Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

TOP tipy, ako urýchliť chudnutie

 

Chudnutie býva už tradične jedným z najčastejších novoročných predsavzatí. Moríte sa v posilňovni, na obľúbené veterníky ste mesiac ani len nepozreli a ručička na váhe nie a nie klesnúť? Problém môže byť vo vašom spomalenom metabolizme. Ten totiž tvorí gro každej snahy o redukciu hmotnosti. FitStajl vám prináša niekoľko tipov, ktoré ho pomôžu „nakopnúť“.

1.    Joga na nezaplatenie

Joga sa teší čoraz väčšej obľube už aj v našich končinách. Jej pravidelné cvičenie má, okrem blahodarných účinkov na ľudský organizmus, taktiež pozitívny vplyv na psychiku, koncentráciu, posilňuje imunitný systém a v neposlednom rade pomáha rozhýbať metabolizmus. „Existujú špeciálne zostavy slúžiace na rozpumpovanie vnútorných orgánov,“ tvrdí inštruktor jogy.

2.    Zdravý spánok je základ

Chodievate spať až po polnoci? Veľmi si tým škodíte. Je všeobecne známe, že pred dvanástou hodinou večer prebieha najkvalitnejšia fáza spánku. Pokiaľ ju pravidelne ignorujete, niet divu, že priberáte. Unavený človek toho skonzumuje neporovnateľne viac, než keď je oddýchnutý a plný sily.

3.    Káva i čaj sú povolené

Dietológovia sú v otázke popíjania čierneho moku pri chudnutí stále nejednotní. Faktom však ostáva, že vďaka tomuto života budiču spálite o päť až osem percent energie viac.

4.    Bez raňajok ani na krok

Máte vo zvyku vyliezť z postele až tesne pred odchodom z domu? Potom zrejme nestíhate najdôležitejšie jedlo dňa – raňajky. „Je veľkou chybou, ak sa človek ráno nenaje. Raňajky nielenže naštartujú trávenie, ale dodajú vášmu telu i potrebnú energiu. Každý, kto si myslí, že vynechaním raňajok príjme cez deň menej kalórií, sa mýli. Je dokázané, že chýbajúci príjem dobehne počas dňa,“ zhodujú sa odborníci na výživu.

5.    Behanie na lačno

Ísť si ráno zabehať a vstávať o hodinku skôr mi prišlo nepredstaviteľné,“ tvrdí dvadsaťpäť ročná  Janka. „Po čase som si na ranný rituál bez problémov zvykla a dnes ho beriem ako samozrejmosť,“ tvrdí už o osem kilogramov ľahšia personalistka.

6.    Nevyhýbajte sa bielkovinám

Nemusíte sa každý deň "ládovať" vaječnými bielkami a kuracím mäsom podľa vzoru kulturistov, no bielkoviny zo svojho jedálnička neškrtajte. Mali by tvoriť 30 až 40% denného príjmu potravín.

7.    Čím pálivejšie, tým lepšie

Neviete si vynachváliť pikantnú kuchyňu? Pre trávenie sú korenie, chilli papričky, ale i zázvor či škorica  tým pravým. Zahrejú telo a prebudia ho k „spaľovacím“ výkonom!

8.    Doplnky stravy? Áno, ak cvičíte!

Napchávať sa doplnkami stravy, ktoré sľubujú okamžité odbúravanie tukov, je hlúposť. Existujú produkty, ktoré síce podobné účinky majú, no vždy len v kombinácii s pohybom. L-carnitin, prípadne termogénne (zahrievacie) tabletky vyskúšajte iba v prípade, ak ich mienite spojiť s fyzickou aktivitou. Fungujú hneď ako sa telo rozhýbe a svaly začnú pracovať. Výsledok samozrejme závisí nielen od ich kvality, ale predovšetkým vašej snahy.

9.    Jedzte pravidelne

Ak chcete schudnúť, mali by ste zabudnúť na tlačenku pred spaním alebo pojedanie zemiakových lupienkov počas filmu. To nie je žiadna novinka. Mnoho ľudí, najmä žien, však diétne snahy privedú do extrému a prestanú jesť úplne. „Ak sa stravujete veľmi striedmo, telo si všetko uloží do zásob. Lepšie je, ak si každé dve hodinky niečo zdravé zobkáte. Organizmus tak nevystavujete zbytočnému stresu. Bude vedieť, že ho čaká ďalší prídel a pekne všetko spracuje,“ radí osobná trénerka. Vymeňte preto dve porcie jedla za päť a nezabudnite na vlákninu. :-)

 
 

2 thoughts on “TOP tipy, ako urýchliť chudnutie”

  • Miro

    Noo zaujimave citanie autorka ma prehlad a paci sa mi jej postoj k tejto teme

  • Ivica

    Ja sa pokúšam schudnúť už desať rokov, no zatiaľ len so striedavým úspechom. Tuším sa dám na tu jógu. :o)