Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Sú BIOpotraviny naozaj zdravšie?

Bio

Ak máte za to, že konzumáciou bio potravín si zabezpečujete večnú štíhlosť a zdravie, mýlite sa. Isté neodškriepiteľné plusy im uprieť nemožno, no ich vlastnosti zas netreba príliš preceňovať. Nielen odborníci majú až k príliš kladnej interpretácii bio produktov oprávnené výhrady.

O bio potravinách zväčša kolujú samé chvály. Kladné dojmy umocňujú i odporúčania známych tvári, ktoré na účinky bio surovín nedajú dopustiť. O prípadných nedostatkoch sa výrobcovia pri propagácii nezmieňujú a tak mnoho z nás tzv. bio ošiaľu načisto prepadne. Podľa štatistík sa počet bio konzumentov každoročne takmer zdvojnásobí a nič nenasvedčuje tomu, že sa na tejto skutočnosti chystá niečo zmeniť. Aj vy zvažujete, či byť bio? Nasledovné informácie by vám mohli rozhodovanie uľahčiť.

Čo sa bio potravinám nedá uprieť?

V prvom rade si treba uvedomiť, že všetky potraviny, ktoré sú na našom trhu, musia byť zdravotne neškodné. Avšak fakt, ktorý sa bio výrobkom uprieť nedá, je šetrnejší prístup k životnému prostrediu pri ich výrobe. Ďalšou nespornou výhodou je garantovaný nulový, prípadne len veľmi nízky obsah xenobiotík, čo znamená látok využívaných pri konzervácii, k úprave chuti, konzistencie, či vzhľadu potravín. No nie je pravdou, že disponujú pestrejším zložením základných živín.

Vhodnejšie pri diétach?

Azda najväčšou fámou, ktorá súvisí s bio výrobkami, je ich diétnosť. Pravda je taká, že neobsahujú menší počet kalórií, cholesterolu a ani sacharidov. Bežné bio potraviny dokonca nie sú kvôli obsahu lepku vhodné ani v prípade bezlepkovej diéty (s výnimkou špeciálnych bezlepkových bio potravín).

Sú zdravšie?

Ekologické poľnohospodárstvo stavia na prirodzených ochranných látkach, ktorými sa plodiny bránia proti prípadným škodcom, no práve tie môžu u človeka vyvolávať alergické reakcie. Absencia chemického ošetrenia vystavuje bio plodiny väčšiemu riziku z napadnutia plesňami a baktériami. Bio potraviny si zachovávajú prirodzenú chuť, farbu i vôňu, no problémom zostáva menšia veľkosť, či rýchlejšie objavujúca sa hniloba. Väčší podiel vlákniny je pritom spôsobený menším obsahom vody.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Vyznávači bio štýlu zdôrazňujú predovšetkým vyšší podiel vitamínov v strave. Ak sa takéto produkty spotrebujú priamo na mieste vypestovania, proti ich kvalite nemožno skutočne nič namietať. Ale prevoz (neraz až z krajín tretieho sveta) a uskladnenie výrobkov v supermarketoch k uchovaniu vitamínov rozhodne neprispieva. Navyše, potraviny musia čeliť nebezpečným plesňovým toxínom, tzv. mykotoxínom. Práve skladovanie tak oberá bio produkty o značnú časť zdraviu prospešných látok.

Na čo si dať pozor?

  • V dôsledku absencie konzervantov by mala byť trvanlivosť biopotravín zákonite nižšia. Nie je teda v poriadku, ak je na ich obale vyznačený rovnaký dátum spotreby ako je tomu u bežných potravín.
  • Bio výrobky vyberajte dôsledne na základe nutričných hodnôt. Určite by nemali slúžiť len ako doplnok stravy. Netreba zabúdať, že sú variantom klasických surovín, líšia sa výlučne spôsobom, akým vznikajú.
  • Nie každý produkt s označením bio pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Takto definovaný tovar musí byť podľa zákona podložený platným certifikátom. Ten deklaruje šetrný pestovateľský a potravinársky postup špecifikovaný zákonom a príslušnými vyhláškami. Len takýto produkt má právo na užívanie ochrannej známky, a síce loga BIO.

 

Byť, či nebyť bio?

David Haytowitz, renomovaný odborník na výživu z USA tvrdí, že porovnávať bio s bežnými výrobkami je  veľmi komplikované. „Existuje predsa toľko faktorov, vplývajúcich na nutričný obsah plodiny. Miesto a spôsob pestovania, uskladnenie a podobne. Dokým neprebehnú štúdie, porovnávajúce dve vedľa seba vysedené plodiny v bežnej a bio kvalite, porovnanie nikdy nebude jednoduché.“ dodáva.

Kvôli vyšším nákladom na malovýrobu je cena bio výrobkov neraz až niekoľkonásobne vyššia v porovnaní s bežnými potravinami v obchodoch. Ak si ich kúpu nemôžete z danej príčiny dovoliť, nezúfajte. Bio totiž nie je synonymom slova zdravý a dodnes nebol preukázaný vplyv bio výrobkov na dlhovekosť a bezchybný zdravotný stav človeka.

Autor: Danka S. Zdroj: www.wanda.sk

 

Poznáte cezmínu paraguajskú? Z jej listov sa ja pripravuje "čaj" maté, lahodný nápoj, zaliatím drvených sušených listov horúcou vodou. Čaj má plnú horkú chuť, má povzbudzujúce účinky, podobne ako káva. Za tie maté vďačí vysokému obsahu kofeínu. Je považovaný za nápoj s jemnejšími účinkami ako káva. Podľa niektorých štúdií má zmes alkaloidov v maté iné účinky, ako väčšina rastlín, obsahujúca kofeín. Hlavný rozdiel je v tom, že maté pôsobí na tkanivo svalstva, nie CNS (centrálny nervový systém). Tiež boli zistené upokojujúce účinky na hladké svalové vlákna a stimuluje srdce (myokard). Čo je však pre nás, športovcov, doležité je, že zabraňuje vytváraniu kyseliny mliečnej a tým únave, pomáha pri strese a záťaži.