Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Jany Landl: "Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro!"


Tento týždeň sme vyspovedali obľúbeného športovca a fitness trénera, Janyho Landla (27). O tom, kto sú jeho klienti, s akými požiadavkami sa stretáva, ale tiež o svojich snoch a plánoch do budúcnosti, nám porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Ako si sa dostal k športu a ako dlho sa mu venuješ?
Už ako 5 ročný som sa začal venovať karate a pri tomto športe som zotrval 15 rokov. Možno i preto som dosiahol titul MSR a ME. Karate sa stalo neoddeliteľnou súčasťou môjho života, ukazuje mi cestu, akou mám ísť. Osud ma o niečo neskôr zavial k fitness, ktoré je mojou veľkou záľubou už ôsmy rok.

Máš viac klientov spomedzi žien či mužov?
Myslím si, že je to vyvážené. Podstatné je pre mňa to, aby som s každým z nich dosiahol spoločný, vytúžený cieľ.

Aký je rozdiel medzi ich fitness požiadavkami?
Začal by som tým, čo majú spoločné. Tým je snaha schudnúť, spevniť telo a cítiť sa lepšie. Avšak, kým ženy túžia po štíhlom pase, úzkych bokoch a pevných stehnách, muži sa zameriavajú na šírku ramien, objem hrudníka a veľkosť bicepsu.

S ktorou vekovou kategóriou sa ti spolupracuje najlepšie?
Môj najstarší klient mal 66 rokov a prekvapil ma svojim odhodlaním, energiou a chuťou do života. Nerobím žiadne rozdiely medzi mladšími a staršími ročníkmi. Teším sa z každého, kto má snahu na sebe zamakať. Na margo detí by som rád spomenul, že chystám projekt zameraný na budovanie vzťahu detí k športu. Ide o akúsi akadémiu. Možno svoj plán urýchlim, keď sa mi narodí vlastné dieťa :-)

Trénuješ tiež ľudí, ktorí sa pripravujú na súťaže?
Príprava na súťaž je veľmi náročná. Pripravoval som napríklad Eriku Barkolovú a všetci určite viete, ako to dopadlo. Bol som na ňu veľmi hrdý, no bolo to ozaj vyčerpávajúce. Som perfekcionista a snažím sa všetko robiť naplno. Popri tom všetkom stíhať vlastnú prácu nebolo jednoduché. Preto sa momentálne do ničoho podobného nepúšťam. Čas ukáže.

Ako sa udržuješ v kondícii ty?
Nakoľko ešte stále aktívne súťažím, cvičím päť krát týždenne prevažne na stojoch alebo s vlastným telom. Do toho behávam a nesmiem zabudnúť na hodiny Infightingu či Fit boxu, ktoré precvičujem každý deň. Keď tak nad tým premýšľam, ani si nespomínam, kedy som mal naposledy týždeň voľno od cvičenia.

Aké sú tvoje športové ciele pre tento rok?
Tento rok sa chcem dôkladne pripraviť na nominačné preteky na MS a následne získať medailu. Budem robiť všetko pre to, aby to neostalo len pri snívaní.

Pravidelný tréning s odborníkom je isto finančne náročnejší, no napriek tomu - v čom vidíš jeho nesporné výhody?
Uznávam, tréning s odborníkom nie je lacná záležitosť. No keď už sa človek rozhodne so sebou niečo robiť, je dobré poradiť sa s odborníkom. V prvom rade vám tréner uľahčí kus práce a naučí vás ako cvičiť. Výsledky sa určite dostavia. Veľa samozrejme závisí na vašom odhodlaní, motivácii, úsilí a zodpovednosti. Mať osobného trénera nie sú zbytočne vyhodené peniaze. Koniec koncov, ani vrcholoví športovci by výsledky nedosahovali bez inštrukcií trénerov.

V čom vidíš hlavné dôvody, prečo ľudia svoje vytýčené ciele často krát nedosiahnu?
Kameňom úrazu je strava. Neraz sa mi stalo, že klient za mnou prišiel s veľkými ideálmi, no neuvedomil si, že bez patričných obmedzení ich dosiahne len ťažko. Stravovacie návyky sú základ. Bez ich zmeny sa vytúžené výsledky nikdy nedostavia. Je to kruté, no je to tak.

Na "trhu" je množstvo trénerov. Ako my "laici" spoznáme, ktorý z nich je skutočným odborníkom?
Na túto otázku nie je ľahké odpovedať. Mali by ste si všímať, aké má výsledky, akým štýlom pracuje a dať i na jeho referencie. Dobrý tréner je i psychológom. Mal by si robiť poznámky z tréningu a sledovať napredovanie svojich zverencov. Nemenej dôležitá je i obmena tréningových metód s cieľom vyhnúť sa stereotypu.

Čo ťa baví na tvojej práci najviac?
Mám rád prácu s ľuďmi. Je úžasné vedieť, že ste niekomu pomohli, či už schudnúť, vyformovať telo alebo cítiť sa zdravšie. S klientmi mám veľký blízky vzťah, keďže sme spolu niekoľko krát do týždňa. Spoznávam ich ako osobnosti, viem o ich starostiach, trápení, ale i radosti. Neviem si ani len predstaviť, že by som sa v živote venoval niečomu inému.

Určite máš skúsenosti s potravinovými doplnkami pre športovcov. Poraď nám, ako sa medzi nimi orientovať?
Doplnky výživy sú samé o sebe veda. Každú chvíľu príde na trh novinka. V prvom rade si treba ozrejmiť, na čo by mali byť zamerané a čo od nich očakávate. Aj v tomto smere by som odporučil poradiť sa s odborníkom, či už potrebujete proteínový drink na rozvoj svalov alebo spaľovacie produkty na redukciu tukov.

Si úspešný mladý muž. Je niekto, komu by si rád poďakoval za podporu?
Určite sa chcem poďakovať rodine a najmä rodičom, ktorí ma odmalička podporovali a vytvorili mi tie najlepšie podmienky. Nesmiem zabudnúť na svojho trénera karate Rastislava Mráza, ktorý bol ako môj druhý otec. Naučil ma byť silným, priebojným, veriť si a úspechy brať s pokorou. Veľa vďaky patrí k Petrovi Meškovi, ktorý ma pripravuje na súťaže, klientom aj priateľom. Tí mi dodávajú silu v ťažkých chvíľach.

Čo by si na záver odkázal našim čitateľom?
Je jedno, akému športu sa venujete. Oveľa dôležitejšia je chuť, s ktorou ho robíte. Necvičte len preto, že vám to niekto povedal. Dôležitý je váš dobrý pocit, len ten vás spraví šťastnými. Výsledky sa určite dostavia. Verte si a nenechajte sa odradiť neprajníkmi. Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro. Držím vám palce a posielam pozitívnu energiu.

 

 

Už o týždeň si prečítate niečo zaujímavé o fruktóze! Bude to pre mnohých šokujúce - jej nadbytok v tele spôsobuje zdravotné riziko. Aké? O týždeň sa dozviete :)

 

Prečítajte si tiež:
Už ste si dnes dali Açai?
Nikola Weiterová: Miss Bikiny fitness (aj) z trucu
(NE)DIÉTNA PRAVDA O VAJÍČKACH

 

Vy ju ešte nemáte? Čo? No predsa špeciálnu zľavu! Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.