Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Dnes je Svetový deň zdravia 2012

Spomínate si na svoje detstvo? Zdravie pre väčšinu z nás predstavovalo úplnú samozrejmosť. Občas chrípka, alergie, odreté koleno ... nič vážne. Až s pribúdajúcimi rokmi si začíname uvedomovať jeho skutočnú hodnotu. Zisťujeme, že zdravie nie je sto percentnou doživotnou istotou. A tak sme si ho začali vážiť. Čím ďalej, tým viac. Pochopili sme, že je darom. A práve tomuto daru je venovaný 7. apríl.

Svetový deň zdravia v skratke

Dnešný deň sa od roku 1950 oslavuje ako Svetový deň zdravia. Okrem toho je i symbolickým pripomenutím si založenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá vznikla 7. apríla 1948. Tá v súčasnosti pôsobí nielen vo vyspelých krajinách, ale i v najchudobnejších oblastiach Afriky, Ázie, menej pokročilých štátoch Európy, Ameriky, rovnako v miestach prírodných katastrof či vojnových konfliktov. Spektrum jej pôsobenia je ozaj široké. Zaoberá sa nielen výživou a zdrojmi pitnej vody, no tiež oblasťou životného štýlu, civilizačných ochorení a reprodukcie. Pre každý rok je zvolená aktuálna téma, upozorňujúca na určité aspekty zdravia, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť. Prostredníctvom podujatí organizovaných v tento deň sa zvyšuje povedomie o zdravotných problémoch, vnímaných celosvetovo ako tie najakútnejšie.

Každý rok iný motív

Pozrime sa na témy, ktoré počas Svetového dňa zdravia rezonovali v predchádzajúcich rokoch:

1992 – Tlkot srdca – rytmus zdravia

1994 – Pre zdravý život – zdravý chrup

1996 – Tehotnosť je výnimočná, urobme ju bezpečnou

1997 – Vznikajúce infekčné ochorenia – globálna pohotovosť, globálna odpoveď

1998 – Zdravé mestá za lepší život

2000 – Bezpečná krv sa začína u mňa – krv zachraňuje život

2001 – Skoncujme s izoláciou chorých – Prijmime ich medzi seba

2002 – Pohyb, to je zdravie

2005 – Dajme šancu každej matke, každému dieťaťu

2006 – Pracujme spolu pre zdravie

2007 – Investícia do zdravia znamená bezpečnejšiu budúcnosť

2008 – Ochrana zdravia pred klimatickými zmenami

2009 – Zdravotnícke zariadenia v krízových situáciach

2010 – Urbanizácia – Šanca pre verejné zdravotníctvo

2011 – Globálne šírenie antibiotickej rezistencie

2012 – Starnutie a zdravie

Dobré zdravie predĺži život

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sa za posledné roky tohto storočia dĺžka života človeka dramaticky zvýšila. Predpokladá sa, že v priebehu desiatich rokov bude viac ľudí nad 65 rokov, než detí do päť rokov. Do roku 2050 sa počet seniorov nad 80 rokov zvýši asi štvornásobne. I tento fakt bol pri voľbe ústrednej témy tohtoročného Svetového dňa zdravia dôležitý. Jej primárnym cieľom je upozorniť na potrebu podpory aktívneho starnutia a prežívania staroby čo možno najzmysluplnejšie a dôstojne. Je predsa nad Slnko jasné, že život sa nekončí ani po šesťdesiatke a práve v duchu hesla „dobré zdravie predĺži život“ sa nesú i podporné aktivity upriamené na tento deň. Materiály kampane, zamerané na plnohodnotný a produktívny život, majú v senioroch vzbudiť potrebu starať o svoj zdravotný stav. Na zorganizovaných stretnutiach sa budú rozoberať jednotlivé aspekty starnutia, zdravotné problémy súvisiace s ťažkosťami ľudí vo vyššom veku a podobne. Že ide o starostlivo vybranú tému, sa môžete presvedčiť aj v nasledujúcom promo videu.  :-)

 

 

Prečítajte si tiež:
Ako počas Veľkej noci nepribrať?
Ako sa zbaviť jarnej únavy?
Nikola Weiterová: Miss Bikiny fitness (aj) z trucu

 

Viete, že môžete získať špeciálnu zľavu? Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.