Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čaje 2: Čínsky zázrak Pu-erh - slávny spaľovač tukov

V skorších dobách patril Pu-erh medzi najvyberanejšie čajové sorty, podávané iba čínskym cisárom. Bežnému ľudu nebola jeho konzumácia povolená, a tak si získal svoj pôvodný názov Cisársky čaj. Dnes už je „povinnou výbavou“ takmer každej domácnosti. A my vieme prečo.

Pu-erh sa zváža z okolitých hôr do mesta, po ktorom je pomenovaný. Pu-erh je okresné mesto v čínskej provincii Yunnan ("oblasť večnej jari"). Tá je jednou z najväčších vývozcov kvalitného čaju so špecificky dymovou chuťou.

Čo ste (možno) nevedeli?

Pu-erh získavame z voľne rastúceho čajovníka druhu "Camellia assamica“, charakteristického vďaka nevšedne veľkým listom. Jeden z popredných reprezentantov výskumu účinkov Pu-erh čaju na ľudský organizmus, čínsky profesor Li Yongkang, ho nazval čajovým stromom Qingamao. "Praotec čajovník" tohto druhu je starý najmenej 800 rokov a vysoký viac než 30 metrov. Zbiera sa z tých najstarších čajovníkov napadnutých stromovou plesňou, pretože práve tá zodpovedá za jeho liečivý účinok.

V Číne je Pu-erh spracovávaný lisovaním do rôznych tvarov. Najbežnejšie sú "tehly, koláče, hríby a gule", ktoré bývajú ručne balené do bambusových listov a previazané vláknami z palmových listov. Na export je však Pu-erh určený prevažne v sypanej konzistencii. Pre svoju červenkastú farbu, podobnú gaštanu, je v Číne nazývaný tiež červeným čajom. Čím dlhšie je skladovaný, tým sa znásobujú jeho účinky a chuť výraznejšia - zjednodušene povedané: zreje podobne ako dobré víno. Jedná sa teda o úplný protiklad v porovnaní so zeleným a čiernym čajom, ktoré sú najlepšie čerstvé a svoju kvalitu postupne strácajú.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ako ho servírovať?

Podávať by sa mal nesladený. Ak si chcete čaj napriek tomu osladiť, odporúča sa používať sladidlá prírodné, napríklad med. Čaj sa zvykne popíjať i vychladený, je totiž veľmi vhodný aj na prípravu v ľadovej alternatíve.

S čím vám pomôže?

Obľúbený čínsky nápoj má celý rad pozitívnych účinkov. Posilňuje imunitu, napomáha lepšiemu tráveniu, pôsobí antidepresívne, chráni pred infekčnými chorobami a má tiež antibakteriálny vplyv. Odporúča sa ako vhodný medikament pacientom trpiacich bolesťou hlavy, migrénami, poruchami spánku. Pomáha ľuďom s astmou, sennou nádchou, ale i cukrovkou. V 70. rokoch bolo klinickými výskumami dokázané, že čaj Pu-erh znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Áno, ale ...

Čaj Pu-erh je pomocníkom v boji s nadváhou, niektorí nadšenci ho dokonca nazývajú požieračom tuku. Patrí medzi oceňovaných pomocníkov pri redukčných diétach a očistných kúrach. No pozor! Málokedy sa uvádza, že je to dvojsečná zbraň - Pu-erh síce naštartuje metabolizmus, no rýchlejšie sa po ňom dostaví pocit hladu.

Príprava a užívanie

Čaj pu-erh sa pripravuje podobne, ako väčšina čiernych čajov. Na jednu šálku sa dáva 1 čajová lyžička, zaleje sa prevretou, nie však úplne vriacou vodou, tá by mala mať teplotu okolo 90 stupňov. Čaj je známy tým, že je možné zalievať ho až 3-4 krát. Doba lúhovania sa postupne zvyšuje. Niektoré zdroje uvádzajú lúhovanie prvého nálevu len 30 sekúnd, pri takejto krátkej dobe sa však nestihnú uvolniť z čaju všetky účinné látky preto doporučujeme lúhovať čaj pri prvom náleve 3-5 minút a postupne pri druhom a treťom resp. štvrtom náleve predlžovať dobu na 10-15 minút. Denne sa odporúčajú v priemere 3 šálky čaju pu-erh, aby sa optimálne prejavili všetky jeho pozitívne účinky.  (zdroj: www.sannytea.sk)

 

Na budúci týždeň pre vás pripravujeme ďalší exkluzívny rozhovor. Tento raz na naše zvedavé otázky odpovedal úspešný kulturista a tréner Martin Borovička :) A jedna z otázok bude od jedného z vás, našich čitateľov! Viac info na našej Facebook stránke https://www.facebook.com/FITPRO.