Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Viete, prečo si treba dávať pozor na fruktózu?

Na problematiku nebezpečnej fruktózy upozornil profesor medicíny Coloradskej univerzity, MUDr. Richard Jonson. Ten, mimo iné, robí rôzne štúdie v oblasti transplantácie ľadvín a problémov s krvným tlakom. O nástrahách, číhajúcich v ovocnom cukre, napísal úspešnú publikáciu The Sugar fix. Na čo pri svojom bádaní prišiel?

Pravdepodobne si tento najohováranejší sacharid spájate s ovocím a divíte sa, čo je na ňom zdraviu škodlivé. Veci preto ihneď uvedieme na správnu mieru.

Ovocie nie je zdraviu škodlivé

I keď dietológovia a odborníci na výživu odporúčajú jeho konzumáciu v dopoludňajších hodinách (alebo pred tréningom), pravdou ostáva, že množstvo fruktózy v ňom obsiahnuté, nie je zdraviu škodlivé.  Je len málo pravdepodobné, že by ste priberali z čerstvého ovocia. V ktorej forme nám teda škodí?

Skryté „zlo“

Väčšina fruktózy, získavaná našim telom počas dňa, pochádza z neovocných zdrojov. Najväčší podiel príjmu fruktózy je z jej sirupu, ktorý sa vyrába z kukuričného škrobu a sacharózy. Obe suroviny sa používajú vo všemožných spracovávaných potravinách, nealkoholických drinkoch, cukrovinkách a vlastne vo všetkom, čo je zabalené v plastovom či inom obale. Fruktózový sirup je skrátka preferovanou surovinou k dochucovaniu a tvorbe potravín.

 

Už ste o nej počuli? Že neviete o čom? No predsa o našej špeciálnej zľave! Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

 

Aká je spotreba?

Nedávne prieskumy ukázali, že priemerný človek skonzumuje zhruba 80 gramov pridaného cukru každý deň (odporúčaná dávka je 25 gramov), pričom polovicu z neho tvorí práve fruktóza. Jej spotreba sa rapídne zvýšila behom posledných troch desaťročí. Vezmime si, že zhruba pred 500 rokmi bol jej príjem limitovaný zberom ovocia, datlí, hrozienok, prípadne medom. Konzumácia zeleniny a iných plodov so sebou prinášala minimálny objem ovocného cukru. Naši predkovia tak boli vystavení neporovnateľne menšiemu množstvu fruktózy, než my dnes.

Čo ste o fruktóze (možno) nevedeli?

Pri konzumácii fruktózového sirupu sa netvorí dostatočne silný signál pre mozog, že vám stačilo, a pravdepodobne budete jesť ďalej.

Vysoké dávky fruktózy môžu viesť ku konverzii na tuk a jeho následnému ukladaniu.

Fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej a znižuje oxid dusičnatý, čo následne zvyšuje krvný tlak a potenciálne poškodzuje obličky.

Zvýšenie kyseliny močovej vedie k chronickým zápalom organizmu, čo má ďalekosiahly vplyv na celý organizmus (napríklad chronický zápal ciev môže vyústiť do srdcového infarktu a  mozgovej mŕtvici).

Metabolizmus fruktózy je veľmi podobný metabolizmu etylalkoholu, ktorý má veľké množstvo toxických účinkov, negatívne vplývajúcich na pečeň.

Malá absorpcia fruktózy

Množstvo ľudí má s trávením ovocného cukru značné problémy. Bunkám tenkého čreva totiž chýbajú špecifické prenášače, a tak časť z nemalej dávky fruktózy zostáva v črevách nespracovaná. To spôsobuje nafúknutie, respektíve hnačky. Odhaduje sa, že približne 30-40 percent populácie má problémy s jej trávením.

Viete, koľko fruktózy obsahuje napríklad...?

limety 0g
citrón 0,6g
kiwi 3,4g
pohár jahôd 3,8g
10 čerešní 3,8g
1 rez ananásu cca 4,0g
ružový alebo červený grep 4,3g
pohár malín 3g
pohár brusníc 0,7g
pohár čiernych malín 3,5g
nektárinka 5,4g
polovica papáje 6,3g
banán 7,1g
pohár čučoriedok 7,4g
jablko 9,5g
1/16 z vodného melóna 11,3g
1/2 manga 16,2g
pohár sušených fíg 23g
šálka sušených marhúľ 16,4g

Svoj jedálniček by sme preto mali upraviť aj podľa vyššie uvedených hodnôt.

 

O týždeň si život opäť osladíme, tentoraz však to však bude niečo veľmi zdravé! Posvietime si totiž na sladkú dobrotu od včiel - na med :)

Prečítajte si tiež:
Jany Landl: “Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro!”
Už ste si dnes dali Açai?
Nikola Weiterová: Miss Bikiny fitness (aj) z trucu