Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

S paradajkami proti obezite i rakovine

 

S paradajkami sa spája celkom búrlivá minulosť. Rovnako ako zemiaky sa do našich končín dostali vďaka Američanom. Ihneď po ich „objavení“ nastala dilema, či ich priradiť k ovociu alebo zelenine. Záhada bola rozlúštená až na konci 19. storočia.

Všetky dohady a spory ukončil súd v roku 1893. Za dovoz ovocia sa totiž v tom čase neodvádzala daň. Vyššia moc ju nakoniec zaradila medzi zeleninu a tam patrí až dodnes. Okrem toho, že ide o veľmi chutnú potravinu, za zmienku rozhodne stoja predovšetkým jej zdravotné účinky.

Milujú ju všetky kuchyne sveta

Zvýšený záujem o zdravé stravovanie sa našťastie aj u nás teší stále väčšej popularite.  Pritom sa nemusíte obmedziť len na grécku či taliansku kuchyňu, ktorá sa bez kvalitných paradajok nezaobíde. Šťavnaté červené plody sú obľúbenou prímesou aj klasických slovenských jedál. Už ste vari zabudli ako skvele chutí domáca paradajková omáčka, prípadne guláš?

Bohatstvo vitamínov a minerálov

Paradajka obsahuje vitamín C a E, provitamín A, tiež vitamíny skupiny B. Z minerálnych či stopových látok je v nej zastúpený hlavne draslík a železo. Ostatné prvky, ako vápnik či fosfor, sú zastúpené v o čosi menšom množstve. Paradajky sú tiež bohaté na vlákninu a pre vysoký obsah karoténu a vitamínu C, patria k najzdravšej zelenine. Napokon, už 100 g vyzretých paradajok zásobuje telo dospelého človeka štvrtinou dennej potreby vitamínu C.

Účinná redukčná diéta

Práve červených paradajok si môžeme dopriať ľubovoľné množstvo bez toho, aby sa ručička váhy pohla smerom nahor. Sto gramov plodov má len 20 kalórií, takže pre redukčnú diétu sú priam skvelé. Ich balastné zložky podporujú aktivitu tráviaceho ústrojenstva a urýchľujú prácu čriev. Okrem toho, že pomáhajú znižovať krvný tlak, dodávajú telu i beta-karotén. Chróm zas navodzuje dlhodobý pocit nasýtenia a ušetrí nás náporu vlčieho hladu. Čerstvá šťava z paradajok má čistiaci a posilňujúci účinok.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Lykopén proti rakovine

Niektoré výskumy dokazujú, že paradajky zaraďujeme medzi protirakovinové potravinami.  Môže za to práve lykopén, červené farbivo obsiahnuté v zelenine a niektorých druhoch ovocia, ktoré potláča v bunkách tzv. voľné radikály (tie spôsobujú starnutie buniek). Práve týmto spôsobom majú schopnosť znižovať riziko tvorby rakovinotvorných zárodkov.

Lykopén patrí do skupiny karotenoidov a je najsilnejším a najúčinnejším známym antioxidantom. Zmienky o ňom sa objavili v literatúre pred necelými desiatimi rokmi, keď vedecké výskumy a pokusy preukázali, že lykopén používaný ako potravinový doplnok, môže organizmus chrániť pred rakovinou pľúc, kože, prostaty, tráviaceho traktu a prsníka.

Vôbec najnižší výskyt zhubných nádorov so sklonom k ​​šíreniu bol zaznamenaný v krajinách Stredomoria, najmä v Grécku a Taliansku, kde v strave dominujú práve paradajky. V krajinách, kde sa rajčiaky konzumujú menej, je riziko rakoviny neporovnateľne vyššie.

To stále nie je všetko

Paradajka podporuje krvotvorbu, prospieva pokožke, vlasom i nechtom. Dokáže posilniť bunkovú štruktúru a prispieva tiež k zvýšeniu imunity. Reguluje prácu obličiek, zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu semena, prácu pečene a znižuje únavu. Známe sú dokonca jej antibakteriálne účinky.

Surová i varená

Aj paradajky je najlepšie konzumovať v surovom stave. Podávajte ich s olivovým olejom, bazalkou a morskou soľou, ktoré zvyšujú ich liečivú silu. Nezabúdajte však na to, že dôležitý lykopén z nich dostanete pri varení. Z tohto dôvodu ich prípravu zvoľte pol na pol.

A na záver jeden tip: Ak máte záhradku, skúste si v okolí obľúbenej lavičky vysadiť stromček alebo kríky paradajok. Nebude vás obťažovať žiadny hmyz.

Ten kto chce dobre vyzerať, musí okrem poriadneho tréningu dbať aj na kvalitnú stravu. Tá pomôže nielen k lepšej postave ale i k celkovému zdravotnému stavu. O týždeň si posvietime práve na tie suroviny, na ktoré by sme nemali pri diéte zabúdať.