Slovensky English

Welcome !

Ženský futbal má svoje čaro ... aj vďaka Eve Kolenovej

Pokiaľ patríte medzi fanúšikov ženského futbalu, jeho kráľovnú, Evu Kolenovú, vám netreba obzvlášť predstavovať. Najlepšia slovenská futbalistka za rok 2010 i 2011 tvrdí, že šport je jej život, nebráni sa vyskúšať zahraničný angažmán a z mužských kolegov jej najväčšmi imponuje nekompromisný a tvrdý obranca Martin Škrtel. I keď sa snaží prezentovať podobným drajvom, nie vždy sa jej to podarí.  Navonok krehké žieňa, na trávniku nekompromisná tímová hráčka, ktorá svojmu súperovi nič nedaruje. I taká je naša dnešná „fit obeť“,  Eva Kolenová  :-)

1. Prečo práve ženský futbal? Ako si sa k nemu dostala?
Už odmalička sa venujem športu, na Základnej škole som súťažila v rôznych súťažiach. Ako dievča som hrávala s bratmi a partiou kamarátov futbal pri paneláku. Tu si ma všimol jeden tréner a oslovil ma s ponukou hrať pre ženský futbalový tím. Začínala som v Bánovciach nad Bebravou, neskôr som dva roky hrala v Žiari nad Hronom a odtiaľ som si to namierila do tímu FK Slovan Duslo Šala, kde pôsobím doteraz.

2. Váš tím má už stabilnú súpisku alebo hľadáte stále nové hráčky? Ak áno, aké kritéria musia spĺňať?
Súpisku máme viac menej stabilnú, no hráčky, ktoré by náš tím mohli posilniť, hľadáme i v priebehu sezóny. Ideálna je hráčka, ktorá má pozitívny vzťah k futbalu, disponuje istými futbalovými danosťami a je ochotná obetovať mu v prípade potreby i voľný čas.

3. Mužské futbalové tímy majú za trénerov mužov. Ako je to vo vašom prípade?
V našej lige je prevaha trénerov, no trénerku – ženu, máme tiež.  :-)

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

4. Ako sa stavajú k ženskému futbalu chlapi? Rešpektujú ho, či skôr zosmiešňujú?
Stretávam sa s rôznymi názormi. Každý má právo rozhodnúť sa, čomu sa bude vo svojom živote venovať. Samozrejme, podaktorí ľudia si myslia, že žena nemá na trávniku čo robiť, no takými malichernosťami sa nezaoberám.

5. Sú aj v ženskom futbale zákroky za hranicou fair play?
Dalo by sa povedať, že ženský futbal je menej kontaktný, než mužský, no nie je to celkom pravda. Zažila som aj zákroky ďaleko za hranicou fair play a v tomto mi určite dajú za pravdu aj tí, ktorí ženský futbal sledujú pravidelne.

6. Pokús sa na tento šport namotivovať naše čitateľky.
Ak máš talent a chuť hrať, príď sa ukázať. Postretávaš množstvo nových ľudí, zažiješ kopec zábavy, či už cestou na zápasy alebo na rôznych sprievodných akciách. Lákavý je tiež fakt, že s futbalom možno precestovať i pekný kus sveta.

7. Aká býva nálada v tíme? Dievčatá sú predsa len hádavejšie povahy ako muži.
Nálada v tíme je taká, akú si ju vytvoríme. Je pravda, že sú dni, keď si povieme svoje či už na ihrisku, alebo mimo neho, no na tom predsa nie je nič zlé.

8. Ako sa pozeráš na budúcnosť slovenského i svetového ženského futbalu?
Myslím si, že ženský futbal na Slovensku napreduje a to je len dobre. Čo sa celosvetového pohľadu týka, veľké výkonnostné rozdiely sa postupne eliminujú a ženský futbal v jednotlivých krajinách je čoraz vyrovnanejší.

9. Kto je tvojim futbalovým vzorom?
Jednoznačne, Martin Škrtel.

10. Čo ťa čaká v lete? Ostane ti vôbec čas na nejakú dobrú dovolenku?
Po skončení sezóny mám zhruba 2 – 3 týždne voľno a potom sa začína príprava na novú sezónu. Dovolenka bude myslím zaslúžená, potrebujem si oddýchnuť, venovať sa rodine, kamarátom a nazbierať nové sily do ďalších zápasov.

11. Ruku na srdce. Je ženský futbal nebezpečný? Akým zraneniam si už čelila napríklad ty?
Každý šport je viac či menej nebezpečný, ženský futbal nevynímajúc. Poznám hráčky, ktoré pre zdravotné komplikácie museli s futbalom skončiť. Zranení som už tiež mala niekoľko, medzi tie najvážnejšie patrilo prasknuté jabĺčko v kolene, kvôli čomu som si musela dať na viac ako mesiac nútenú prestávku.

 

V lete, keď teploty stúpajú nad 30 stupňov, je nám omnoho viac teplo ako po iné dni. Jednou z príčin je aj nevhodná strava. Viete, ako vhodne jest, aby náš organizmus nebol zbytočne zaťažený a prehrievaný? O týždeň v stredu si prečítajte viac k tejto aktuálnej téme :)

Prečítajte si tiež:
Aj mladých trápi bolesť kĺbov!
Oslaďte si život… Medom :)
Jany Landl: “Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro!”