Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

S mikrovlnnými rúrami radšej opatrne

Ponorné mixéry, šľahače, odšťavovače, kávovary a ďalšie kuchynské spotrebiče nám uľahčujú prácu a šetria energiu. Samozrejmosťou pre väčšinu slovenských domácností sa od deväťdesiatych rokov minulého storočia stala i mikrovlnná rúra. Jedlo je ohriate behom chvíľky, nestrácame čas, no čo viac si priať. Každá minca má však dve strany.

Mikrovlnná rúra, podobne ako televízia alebo mobilné telefóny, funguje vďaka vysokofrekvenčným rádiovým vlnám. Tie sa šíria priestorom, v ktorom narážajú na rôzne predmety. Ak prídu do styku s kovovými predmetmi, vlny sa od nich odrazia. Preto sa do mikrovlniek neodporúča vkladať riad s kovovou prímesou. Radšej zvoľte nádoby zo skla a alebo keramiky. Používaniu plastov sa radšej vyhnite úplne. Niektoré štúdie totiž dokázali, že pri pôsobení mikrovlnného žiarenia na plastový riad sa do ohrievaného jedla dostávajú škodlivé dioxíny a iné zdraviu škodlivé látky. Ak však toto riziko hodláte podstúpiť, pozor dávajte hlavne pri výbere umelo-hmotných materiálov. Vždy sa vopred uistite, že sa predmety dajú vložiť aj do mikrovlniek. Inak budete nemilo prekvapení, keď sa riad roztečie, prípadne začne horieť.

Čo sa deje pri zohrievaní jedla?

Keď zapnete mikrovlnnú rúru, začnú sa v nej rozptyľovať vlny do všetkých smerov. Tie sa odrážajú od kovových stien rúry. Pýtate sa, ako je možné, že sa potraviny po pár minútach ohrejú? Obsahujú totiž vodu. Tá pohlcuje mikrovlny, ktoré sa premieňajú na teplo. Jedlo sa tak dostáva do varu. A aby sa ohrievalo rovnomerne, súčasťou každej mikrovlnnej rúry je otočný tanier. Vďaka nemu sú pokrmy ohriate zo všetkých strán.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ako pôsobí mikrovlnná rúra na potraviny?

Priaznivci mikrovlniek z radov odborníkov tvrdia, že jedlo pripravené týmto spôsobom má rovnakú výživnú hodnotu ako pokrm, ktorý vytiahnete z klasickej rúry. Jediný rozdiel spočíva v dĺžke prípravy a spotrebe energie. Niektoré výskumy ale dokazujú, že potraviny uvarené v mikrovlnke prešli neželanou zmenou. Vedci majú za to, že stratili prvky, ktoré ľudskému telu prospievajú. Napríklad materské mlieko vraj po ohriatí v mikrovlnnej rúre príde o obranné látky a vitamíny, ktoré má dieťaťu poskytnúť.

Škodia mikrovlnky zdraviu?

Niektoré štúdie poukazujú na nebezpečenstvo žiarenia, ktoré z mikrovlniek uniká von. Experti túto možnosť nepopierajú. Dokonca súhlasia, že neexistuje mikrovlnná rúra, ktorá by bola uzavretá na sto percent. Najväčším rizikom má byť únik lúčov do oblasti očí alebo semenníkov. Aby došlo k poškodeniu, muselo by byť však žiarenie veľmi vysoké. A to vraj u mikrovlniek nie je.

Spôsobujú rakovinu?

V potravinách prihrievaných mikrovlnným žiarením sa vytvárajú dioxíny, ktoré patria medzi najviac toxické látky pre ľudský organizmus. Navyše majú veľmi pomalú dobu odbúravania z tela. Pri pokusoch sa tiež zistilo, že po konzumácii jedla z mikrovlnky sa chemické zloženie krvi daného človeka na prechodnú dobu čiastočne zmenilo a svojou štruktúrou pripomínalo zloženie krvi zasiahnuté rakovinou.

Občasné použitie mikrovlnnej rúry ľudský organizmus v negatívnom smere výrazne neovplyvní, no pri pravidelnom konzumovaní takto upravených jedál je vysoko pravdepodobné, že príde deň, kedy telo už nedokáže napraviť napáchané škody a výsledkom môže byť práve rakovinové ochorenie.

Rovnako ako u mobilných telefónov, aj v prípade mikrovlnných rúr sa dozvieme fakty o jej (ne)škodlivosti až v priebehu niekoľkých rokov. Či budete mikrovlnku používať naďalej alebo ju vyhodíte, je len a len na vás. Tento článok si v žiadnom prípade nekládol za cieľ poškodiť výrobcov mikrovlnných rúr. Chceli sme len poukázať na inú stránku veci. Uvedené fakty sa zakladajú na štúdiách a výskumoch nezávislých testovacích inštitúcií, vedcov a lekárov. Je teda na každom z vás, ako sa k svojmu zdraviu postaví.

TIP pre vás - ako ohriať jedlo bez mikrovlnky?

Okrem klasických postupov ako je ohrievanie na panvici je možné mikrovlnku nahradiť aj inak. Ak potrebujete zohriať už uvarené jedlo ako napr. rezne, dajte do hrnca variť vodu, rezne alebo iné potraviny vložte do mikroténového vrecka a vložte do vriacej vody. Vrch vrecka prichyťte pokrievkou. Varte cca 2 minúty, vypnite a potravinu vo vrecku nechajte vo vode tak dlho, ako silno ju chcete ohriať.

 

Má povzbudzujúce účinky a niektorí si bez nej nevedia predstaviť ani jeden deň. Dokonca v mnohých prípadoch môže ísť aj o stavy podobné závislosti. Tento čierny mok má veľa zástancov ale aj odporcov. Niektorí odborníci tvrdia, že jej nadmerné pitie môže spôsobovať zdravotné problémy. Pri redukčných diétách je však veľmi dobrým pomocníkom. Áno, mnohí z vás už tušíte, že nabudúce si prečítate o káve, ktorá je významným zdrojom kofeínu.