Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Poznáte zásady zdravého stravovania v lete?

So stúpajúcou ortuťou na teplomeroch trávi väčšina z nás voľné chvíle v plavkách pri vode. A práve tento úsporný diel oblečenia nekompromisne poukazuje na všetky naše telesné nedostatky. Pri ich likvidovaní je vítaným pomocníkom práve zdravá strava.

O zásadách zdravého stravovania sme bombardovaní zo všetkých svetových strán. Pri snahe schudnúť musí byť príjem energie menší ako jej výdaj. Že bez zmeny jedálneho lístka a zaradenia pohybu do jednej z hlavných zložiek nášho každodenného života to nejde, už  tiež všetci veľmi dobre vieme. A keďže opakovanie je matka múdrosti, zhrňme si, ktorých chýb by sme sa na ceste za vysnívanou telesnou schránkou nesmieme dopúšťať. Dnes vám prinášame TOP 12 zásad zdravého stravovania, s ktorými nebude  problém cítiť sa FIT.

1. Jedzte jedlo - teda ozajstné jedlo, nie priemyselne spracované konglomeráty a polotovary plné chémie a im podobné ingrediencie, ktoré sú od prírody na míle vzdialené. Medzi ne patria rafinované cukry (ktoré sú vskutku "rafinované"), stužené tuky i biela múka. Skrátka, najväčší zabijaci štíhlej figúry.

2. Jedzte živé jedlo- jedlo, ktoré sa prirodzene (a teda rýchlo) kazí, lebo len takéto potraviny obsahujú prirodzené plesne a baktérie, napomáhajúce vyvažovať vnútorné prostredie v našom organizme. Tomu sú cudzie všetky chemické emulgátory, stabilizátory, aromatizácia, konzervanty a ďalšie škodliviny, neraz reklamované v „zaručene zdravých“ pochúťkach.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

3. Jedzte jednoduché jedlo – a to také, ktoré obsahuje nie viac ako 5 zložiek. Platí, že čím viac ingrediencií balené potraviny obsahujú, tým väčšmi boli priemyselne spracované.

4. Jedzte najmä rastlinné jedlo - o tom, že rastlinné potraviny nášmu telu prospievajú (na rozdiel od dnešnej nadmernej spotreby mäsa), niet pochýb. Týka sa to najmä takzvanej zelenej zeleniny a strukovín.

5. Jedzte domáce jedlo - ak sa stravujete po lacných reštauráciách a závodných vývarovniach, vedzte, že si skôr škodíte, než naopak. Napríklad v Anglicku nájdete na každom kroku fast foody, ktoré sú v porovnaní s našimi, veľmi lacné. Dennodenne, v ktorúkoľvek dennú či večernú hodinu praskajú vo švíkoch. A tak to potom aj vyzerá. Nebolo by lepšie pripraviť si chutný a zdravý obed v pohodlí domova? Keď už nič iné, aspoň máte prehľad o tom, čo jete.

6. Jedzte striedmo – veď podľa odborníkov na výživu tvorí podstatu lahôdky prvé sústo, nie posledné. A ten, kto je menej, väčšmi všetko vychutná.

7. Jedzte pestro – len tak pre zvedavosť si skúste spísať vaše týždenné menu. Fádnosťou preferovaných potravín budete (možno) nemilo prekvapení.

8. Jedzte pravidelne - len pravidelnosť, a s ňou súvisiaci určitý poriadok, prináša telu pocit harmónie.

9. Jedzte pomaly - len tak máte pôžitok a zážitok z jedla (gurmáni Francúzi či Taliani by vedeli rozprávať), skôr sa dostaví pocit sýtosti, vďaka čomu zjeme menej a cítime sa lepšie. Pocit na prasknutie nie je pre väčšinu z nás príliš vítaný.

10. Jedzte kultivovane – a teda s ľuďmi, s ktorými je vám príjemne, za stolom (nie na tom, kde máte počítač) a dajte si na čas. Radšej jedzte v pokoji (bez stresu) a hlavne s dobrou náladou nezdravé špekáčiky, ako vystresovaní alebo v zlosti podusený hrášok. Nemusíte dva krát hádať, čo je pre váš organizmus menšie zlo.

11. Jedzte bez extrémov - v prípade, že občas porušíte zásady zdravej životosprávy, nič sa nedeje, najmä ak je váš organizmus dostatočne zdravý takýto exces vykompenzovať. Pokiaľ zhrešíte častejšie alebo je váš organizmus chorý, následky sa dostavia skôr či neskôr v podobe zdravotných komplikácií.

12. Jedzte a doprajte si, lebo pôžitok z jedla je jedným z dôvodov, prečo jeme (nielen kvôli hladu). Takže všetko s mierou ... vrátane striedmosti!

Na záver ešte jedno, nemenej dôležité pravidlo. Nikdy nezabudnite raňajkovať, a to správne! Odborníci sa zhodujú, že ideálnymi potravinami na začiatok nového dňa sú obilné kaše a dokonca teplé polievky. Tie, podľa ich slov, nakopnú správnym smerom náš metabolizmus. To sa vraj nedá povedať o potravinách, prinášajúcich do nášho žalúdku hneď z rána chlad. Sem možno zaradiť jogurty, syry, surové ovocie či ovocné džúsy. To, či si ich radu vezmete k srdcu, je len na vás. Každý človek je iný, niekomu vyhovuje studené jedlo, inému hneď po ránu hovädzia polievka. No zmieňované stravovacie zásady by sa mali týkať každého z nás, a to bez rozdielu.  :-)

V budúcom vydaní pre vás pripravujeme malé prekvapenie, bude to téma nanajvýš aktuálna, tak príďte, čítajte a "híkajte" :)

Prečítajte si tiež:
Nedarí sa vám schudnúť? Na vine môže byť voda!
Aspartam: Tichý jed modernej doby
Aj mladých trápi bolesť kĺbov!