Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čaje 8: So žihľavovým čajom to nepreháňajte

Žihlavový čaj

Práve v období, keď na nás zo všetkých strán útočí jarná únava, sa žihľava javí ako skvelý pomocník. Aj jej konzumácia však má svoje "ALE".

Žihľavový čaj je známy prírodný stimulátor, takže ak vám dlhodobo chýba energia, stavte na osvedčenú žihľavovú kúru. Odhliadnuc od redukčného významu, žihľavový čaj prináša úľavu pacientom s cukrovkou, problémami žalúdka, žlčníka a pečene. Okrem toho, sparené listy žihľavy výrazne podporujú proces odburávania tukov. S akými ďalšími zdravotnými problémami vám zelená rastlinka dokáže pomôže?

Žihľavový čaj ako pomocník pri:

- očistení organizmu

- reume

- problémoch s chudokrvnosťou

- zápale močových ciest

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

- procese tvorby červených krviniek

- odstraňovaní problémov s pleťou, predovšetkým s vyrážkami a akné

-prevencii ľadvinového piesku

- pri vonkajšom použití priaznivo vplýva proti vypadávaniu vlasov a dodáva im lesk.

Neoddeliteľná súčasť diét

Bezchybné trávenie má pre správne fungovanie organizmu neoceniteľný význam. V tomto smere vám pomôže práve žihľava. Pýtate sa, ako? Žihľava totiž obsahuje rastlinný hormón – sekretín, zodpovedný za vylučovanie štiav v žalúdku, črevách, pankrease a v žlčníku (tento hormón produkujú v našom tele aj niektoré žľazy s vnútorným vylučovaním). To zabezpečuje lepšie trávenie, vstrebávanie potravy a samozrejme lepší pohyb čriev.

Komu sa neodporúča?

Keďže stimuluje maternicu, nemali by ju užívať budúce mamičky, no ani deti mladšie ako 2 roky či starší ľudia majúci ťažkosti s predstojnicou.

Aj žihľava má svoje "ALE"

V žihľave nájdeme vysoké množstvo šťaveľanov (až 20%), s čím sa spájajú isté zdravotné riziká. Sú to predovšetkým škodlivé vplyvy na srdečnú činnosť a zrážanlivosť krvi. Pri častom pití žihľavy vzniká nebezpečenstvo tvorby ľadvinových kameňov. Z týchto dôvodov žihľavu neužívajte dlhodobo a ani vo veľkých dávkach.

Čo v sebe ukrýva?

Histamín (1%), acetylcholín (0,5 – 1%) - Obe látky zohrávajú významnú úlohu v obehovej, tráviacej i nervovej sústave. Na vyvolanie popŕhlenia – typickej kožnej reakcie, stačí asi 10 mg týchto látok.

Chlorofyl: Zelené farbivo - zložením podobné hemoglobínu, červenému farbivu našej krvi.

Minerálne látky: Železo, fosfor, magnézium, vápnik, kremík – majú močopudný a očistný účinok na organizmus.

Vitamíny: A, C a K

No nezabúdajte! Vreckové čaje nie sú ani spolovice také účinné, ako čerstvé lístky alebo sypané čaje.

Ako pripraviť žihľavový čaj?

Žihľavové listy zalejte 1/4 litrom vriacej vody a parte 5 minút. Čaj sceďte a popíjajte nie veľmi horúci.

Zdroj obrázku: http://plnielanu.zoznam.sk