Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Aj mladých trápi bolesť kĺbov!

Domnievať sa, že problémy s kĺbami sa týkajú len dôchodcov, je veľmi mylné. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že prvé príznaky opotrebovania kĺbov sa u človeka dostavia ešte pred dovŕšením tridsiatky. Pokiaľ patríte k skupinke ľudí, ktorej je problém bolestivých a pukajúcich kĺbov dobre známy, čítajte ďalej.

Ak vám sem-tam pukne pri pohybe v kĺboch, môžete byť celkom pokojní. Tento zvuk je podmienený uvoľňovaním vzduchu medzi kosťami a stretáva sa s ním každý človek. Po úrazoch a zlomeninách sa môže praskanie kĺbov zintenzívniť a neraz sa k nemu pridajú sprievodné problémy, ako bolestivosť kĺbov či stuhnutie v kolenách. Viete, čím možno nepríjemným prejavom predchádzať?

Na kvalitu našich kĺbov vplýva aj:

Pravidelný pohyb – kĺb, ktorý sa hýbe, rozpumpuje jednak kĺbovú tekutinu, ktorá kĺb premazáva, zvlhčuje a vyživuje chrupku. Športy, ktorými si v tomto smere môžete najviac pomôcť, sú: plávanie, bicyklovanie, cvičenie na rotopéde či pravidelné prechádzky.

Redukcia nadváhy – stačí i malý pokles hmotnosti (napríklad o 5 kg) a vaše kĺby sa vám poďakujú. Znížite tým pravdepodobnosť výskytu artrózy kolenných kĺbov až o 50%.

Pestrá strava – bohatá predovšetkým na kvalitné rastlinné bielkoviny, minerály a vitamíny. Kĺbom prospievajú i nenasýtené mastné kyseliny, mangán, vitamín C, horčík, meď a samozrejme vápnik. Naopak, vyhýbať sa treba všetkému, čo škodí kostiam, teda i kĺbom. Reč je o alkohole, „zlom“ tuku a jednoduchých cukroch.

 

Chcete špeciálnu zľavu? Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

 

Kvalitná kĺbová výživa – o najvhodnejšom druhu sa poraďte s odborníkom, no vo všeobecnosti platí: tieto doplnky prispievajú k zachovaniu zdravej kĺbovej chrupky pri záťaži, po úraze, no i v prípade prirodzeného opotrebenie kĺbov v dôsledku veku.

Zázračné avokádo

Avokádo je bohaté na zdravé rastlinné tuky a oleje a práve toto ovocie sa odporúča konzumovať ľuďom, ktorých trápia kĺby. Obsahuje vysoký podiel magnézia, fosforu, draslíka, vitamínu B6, vitamínu C a železa. Skúste ho zaradiť do jedálnička a doprajte si týždenne aspoň dva kusy tohto zeleného plodu.

Prečo nás kĺby bolia?

Tak ako starneme my, starnú aj naše kĺby. Postupné opotrebovanie kĺbov je niečo, čo čaká takmer každého. Ide o tzv. degeneratívne ochorenie – osteoartrózu, ktorá patrí medzi najčastejšie nezápalové kĺbové ochorenia. Postihne tie najdôležitejšie kĺby, chrbticu, kolená, zápästia a bedrový kĺb.

Recepty z prírody

Brezové lístie - za hrsť sušeného brezového lístia povarte na miernom ohni v 1/2 l vody 5 minút. Nechajte vychladnúť, trochu vytlačte a lístie prikladajte na bolestivé miesta.

Obklad z ihličia - pol kilogramu čerstvého borovicového ihličia namočte na deň do dvoch litrov vody a potom varte na miernom ohni asi hodinu. Do odvaru namáčajte obklady a prikladajte ich na bolestivé miesta.

Kedy treba navštíviť lekára?

Diskomfort a veľké bolesti sa prejavia až vtedy, keď sa chrupavka stenčí a vyderie. V každom prípade je dôležité navštíviť ortopéda ešte vtedy, ak cítite už aj malé nepríjemnosti, aby vám predpísal vhodné lieky, ktoré pomáhajú obnovovať zničené chrupavky. Choré kĺby sa môžu liečiť rôznymi spôsobmi. V lekárňach dostať masti, doplnky výživy vo forme tabliet, injekcií či gélov. Lekári väčšinou ordinujú lieky a injekcie.

Ktoré pohlavie je na tom horšie?

Ako inak, ženy. Tie sú, žiaľ, na vznik osteoartrózy až trikrát náchylnejšie ako muži. Riziku, že ňou budú trpieť, sú však vystavení aj obézni ľudia a vôbec všetci, ktorí si neprimerane namáhajú kĺby pri náročnom silovom športe, ale paradoxne aj úradníci a všetci ľudia so sedavým zamestnaním.

Svetový deň pohybu - 10. mája

K problematike boľavých kĺbov nám skvele nahráva i fakt, že už o pár dní oslávime Svetový deň pohybu. Práve 10. mája v roku 2003 vzišla z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) myšlienka, ktorá dostala reálnu podobu s názvom Pohybom ku zdraviu.

WHO patrí už dlhé roky k podporovateľom športových aktivít najrôznejšieho druhu a vytvára strategické plány na zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti pohybu pre zdravie človeka. Tiež vyzýva občanov k účasti na fyzických aktivitách a usporadúva semináre o ich efektivite. Nemusíte byť zarytým športovým nadšencom, aby ste sa ich mohli zúčastniť. Stačí chuť a odhodlanie, napokon škála pohybových aktivít je veľmi pestrá. Čísla sú totiž priam alarmujúce. Odhaduje sa, že viac ako 60% dospelej populácie nemá žiadny zdraviu prospešný pohyb. Pri tom stačí len 30 minút pohybu denne a vaše telo (vrátane kĺbov) sa vám poďakuje. Ide skutočne len o zlomok času a žiadna výhovorka v tomto smere neobstojí. :-)

 
Na budúci týždeň v stredu pre vás pripravujeme interview so známym spevákom. Na naše otázky odpovedal Thomas Puskailer! Nenechajte si to ujsť :)

Prečítajte si tiež:
Oslaďte si život… Medom :)
Jany Landl: “Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro!”
Zbavte sa pneumatiky na bruchu