Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Za (horkú) čokoládu sa Mikulášovi poďakujte

Tmava cokolada = antioxidanty

Čokoláda je dnes obľúbená predovšetkým pre svoju chuť, no má i celý rad blahodárnych účinkov. Študenti si ňou napríklad „obaľujú“ nervy počas príprav na skúšky. Proti stresu pôsobí vďaka látke tryptofán, ktorá podporuje produkciu tzv. hormónu šťastia. Má tiež pozitívny vplyv na srdce a aminokyselina L-arginín, zas posilňuje našu imunitu. Dôvodov, prečo ju netreba zatracovať, sa však nájde ešte viac.

Kde sa vzala?

Za rodisko kakaovníka sa považuje tropický dažďový prales v povodí rieky Amazonka a Orinoka. Pôvodnými pestovateľmi čokoládovej pochúťky boli Aztékovia, Mayovia a najmä Olmékovia, ktorí svojim osídlením na pobreží Mexického zálivu mali na úrodu kakaovníka tie najvhodnejšie podmienky.

Mayovia, mimo iného výborní poľnohospodári a vlastníci úrodnej pôdy, rozšírili pestovanie kakaovníka aj na iné miesta Strednej Ameriky. Kakaovník pre nich toho času nemal len poľnohospodársky význam, ale i náboženský. Kakaový bôb bol symbolom úrody a plodnosti. Mayovia vedeli s čokoládou dokonale obchodovať a považovali ju dokonca za účinné afrodiziakum.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Vtedajšia chuť čokolády bola príliš horká a preto sa kakaové bôby začali fermentovať, pražiť a drviť. Následne sa zahusťovali múkou z kukurice, nechýbalo korenie, napríklad chilli a vanilka. Dobrotu, ktorú pomenovali chocolati, mohli piť iba vládcovia. Je dobre známe, že aztécky kráľ menom Montezuma II., pil iba čokoládu a to výlučne zo zlatých pohárikov.

Prvá mliečna čokoláda

V roku 1828 Holanďan Conrad van Houten dokázal oddeliť kakaové maslo od kakaového prášku, a výrobe čokolády, ako ju poznáme dnes, už nestálo nič v ceste. Stala sa lacnejšou a cenovo dostupnejšou aj pre nižšie spoločenské vrstvy. O devätnásť rokov neskôr prišiel ďalší zlom. Zmiešaním kakaového prášku, masla a cukru vznikla totiž prvá tuhá čokoláda. Mliečna čokoláda uzrela svetlo sveta až v roku 1875, keď sa pri jej výrobe do ingrediencií pridalo kondenzované mlieko.

Čokoláda ako liek

Hoci teraz väčšina z vás krúti neveriacky hlavou, aj konzumácia čokolády so sebou prináša isté plusy. Veľmi účinne pôsobí napríklad na náš nervový systém. Chráni taktiež pokožku pred škodlivými UV lúčmi. Lieči sa ňou srdce, kôrnatenie tepien, vysoký tlak, astma, ale i ostrosť zraku. Čokoláda je vhodná aj ako antidepresívum a je považovaná za silné afrodiziakum. Má pozitívny vplyv na pečeň a obličky a vedci ju na základe nespočetného množstva prieskumov právom radia do sekcie zdravých potravín. Ak túžite po tej najzdravšej a „najčokoládovejšej“, hľadajte tú s obsahom kakaa viac než 70%. Hoci nebude tak sladká, určite vás jej chuť uspokojí.

Horká čokoláda

Táto zdravá pochúťka je plná antioxidantov – flavonoidov, s liečivými účinkami. Tie sa nachádzajú i v červenom víne a mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Štúdie dokazujú, že antioxidanty môžu výrazne zlepšiť krvný tlak, zabrániť vzniku krvných zrazenín, spomaliť oxidáciu LDL cholesterolu a zmierniť zápaly. Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že niekoľko kociek čokolády denne dokáže znížiť hrozbu infarktu až o 10 percent. Horká čokoláda znižuje riziko vytvorenia rezistencie na inzulín, ktorá je hlavným problémom spojeným s cukrovkou.  Najviac prospešných látok sa ukrýva v čokoláde s obsahom kakaa najmenej 60%.

Koľko je dosť?

Jedna až dve kocky predstavujú jednu porciu. Ak nechcete schudnúť, môžete si dopriať až dve porcie. Zjesť celé balenie čokolády na posedenie teda určite neodporúčame.

Pochuťte si ešte viac

  • Chuť čokolády zvýrazní vanilková esencia.
  • Jednu kocku horkej čokolády postrúhajte do šálky, zalejte kávou i horúcim mliekom. Takto si pripravíte chutné Mocha Cappuccino.
  • Čokoládu najľahšie rozpustíte v tzv. vodnom kúpeli. Vložte ju do kovovej misky, ktorú vložíte do hrnca s vriacou vodou. Občas premiešajte, kým sa celkom nerozpustí. Dbajte, aby sa do misky nedostala voda. Inak bude čokoláda drobivá a tvrdá.

Niečo pre dámy

Na záver máme tip pre naše čitateľky. Každá žena túži zregenerovať svoje telo niečím exkluzívnym, príjemným, teplým a voňavým. Vhodnou voľbou je práve čokoládová masáž. O svoju líniu sa pritom báť nemusíte. Čokoládu dostane výlučne vaša pokožka a to prostredníctvom špeciálneho čokoládového krému, určenému k masáži. Najskôr vám čokoláda oživí pokožku, potom prehreje každý jej centimeter a na záver vás čaká čokoládový zábal od hlavy až po päty. Netreba zabúdať na fakt, ako pekne čokoláda vonia a tak si na svoje prídu i čuchové bunky. Čokoládová masáž je skvelá na vyhladenie pokožky, odplavuje z tela toxické látky a uvoľňuje stuhnuté svalstvo. Okrem toho vracia koži pružnosť a samotné prehrievanie zbavuje telo prílišného napätia.

 

Azda ani jeden národ sa tejto látky nebojí viac ako my, Slováci.  Táto látka sa používa ako dochucovadlo a zvýrazňuje chuť mnohých potravín. Glutaman sodný,  ktorého označenie je E 621, je postrachom mnohých generácií. Je to skutočne tak? Je náš strach na mieste? Alebo len zbytočne šírime poplašnú správu? Už o týždeň rozlúskneme aj túto záhadu. A kto je zvedavý, nech príde, určite sa dozvie ako to teda je :)