Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Káva nie je len ranný životabudič

Káva

Káva je vždy 100%-ný prírodný produkt. Nemá prakticky žiadne kalórie, čo je ďalší dôvod jej nepopierateľnej obľuby medzi ľuďmi. Kávovník rastie výlučne v tropických a subtropických oblastiach, pričom v súčasnosti sa pestuje zhruba v sedemdesiatich krajinách sveta. Jej pitie sa neodporúča ľuďom s chorobami srdca a žalúdočného traktu, avšak na zdravého jedinca nemá primerané množstvo žiadne negatívne dôsledky. Pre mnohých z nás je šálka rannej kávy nevyhnutným rituálom, no dôvodov, prečo sa oplatí ju (za)milovať, je podstatne viac.

Kávu do denného príjmu tekutín nezahŕňajte, ba práve naopak. Ak si bez nej neviete svoj život predstaviť, dbajte na zvýšený príjem tekutín počas dňa. Aj s kávou sa to dá "prepísknuť" a počet šálok by nemal presiahnuť hranicu 300 mg kofeínu za deň. I tu platí, že všetkého veľa škodí. Ak to s kávou preženiete, pocítite útlm, únavu a zníženie koncentrácie.  A aký vplyv má popíjanie kávy na poli športu?

Stimulant športového výkonu

Po vypití kávy sa zlepšuje vytrvalosť najmä pri aerobných aktivitách. Kofeín v nej obsiahnutý odďaľuje únavu, zvyšuje činnosť srdca a tým pádom i tepovú frekvenciu. V prípade úplne zdravých športovcov má káva pozitívne účinky aj pri silovom cvičení. Látky obsiahnuté v káve napomáhajú uvoľňovať mastné kyseliny do krvi a tým šetriť svalový glykogén. To znamená možnosť dlhšie cvičiť s nezmenenou intenzitou a následne lepšími výsledkami pri budovaní svalovej hmoty.

Spaľovač tuku

Aj v tomto smere má káva svoje opodstatnenie, avšak len pri dodržaní určitých pravidiel. V prvom rade je to dobrý zdravotný stav, aby pre vás kofeín nepredstavoval hrozbu. Ďalšou nevyhnutnosťou je zvoliť ten správny variant. Ak si pripravíte kávu s mliekom a cukrom, veľa tuku akiste nespálite. Je vhodné skĺbiť účinky kofeínu s inými spaľovačmi, napríklad karnitínom a to napríklad pri rannom kardio tréningu. Dané účinky budú mať významnejší dopad na ľudí, ktorí kávu pijú cielene, než na jedincov popíjajúcich čierny nápoj na hektolitre.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Pozitíva a negatíva

Ako to už býva, každá minca má dve strany, a tak je to i s kávou. Je vyrábaná pražením a ako je známe, pražením vznikajú rakovinotvorné látky. Ak sú navyše použité chybné suroviny, semeno kávy môže žltnúť, čím sa stupeň škodlivosti pre človeka zvyšuje. Lepšia káva je filtrovaná, nakoľko nedráždi žalúdok ako povedzme „turek“. Naopak, iné štúdie tvrdia, že káva významne chráni pred niektorými druhmi rakoviny a zrýchľuje metabolizmus. Veľmi opatrné by mali byť tehotné a dojčiace ženy. Hoci nie je potvrdené, že má káva a kofeín negatívny vplyv na plod a dieťa, môže sa to v budúcnosti ešte zmeniť. Každopádne je nutné v tomto období obmedziť jej popíjanie na nevyhnutné minimum (ak nie úplne vylúčiť) a konzultovať vhodnosť konzumácie  s lekárom.

Už ste počuli o fitness káve?

Fitness káva je, čo do priaznivých zdravotných účinkov, doslova o kategóriu vyššie než káva obyčajná. Jedná sa o kombináciu klasickej kávy a niekoľkých druhov bylín, čím vzniká veľmi chutný a zdraviu prospešný produkt. Fitness káva nášmu organizmu veľmi prospieva a v niektorých prípadoch dokonca predčí niektoré známe prírodné zdroje antioxidantov. Prečítajte si viac o Fitness káve - kliknite SEM.

Zaujímavosti o káve: Vedeli ste, že...?

  • Legenda hovorí, že kávu objavili etiópski pastieri kôz, keď si všimli, ako zvláštne červené plody jedia ich kozy a sú po nich „happy“.

  • Najviac kávy sa vypije v Škandinávii - pripadá tu takmer 9 kg na osobu a rok, čo je 3,5 šálky denne.

  • Smrteľná dávka kofeínu je približne 100 šálok kávy.

  • Francúzsky filozof Voltaire údajne vypil až 50 šálok kávy denne. Niet divu, veď za svoj život napísal vyše päťdesiat literárnych diel.

  • Cena espressa v Taliansku je regulovaná vládou, keďže je považované za nevyhnutnú súčasť ich každodenného života.

  • V starovekej arabskej kultúre existoval len jeden spôsob, ako sa žena mohla legálne rozviesť: vtedy, ak jej manžel neposkytol dostatok kávy.

  • Pravdepodobne najväčším tajomstvom kávy je skutočnosť, že má štyrikrát vyšší obsah antioxidantov ako najväčší "antioxidant" poslednej doby - zelený čaj.

  • V japonských kúpeľoch máte možnosť vykúpať sa v káve, čaji alebo víne.

 

Mnohí ľudia si myslia, že za zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi stojí konzumácia stravy bohatých na cholesterol. Pravda je to však len čiastočne. Ak sa človek stravuje vyvážene, neje každý deň len jaternice, vnútornosti, kilá masla a žĺtky z vajec, nemá šancu zjesť také množstvo cholesterolu, aby to nepriaznivo ovplyvnilo jeho krvný obraz. Problém je skôr v spôsobe prípravy jedla, v živočíšnych tukoch, v nepravidelnom stravovaní a minimálnom alebo žiadnom pohybe (tým myslíme pravidelnú športovú aktivitu alebo aspoň 30 minút chôdze pešo 3-krát za týždeň) ! Kto sa chce dozvedieť o cholesterole viac, príde o sedem dní a prečíta si náš ďalší článok :)