Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Borovička sa k makovým šúľancom hodí

Martin Borovicka

Ak by nás momentálne nedelili stovky kilometrov, okamžite sa stanem Martinovou novou klientkou. Počas nášho rozhovoru ma kvalifikovaný osobný tréner Martin Borovička o svojom ľudskom prístupe a profesionalite presvedčil na prvý šup. Ešte k tomu je aj fešák s bezchybnou gramatikou (pre mňa veľké plus) a dobrými názormi. Napokon, posúďte sami :-) 

 

Čo sa tvojich skúseností týka, preferujú ženy v posilňovni skôr cvičenie v súkromí, bez zbytočných mužských pohľadov, alebo ich to v tréningu nijak neobmedzuje?

Je to skôr individuálne, ale väčšine žien  sa komfortnejšie trénuje,  ak majú dostatočný cvičebný priestor bez zbytočných ,kontrolných‘ pohľadov snoričov.

Určite ťa vyhľadávajú klienti z rôznych dôvodov. Či už je to nátlak manželov, snaha schudnúť popôrodné kilogramy, nespokojnosť s vlastným telom alebo rýchly nárast hmotnosti. No ktorý dôvod bol pre teba zatiaľ najkurióznejší?

Fúha, rozmýšlam, ale určite stávky typu: ,,Potrebujem zhodiť 30 kg za 2 mesiace. Stavil som sa s kolegami.“  Sú to však nereálne ciele.

Čím zvykneš svojich zverencov motivovať?

Motivácia je práve nevyhnutná pre dlhodobý progres a zotrvanie v tréningovom kolobehu. Rozčlenenie prípravy na menšie mikrocykly dokáže udržať motiváciu a radosť z cvičenia, keď klient vidí postupné, i malé pokroky. Svojim vlastným tréningovým snažením a životným štýlom sa takisto snažím byť príkladom a motivátorom.

Je pravda, že pre stratu prebytočných kíl je najvhodnejšie dodržiavanie bielkovinovej diéty? Nezáleží to od typu človeka? Ja som napríklad väčšmi fanúšikom sacharidov. Radšej kúsok ryby, ale veľa zemiakov k tomu. Mám vôbec šancu schudnúť?  :-)

Upresnil by som to – optimalizovaním díety so zvýšeným, nie extrémnym príjmom bielkovín.  Zbytočne vysoký príjem zaťažuje organizmus a pokiaľ nie ste vrcholový silový športovec, je to zbytočné a zdraviu nie práve prospešné.  Omnoho vhodnejšie je prijať viac kalórii zo sacharidov (ideálne komplexných), kedže šetria bielkoviny a napĺňajú svaly a pečen glykogénom.  Pri zhadzovaní váhy sa mi vždy najviac osvedčila delená strava z oddeleným príjmom bielkovinových a uhľohydrátových zdrojov. Metabolizmus sa takmer vždy ,rozpáli’ a väčšinou stačí len obmedziť večerné cukry. No ak si nevieš odoprieť nadmieru sacharidov, treba zvýšiť výdaj vo forme aeróbnych aktivít a zachovať kalorický deficit. Niekto musí výrazne obmedziť cukry, iný len skvalitniť jedálniček.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ako je to už raz a navždy s jedením večer? Koľko hodín pred spaním by sa nemalo jesť?

Raz a navždy to závisí od množstva a typu tréningov v ten daný deň.  Ak mám za sebou 2 fázy kondične náročného tréningu, večer si doprajem viac kalórii, ale pozor! Len vo forme kvalitných živín, nie ťažko stráviteľných surovín.  Cca 2 hodiny mne stačia, ale napr. klient s pomalým metabolizmom a nízkym výdajom si zaslúži aj 3 - 4 hodiny bez príjmu. Tráviaci trakt sa tiež musí zregenerovať.

Na čo je dôležité dávať pri cvičení pozor?

Správna technika prevedenia, dýchanie, vhodná záťaž, dĺžka trvania záťaže, periodizácia. 

Vcelku "jednoduché" :). Prečo sa tak ťažko chudne z brucha?  :-)

Najťahsie sa chudne z tých partií, kde sa tuk drží dlhodobo. Telo si v danej časti uchováva nezmyselné zásoby energie. No niekomu sa skôr drží na stehnách, bokoch a nielen na bruchu.

Čo si myslíš o cvičení každý deň?

Minimálne 1 deň v týždni doporučujem nútený oddych – telo nie je stroj.

A teraz trošku k tebe. Vyzeráš výborne, vidno, že na sebe tvrdo makáš. Môj priateľ (tvoj fanúšik a nadšenec cvičenia) sa pýta, koľko krát denne ješ a z čoho pozostáva tvoj jedálny lístok.

Snažím sa jesť ca 5-6 krát denne v menších dávkach, ale za jedlo považujem aj proteinový nápoj, keďže nie vždy mám voľný čas stolovať. Štartujem ovsenými vločkami, jogurtom s probiotickou kultúrou, orechmi. Ak ráno trénujem, raňajkujem až po 1. fáze.  Obed a večera vždy obsahujú zdroj polysacharidov a proteínov. Množstvo zeleniny, ovocia sú nevyhnutné. Medzijedlá sú poväčšine doplnkové – napr. proteín alebo ovocie,  müsli a pod.

Si rovnako náročný aj na svoju partnerku? Dokázal by si mať po svojom boku dievča, ktorému cvičenie „veľmi nevonia?“

Ja robím to, čo ma baví. Trénovanie mi dodáva endorfíny, zlepšuje náladu. Partnerku viem ,postrčiť‘, ale nie nútiť k cvičeniu, pretože sa jej to ľahko znechutí.. Ťažko povedať, veď cvičenie nie je všetko :)

Je na tvojom tele vôbec niečo, čo sa dá ešte vylepšiť?

Ešte je predo mnou kopec práce, dlhá cesta zlepšovania. Snažím sa dosiahnuť kombináciu maximálnej kardiorespiračnej kondície so zachovaním, rozvíjaním silových schopností.

Trpíš profesionálnou deformáciou? Sledoval si počas leta pri vode ľudí v plavkách a v duchu si pomyslel, na ktorých partiách by mohli popracovať? 

Myslím, že som mierne deformovaný. Neberiem to vážne, ale hneď sa mi vygeneruje množstvo náročných cvičebných plánov.

Prezraď nám tri nezdravé pochúťky, ktorým nikdy neodoláš.

Je ich viac, ale v  momentálnom v rebríčku obžerstva (ten sa mení viac krát do mesiaca)  vedie Kinder Maxi King, McFlurry Snickers a makové šúľance.

A s blížiacim sa obdobím vinobraní a husacín by ma zaujímalo, či človek môže pribrať za jeden – dva – tri dni, ľudovo povedané obžerstva, keď sa v ďalších dňoch už umierni.

Ak je to len jeden deň,  človek priberie nejaké kilá, ale ak nasledovne pokračuje v zdravom stravovaní, balast odíde o pár dní. Je to väčšinou len voda a nadbytočný obsah čriev. No ak sa obžersvtvo predlžuje, už to ide do tukových zásob, čo nie je žiadané. Neodporúčam! :)

Keby si sa nevenoval svojej súčasnej profesii, kde by sme ťa našli?

Pravdepodobne by som energiu smeroval k vzdelávaniu a realizácii v IT sektore. No viem si predstaviť aj režim profi športovca, pretože nemám k tomu ďaleko.

Ďakujem za rozhovor a na záver ešte otázka od našej čitateľky, Gabiky: "Martin, zaujíma ma, kedy si prvý krát začal s cvičením."

S cvičením s vlastnou váhou tela som začal v 6tich ako športový gymnasta a už v 9tich rokoch zúčastnil experimentálneho výskumu, kde sa testoval vplyv vedeného, kontrolovaného silového tréningu na mladý organizmus. Dúfam, ze mal len pozitívne výsledky :)

 

 

 

Keď sa povie vločka, mnohým napadne buď snehová alebo ovsená. Presne o 7 dní si povieme niečo nielen o tých ovsených ale aj špaldových či ražných vločkách. Našej pozornosti neujdú ani müsli sypané či zapekané.