú k udržaniu ideálnej váhy, dokonca neraz i k chudnutiu.

K zdravým tukom rozhodne nepatria margaríny, ktoré sú vyrábané stužovaním rastlinných tukov a obsahujú trans-izoméry mastných kyselín, ktoré riziko srdcového ochorenia ešte zvyšujú.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Prednosť dajte radšej kvalitným rastlinným tukom typu olivový olej. Na etikete si prečítajte, či je vhodný na vyprážanie alebo len pre studenú kuchyňu. Kvalitný panenský olivový olej môžete použiť namiesto margarínu presne tak, ako to robia Taliani. Tí už dávno vedia, že vďaka niekoľkým kvapkám získa ich pečivo celkom novú chuť.

Neublíži vám ani maslo, pokiaľ ho budete konzumovať rozumne. Odborníci na výživu tvrdia, že jedna polievková lyžica masla vám zaistí presne tú dávku tukov, ktorú potrebujete.

Nezdravý cholesterol: Na čo si dať pozor?

Ak systematicky pracujete na znižovaní cholesterolu a držíte diétu, vyhýbajte sa predovšetkým živočíšnym tukom, ktoré sú obsiahnuté v salámach alebo údeninách. Podobné výrobky majú vysoký obsah tukov, napríklad podiel tuku v suchých salámach je až 50%.

Z rastlinných olejov buďte opatrní v prípade palmového a kokosového oleja. Tie sa podobajú nie príliš ospevovaným živočíšnym tukom. Vedeli ste, že kokosový olej používajú výrobcovia radi ako náhradu za smotanu v zmrzlinách?

Na čo nezabúdajte

Ak je správna strava jedným z najväčších prínosov k zdraviu srdca, zmena stravovacích návykov je najvhodnejšia ako ich prevencia. Zmeny sú očividné, skúste nahradiť slaninu a hamburgery ovocím, rybami, zeleninou či celozrnnými potravinami. Konzumácia ovocia a zeleniny s každým jedlom môže výrazne znížiť riziko srdcového infarktu. Lekári dokonca upozorňujú, že ak už určitým srdcovým ochorením trpíte, správnou stravou ho môžete zvrátiť. Pomôže vám upraviť hodnoty cholesterolu, znížiť tlak, vyrovnať hladinu cukru v krvi, zmierniť zápal a ešte sa zbavíte i neželaných kilogramov.

Lyonská štúdia srdca a stravy dokázala, že ak ľudia trpiaci chorobami srdca prejdú na stredomorskú stravu s troškou červeného mäsa, malého množstva priemyselne upravených potravín, pridajú čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné potraviny a zdravý tuk z rýb, olivového oleja a orechov, majú o 50 až 75 percent nižšie riziko opakovania srdcového záchvatu.

Odporúčané potraviny pre zdravé srdce

  • Ryby
  • Ovocie a zelenina
  • Ovos, fazuľa, hrach a šošovica
  • Extra panenský olivový olej lisovaný mechanicky za studena
  • Vlašské orechy, mandle a arašidy
  • Tofu, sójové mlieko a sója (geneticky nemodifikovaná!)
  • Brusnicová šťava
  • Paradajková omáčka
  • Cesnak
  • Horká čokoláda
  • Víno, pivo a tvrdý alkohol (samozrejme v rozumnom množstve!)

Čomu sa vyhýbať?

  • Mastné mäso, kuracia koža, plnotučné mliečne výrobky a potraviny obsahujúce transtuky
  • Cukor a rafinované, priemyselne spracované sacharidové potraviny

Podľa jednej americkej štúdie aj jedno jedlo denne s vysokým obsahom nasýtených tukov znižuje elasticitu tepien a podporuje ich zanášanie. Údaje zo štúdie Zdravie sestier dokazujú, že každé 5-percentné zvýšenie množstva nasýtených tukov zvyšuje riziko vzniku srdcového ochorenia o 17%. Okrem toho, niektoré výskumy na zvieratách dokázali, že konzumácia potravín s vysokým obsahom transtukov zvyšuje množstvo tuku okolo pása, čo má za následok zvýšenie rizika vzniku cukrovky a srdcových ochorení.

Vyskúšajte chutné ovsené koláčiky s čučoriedkami

Čo potrebujete?

100 gramov najemno pomletých ovsených vločiek
150 gramov celozrnnej múky
55 gramov hnedého nerafinovaného cukru
2 lyžičky kypriaceho prášku
Pol lyžičky sódy bikarbóny
250 gramov nízkotučného bieleho jogurtu
2 lyžice kanolového (mladá repka) oleja
125 gramov čučoriedok
1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry bez chemického postreku

 Ako na to?

  1. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Plech postriekajte olejom v spreji.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte pomleté ovsené vločky, múku, cukor, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. V šľahači vyšľahajte jogurt s olejom.
  3. V strede múčnej zmesi urobte jamku a vlejte dnu jogurtovú zmes. Pridajte čučoriedky, citrónovú kôru a dobre premiešajte.
  4. Na pekáč rovnomerne rozmiestnite 12 kôpok cesta (asi štvrť hrnčeka). Pečte zhruba 12 až 15 minút do zlatistohneda.

Tieto koláčiky sú príkladom chutnej a nízko-cholesterolovej stravy. Polovicu množstva múky, ktorá sa pridáva do klasických koláčov, nahradili v tomto recepte na jemno pomleté ovsené vločky. Vďaka ovsu obsahujú koláčiky množstvo vlákniny a pritom vôbec nie sú tvrdé. Dobrú chuť :)

 

Súčasný trend svetovej prírodnej medicíny sa zameriava popri čínskej ľudovej liečbe čoraz viac aj na bohatstvo dažďových pralesov. Okrem Açai Berry, o ktorom sme písali v tomto článku, nám dobre poslúži aj Lapacho (lapačo), znovuobjavený legendárny čaj Inkov. Podľa starých dokumentov sa kôrou stromu Lapacho liečili aj starí vládcovia Inkov dávno pred príchodom Španielov na územie Nového Sveta. Už o týždeň si o tom bohatstve prečítate viac :)