Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Posilnite si imunitu na jeseň zdravou zeleninou či ovocím

A narážame na nadchádzajúce obdobie vinobraní, husacín a iných, chuťové bunky provokujúcich akcií. Skôr, než sa po desiaty krát rozbehnete ku stánku s mastnými lokšami, prečítajte si, ktorou zeleninou sa ich oplatí alternovať a pritom nepokaziť dojem z celkového chuťového zážitku.

Ak si myslíte, že s koncom leta zákonite končí aj sezóna čerstvého ovocia a zeleniny, ste na veľkom omyle. Nemusíte sa vrátiť k mdlým paradajkám z Holandska, scvrknutým španielskym paprikám, ani unavenému rímskemu šalátu. Práve na jeseň je totiž zelenina v TOP forme! Netreba predsa zabúdať na zeler, repu, čakanku, mrkvu, tekvicu či strukoviny. Možností je viac, než dosť.

To najlepšie zo sezónnej zeleniny

Začneme tými, na prvý pohľad najobyčajnějšími plodinami. Sú lacné a rastú takmer na každom záhradnom políčku. My si s nimi však často nevieme rady. Pripravujeme ich na jeden, maximálne dva spôsoby a to je samozrejme veľká škoda. Ktoré  z nich si zaslúžia vašu pozornosť najviac?

Zeler

Obsahuje veľa vitamínov, najmä skupiny B. Z minerálov v ňom nájdeme draslík, horčík, chróm, železo, zinok i jód, a všetky zastúpené v pomerne veľkom množstve. V kuchyni je jeho najväčšou prednosťou variabilita. Skvele sa uplatní v pokrmoch, ktorých zmyslom je zeler šikovne schovať pred nedôverčivými stravníkmi - napríklad v polievke. Ako pyré, spolu s na masle orestovanou cibuľkou a polievkovým korením, nemá táto zelenina konkurenciu.

Ak vám typická éterická vôňa zeleru nevadí, ba ju priam vyhľadávate, bohato ho využijete i v šalátoch a remuládach. Stačí len zmiešať nadrobno nakrájaný zeler s kyslou uhorkou a čerstvými bylinkami. Napríklad aj vo forme omáčok. Na trhu ich je dostať chvalabohu hneď niekoľko. Na zelerovú remuládu je ideálna práve horčicová.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Kapusta

Kyslá kapusta patrí k najzdravším potravinám vôbec. Je dostupná skutočne pre každého, pretože patrí k tým najlacnejším. Môžete ňou nahradiť i nedostatok inej zeleniny, nakoľko obsahuje významné, zdraviu prospešné látky. O tom, že posilňuje imunitu, netreba snáď ani hovoriť.

Čo v nej nájdete?

* Vitamíny - skupiny B, vitamín C, biotín, vitamíny K a P

* Minerály - draslík, vápnik, sodík, horčík a železo

* Stopové prvky - molybdén, nikel, vanád, cín a striebro

* Jód, inzulín, karotenoidy a glycidy

Tip výživového poradcu

V jesenných dňoch veľa ľudí trápi únava. A tú pomôže odstrániť vitamín C, hojne zastúpený práve v kapuste. Vitamín C navyše pomáha vstrebávať železo, ktoré tiež zohráva významnú úlohu v prevencii proti únave. K tomu pridajte echinaceu a dostanete trio účinných nepriateľov všetkých jesenných viróz.

Pri ktorých neduhoch vám pomôže? 

* hypovitaminóza (nedostatok vitamínov)

* choroby žlčníka, pečene, žalúdka, čriev, srdca a ciev

* zápaly tráviaceho ústrojenstva

* dvanástnikové vredy

* čistí krv, obličky a pečeň

* pôsobí proti kŕčom

* ničí škodlivé črevné baktérie

* upravuje trávenie, pomáha s vyprázdňovaním

* šťava z kapusty v kombinácii s medom vám pomôže pri vykašliavaní

* pomáha pri liečbe akné, reumatizme alebo artritíde

* popáleniny

* omladzuje organizmus

Trio jesenných "pokladov" zakončíme hroznom, alebo ak chcete, ovocím bohov.

Hrozno

Odborníci ho považujú za jedno z najzdravších druhov ovocia vôbec. Čerstvé obsahuje až 80 percent vody a v 100 g strapci prijmete len okolo 60 kalórií. Za sladkosťou hrozna stojí vysoký podiel cukrov, vďaka čomu hrozno funguje ako spoľahlivá a rýchla energetická vzpruha. V hrozne sa nachádza veľké množstvo vitamínu C, vitamínov skupiny B, vitamín E, kyselina listová, folová, draslík a iné dôležité minerály či stopové prvky. Práve vďaka draslíku býva hrozno odporúčané na detoxikáciu organizmu.

Zbaví vás zápchy

Tento minerál pomáha pri odbúravaní toxínov z organizmu, prispieva k správnej činnosti srdca a vylepšuje schopnosť koncentrovať sa. Vláknina v hroznových šupkách podporuje činnosť čriev a zbaví vás zápchy.

Hrozno omladzuje, znižuje cholesterol, chráni cievy, má protirakovinové vlastnosti, spevňuje pleť, stará sa o dobrú kvalitu vlasov i nechtov... a to je len malý útržok z množstva pozitív, ktoré jeho konzumácia so sebou prináša.

Účinky sa u bieleho a modrého hrozna líšia, no pri diéte vám výborne poslúži jedno ako druhé. Tak s chuťou do toho! Aby sme nezabudli, už po dvoch dňoch sladkého pôžitku pôjdu dve kilá dole. Vieme, čo si myslíte o rýchlych diétach, ale ako prvá pomoc pred dovolenkou či spoločenskou udalosťou sa vám táto kúra skutočne oplatí. Navyše, bez ohľadu na kilogramy, očistná sila hrozna prospeje organizmu vždy.

 

Pred nedávnom sme začali veľkú sériu článkov o čajoch. V poradí už tretí článok bude venovaný tomu, ktorý si mnohí spájame s Angličanmi. Áno, áno, ide o čierny čaj. V posledných rokoch je tento druh trochu utláčaný čajom zeleným, ale tak trochu neprávom. Ak chcete vedieť prečo, príďte aj o týždeň a prečítajte si. Počas chladných jesenných dní vám určite padne vhod si nejednu šálku pripraviť :)