Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čo by ste mali vedieť o bielkovinách? Časť 1.

Rozhodli ste sa zatočiť s prebytočnými kilogramami a zvažujete, ktorá diéta by vám v tomto neľahkom boji najviac pomohla? Určite ste počuli, že proteíny sú v tomto smere pomocníkmi na nezaplatenie. No aká je pravda? Skutočne vám (do)pomôžu bielkoviny k štíhlosti?

K prieskumom všetkého druhu sa stavia veľa z nás skepticky, no na ich výsledky sme poväčšine aj tak zvedaví. Tentokrát sa zameriame na tie, ktoré súvisia so vzájomným vzťahom bielkovín a úbytkom neželaných kilogramov.

Narastajúci počet výskumných štúdii skutočne potvrdil, že konzumácia väčšieho množstva bielkovín (predovšetkým chudého mäsa, hydiny, morských rýb, vajec, strukovín, orechov a nízko-tučných mliečnych výrobkov), zabezpečí efektívnejšie chudnutie a účinnejšiu zbraň voči srdcovým ochoreniam. A to hneď z niekoľkých dôvodov.

Bielkovinové jedlá vás zasýtia

Štúdia z roku 1999 ukázala, že obézni ľudia, ktorí po dobu šiestich mesiacov jedli prevažne nízko-tučnú  vysokobielkovinovú diétu, schudli v priemere o 4 kg viac, než ich „kolegovia“ dodržiavajúci síce nízko-tučnú,  no stravu s vysokým podielom sacharidov. Bielkoviny vás zasýtia na dlhšiu dobu než sacharidy, takže v konečnom dôsledku toho zjete menej. Väčšina vysokobielkovinových jedál má nízky glykemický index, čo vplýva na hladinu cukru v krvi a chráni pred návalmi hladu.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Priveľa bielkovín vie uškodiť

Niektoré propagované vysoko bielkovinové diéty obsahujú až priveľa bielkovín a nasýtených tukov, čo na druhej strane nie je zdraviu prospešné. Netreba zabúdať, že každá správna diéta musí pre telo zabezpečiť prísun všetkých potrebných živín! Priveľa bielkovín zvyšuje riziko osteoporózy a ochorenia obličiek. Nadmerná konzumácia červeného mäsa a mäsových výrobkov sa zas dáva do súvislosti so zvýšeným rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny.

Koľko je to správne množstvo?

Odborníci na výživu odporúčajú skonzumovať, respektíve príjem bielkovín upraviť na 15 až 20% z celkového energetického príjmu. Ak denne skonzumujete okolo 8 500 kilojoulov, ide o 75 až 100 gramov bielkovín denne – tri až šesť porcií bielkovinových potravín, ku ktorým patria už zmieňované nízkotučné mliečne výrobky, strukoviny, orechy, vajcia, ryby či hydina a iné chudé, biele mäso. Tieto hodnoty sú však výrazne vyššie pri silovom, objemovom alebo silovo-objemovom tréningu, ktorým sa budeme ešte venovať v niektorom z ďalších článkov zo série o bielkovinách.

Ako sa nasýtiť a nepribrať?

Novým „vynálezom“ sú potraviny, ktoré navodia pocit sýtosti, a to predovšetkým mliečne kokteily, rôzne nápoje a zájedky. Väčšina obsahuje kombináciu bielkovín a vlákniny, čiže dvoch živín, ktoré zaháňajú hlad na dlhší čas ako tuk a obsahujú len zopár kilojoulov. Pravdaže, je len na vás, ako bude v konečnom dôsledku váš jedálny lístok vyzerať. Vysoký obsah vlákniny a v každom jedle aspoň primeraný podiel bielkovín, by však mal byť samozrejmosťou.

 

Tmavá, biela. Horká, mliečna. Čistá, plnená. S orieškami, hrozienkami. Tabuľková, pralinky či bonbóny... Áno, myslíte si správne. Ďalší článok bude pri príležitosti sviatku sv. Mikuláša venovaný práve tejto pochúťke, čokoláde. Pozrieme sa na jej históriu a typy. Nazrieme do tajov výroby. Odhalíme  pozitíva aj negatíva. Tak či onak, každý z nás si ju občas dopraje :) O týždeň si prečítate o čokoláde a možno sa dozviete aj to, čo ste ešte nevedeli.