Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Oslaďte si život... Medom :)

Už v dávnych dobách med konzumovali členovia panovníckych rodov, aby boli urastenejší, zdravší a múdrejší. V porovnaní s vyspelejšími krajinami, na Slovensku jeho spotreba značne zaostáva. Kým napríklad v Nemecku zje občan priemerne 1,5 kg medu ročne, u nás je to len 250 gramov. Dúfajme, že toto číslo vzrastie, pretože med sa dá právom označiť za jednu z najzdravších potravín sveta.

Len máloktorá surovina sa môže pochváliť  takými superlatívmi, ako med. Zhrnúť všetky pozitíva, ktoré jeho pravidelná konzumácia prináša, je nad rámec našich priestorových možností.  Za všetky preto spomeňme aspoň zopár, ktoré by vás k jeho každodennej spotrebe mali motivovať.

5 x ÁNO pre med, pretože ...

... je rýchlym zdrojom energie
... je ľahko stráviteľný
... napomáha pri liečbe rôznych ochorení
... sladenie medom je prirodzené
... je vždy ekologicky čistý, nakoľko včely ho zbavujú nečistôt, pesticídov

Okrem toho, vedeli ste, že...

Včelstvo samo spotrebuje ročne približne 30 kg medu.

Včelstvo, v prípade potreby, dokáže zhromaždiť nektár a peľ zo zdrojov z okruhu väčšieho než 5 km.

Včely si predávajú informácie pomocou tančekov.

Včelí jed, ktorý je produktom jedových žliaz, slúži k liečeniu reumatických ťažkostí.

Včela nevidí červené svetlo a červenú farbu vníma ako čiernu. Rozoznáva však ultrafialové lúče a polarizované svetlo.

Na rozdiel od cukru, med nezaťažuje tráviace orgány a obličky.

Med obsahuje dôležité biologické látky (enzýmy a fermenty), cenné minerálne látky, vitamíny a pôsobí antibakteriálne.

Napriek tomu, že je sladký, v správnych dávkach neublíži ani diabetikom.

Pri pravidelnej konzumácii pozitívne ovplyvňuje dlhovekosť.

Kryštalizácia (tuhnutie) je prirodzená vlastnosť medu a jeho kvalita, chuť i vôňa sa tým vôbec nemení.

 

Chcete špeciálnu zľavu? Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

 

Med a škorica

Je vedecky dokázané, že tento tandem je v boji s rôznymi ochoreniami neoceniteľným protivníkom. Trápi vás vysoký cholesterol, chrípka, ťažký žalúdok či nepekné akné? Nie je nič jednoduchšie, ako vyskúšať tieto praxou overené triky.

Ťažký žalúdok
1 lyžička škorice a 2 lyžice medu pred jedlom zabraňuje zvýšeniu kyslosti žalúdka aj pri veľmi mastných jedlách.

Akné
Zmiešajte 3 lyžice medu a 1 lyžičku škorice v pastu. Tú aplikujte na vyrážky pred spaním a ráno si tvár opláchnite teplou vodou. Keď zopakujete túto procedúru denne, do týždňa vám pupienky zmiznú. Malá rada – radšej si inkriminované miesto na noc aj prelepte.

Plynatosť
Podľa japonských a indických štúdií, med a škorica zabraňujú tvoreniu nadbytočných plynov pri trávení.

Bolesť zubov
Zmixujte jednu lyžicu škorice a päť lyžičiek medu. Aplikujte tri krát denne na boľavý zub a bolesť určite ustúpi.

Infekcia močového mechúra
Rozpustite dve lyžice medu a jednu lyžičku škorice v pohári vlažnej vody a vypite ju.

Nachladnutie
3 x denne jedna lyžička vlažného medu a ¼ lyžičky škorice po dobu troch dní. Týmto vyliečite nachladnutie, chronický kašeľ a ešte aj prečistíte priedušky.

Chudnutie
Každý deň ráno, najlepšie pol hodinku pred raňajkami na lačný žalúdok a večer pred spaním vypite šálku teplej vody s medom a škoricou. Pravidelné užívanie zníži váhu dokonca aj veľmi obéznym osobám.

Na záver ešte jedna dobrá správa o mede. Je všeobecne známe, že med je bohatý na antioxidanty. Výskumníci z Illinoiskej univerzity v Chicagu pravidelne analyzovali krv 25 mužov vo veku 18 až 68 rokov a zistili, že keď skúmané osoby skonzumovali denne štyri lyžice medu rozpustené vo vode, stúpla hladina antioxidantov v ich krvi, čo umožnilo výraznejšie eliminovať účinky voľných radikálov poškodzujúcich bunky.

 

Presne o sedem dní sa pozrieme bližšie jednu z najviac zaťažovaných častí nášho tela - na kĺby. Dozviete sa, ako dochádza k ich poškodeniu a opotrebeniu, ako predchádzať zraneniam a následným bolestiam :)

Prečítajte si tiež:
Viete, prečo si treba dávať pozor na fruktózu?
Jany Landl: “Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro!”
Už ste si dnes dali Açai?