Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Vločky nie sú len obyčajná potravina

Nielenže výborne chutia, no sú i nutrične bohaté a vhodné predovšetkým k príprave zdravých raňajok. Na výber sa nám pritom núka niekoľko rôznych druhov, z ktorých si tie „svoje“ nájde skutočne každý. Viete, prečo by vločky nemali chýbať v jedálničku každého z nás?

Túto dobrotu získavame z prírody pomerne jednoducho. Obilné zrno je navlhčené v pare a následne lisované. Vločky možno konzumovať surové, pražené, povarené alebo sparené horúcou vodou či mliekom. Pridajte k nim orechy, tekvicové semienka či ľanové semienka, čerstvé i sušené ovocie, prípadne med a ihneď dostanete cereálne raňajky šité na mieru. No to nie je všetko. Všetky uvedené druhy majú svoje čestné miesto aj pri príprave polievok, kaší, müsli, nátierok, nákypov a fašírok. Ešte stále váhate?

Ktoré sú tie „naj“?

Na pomyselnom stupienku víťazov sú podľa prieskumov potravinových spoločností vločky špaldové, azda pre vyšší obsah bielkovín. Takmer rovnako obľúbené sú pšeničné, síce cenové dostupnejšie, no z hľadiska obsahu rovnako zaujímavé. Nasledujú vločky ovsené, najmä pre ich jemnosť a schopnosť rýchlo zmäknúť. I preto sú veľmi vhodné na prípravu karbonátok či omeliet.

Nie tak chutné, ale o to zdravšie

Pohánkové vločky sa prílišnej popularite netešia, no zabraňujú vzniku kŕčových žíl a majú pozitívny efekt pri spevňovaní ciev. Ryžové vločky sú zas veľmi vhodné na prípravu varenej kaše s orieškami a medom.  Ak chcete svojmu telu dopriať adekvátny prísun vitamínov a živín, s kľudným svedomím si pripravte zmes z viacerých druhov, zalejte ich mliekom či jogurtom a pridajte čerstvé ovocie.  Pokiaľ si neviete odoprieť sladké, jednoducho k nim pridajte trošku medu, prípadne domácej marmelády. A ak máte zvýšenú potrebu príjmu bielkovín (napr. v "objemovke"), pridajte si aj dávku vášho obľúbeného proteínu :)

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ovsené vločky

Sú výnimočné vďaka typicky jemnej chuti a obsahu ľahko rozpustnej vlákniny, ktorá uľahčuje vstrebávanie živín v krvi a reguluje obsah cholesterolu i cukru. Ovos má posilňujúce účinky, blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy.

Ovos je zo všetkých obilnín najmladší, jeho prednosti objavili Slovania až v rannom stredoveku. Dnes sa v strednej Európe pestuje zhruba 50 jeho druhov. Ľudoví liečitelia ovos odporúčajú nielen ako chutné jedlo, ale i liek. Pomáha pri liečbe krčných a žalúdočných problémov, prsných ťažkostí a kožných ekzémov. Je vhodný pre celkové posilnenie organizmu a rovnako aj pri rekonvalescencii.

Lecitín, ktorý ovsené vločky obsahujú, je vhodnou látkou pre náš nervový systém. Ovos je zas  bohatým zdrojom vlákniny, čím pomáha predchádzať zápche a udržuje správnu činnosť hrubého čreva. Zmierňuje riziko vzniku srdcových ochorení, infarktu, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posilňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Je výbornou potravinou pre diabetikov, nakoľko stabilizuje krvný cukor.

Ovsené vločky disponujú nezanedbateľným množstvom zinku (viac ako 3 mg v 100 g vločiek), konkrétne dvakrát toľko čo jablká a hrušky. Z ďalších stopových prvkov  sa vločky môžu popýšiť i dávkou molybdénu, bóru, jódu a kobaltu, ktorých kombinácii môžeme ďakovať za zdravé a lesklé vlasy.

Na čo si dať pozor?

Všetko má svoje plusy i mínusy, ovos nevynímajúc. Obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú, ktorá v kombinácii s vápnikom vytvára v našom organizme šťaveľany. Tie sa zvyknú usádzať v kĺboch, prípadne spôsobujú žalúdočné ťažkosti. Ostatne najlepšie je zapíjať ovsenú kašu mliekom. Osoby, ktoré trpia prekyslením žalúdka sa musia kyselinotvorným potravinám vyhýbať, respektíve ich neutralizovať potravinami zásadotvornými.

Nutričné hodnoty: 1 570 KJ/100g, 13% bielkovín, 6% tukov, 69% sacharidov, 1,4% vlákniny, 0,55 vit.B1 (40% DDD), 0,18 vit.B2, 2,6 vit . B3, 3 vit.E (30% DDD) (mg/100g).

Jačmenné vločky

Jačmeň siaty je nazývaný lekárom civilizačných chorôb. Vločky vznikajú brúsením zŕn jačmeňa, ktorý je bohatý na minerály a vitamíny skupiny B. Tie pomáhajú chrániť telo pred zápalmi kože, podnecujú funkciu pečene a regulujú hladinu tuku v krvi.

Nutričné hodnoty: 1 495 KJ/100g, 9,9% bielkovín, 1,8% tukov, 75% sacharidov, 27 Ca, 1,9 Fe (mg/100g), 0,15 vit. B1, 0,09 vit.B2 (mg/100g).

Pohánkové vločky

Sú vyrobené z pohánky siatej, ktorá je zdravá, nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje tiež vlákninu, vitamíny a minerály. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo. Predovšetkým vďaka látke rutín, ktorý zvyšuje pružnosť krvných kapilár a reguluje vysoký krvný tlak.

Nutričné hodnoty: 1 332 KJ/100g, 11,5% bielkovín, 2,3% tukov, 65% sacharidov, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K (mg/100g), 0,005 mg / 100g.

Pšeničné vločky

Vločky sú vyrobené zo zrna pšenice ozimnej, obsahujú vysoké množstvo cenných esenciálnych aminokyselín. Vláknina z pšenice priaznivo pôsobí na činnosť čriev a vysoký obsah vitamínov skupiny B podporuje nervový systém.

Nutričné hodnoty: 1 199 KJ/100g, 12% bielkovín, 1,9% tukov, 57% sacharidov, 41 Ca, 5,9 Fe (42% DDD), 90 Mg (30% DDD) (mg/100g), 120žg vit.A/100g, 0,6 vit.B1, 0,12 vit.B2, 0,22 vit.B6 (19% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).

Špaldové vločky

Majú vysoký obsah cenných biologicky aktívnych látok a vynikajú tiež zaujímavou orechovou chuťou. Špalda je bohatá na bielkoviny, vitamíny, horčík a nezaťažuje tráviace ústrojenstvo. Dokáže vyrásť aj v nehostinných oblastiach a je zo všetkých zŕn "najsilnejšia". Špaldové vločky však patria k tým najdrahším, no zároveň i najzdravším druhom.

Nutričné hodnoty: 1 480 KJ/100g, 16% bielkovín, 2,5% tukov (vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín), 68% sacharidov, 41 Ca, 250 Mg (83% DDD), 290 K (mg/100g), 0 , 6 vit.B1 (43% DDD), 0,12 vit.B2, 4,3 vit.B3 (24% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).

Žitné vločky

Tieto vločky sú vyrobené zo zrna raže ozimného. Obsahujú vysoký podiel minerálnych látok, vitamínov skupiny B, bielkovín, vlákniny a podporujú činnosť čriev.

Nutričné hodnoty: 1 385 KJ/100g, 10,5% bielkovín, 2% tukov, 70% sacharidov, 500 K, 130 Mg (43% DDD), 400 P (50% DDD), 180 S (mg/100g), 0,44 vit.B1 (31% DDD), 0,16 vit.B2, 2,5 vit.B3, 4,5 vit.E (45% DDD) (mg/100g).

Ryžové vločky

Ryža je vyhľadávaná vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti. Prispieva k správnemu zažívaniu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje lepok.

Nutričné hodnoty: Energia 1 523 kJ (363 kcal), 7,6 g bielkovín, 75,9 g sacharidov, 2,8 g tukov.

Vyskúšajte chutné recepty

Ovsená kaša

Povarte 8 dkg vločiek pol hodiny v pol litri osolenej vody a následne dochuťte lekvárom, škoricou, ovocím, hrozienkami, ovocným jogurtom alebo inou pochutinou. Iným variantom kaše je dochutenie na slano, teda s opraženou cibuľkou alebo napríklad bryndzou.

Ovsené fašírky

Vločky zalejeme na dve minúty vrelou osolenou vodou. Po scedení ich necháme vychladnúť a vmiešame vajce, strúhaný syr a dochutíme soľou a koreninami podľa chuti. Prípadne môžeme pridať údeninu pokrájanú na malé kocky. Z hmoty tvarujeme malé fašírky, ktoré pripravujeme na oleji.

Lievance z ovsených vločiek

Suroviny: 1 hrnček ovsených vločiek, 1 hrnček špaldovej múky, 2 hrnčeky vody alebo obilného (najlepšie ovseného) mlieka, kúsok droždia, 1-2 polievkové lyžice prírodného cukru alebo medu, 1 vajce, soľ, olej na pečenie.

Postup: Ovsené vločky zalejeme teplým mliekom alebo vodou. Ovsené mlieko môžeme pripraviť aj zo sušeného podľa návodu. Necháme nabobtnať. Pridáme múku, vajce, soľ a med alebo cukor. V troške mlieka necháme vykysnúť droždie a vymiešame spolu s ostatnými prísadami na redšie cesto. Necháme nakysnúť. Pečieme na oleji na panvici väčšie lievance. Hotové lievance podávame s džemom alebo so sirupom.

 

To, že máme do svojho jedálnička zaraďovať najmä domácu lokálnu zeleninu a ovocie, vieme hádam všetci. Či chceme alebo nie, jeseň je predo dvermi. Preto si nabudúce povieme niečo práve o aktuálnych sezónnych plodoch - kapusta, jablká, hrušky, slivky či hrozno. Kto chce vedieť čo sa v nich nachádza a v čom sú prospešné, príde o sedem dní a prečíta si :)