Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Nedostatok spánku ohrozuje váš život


Milujem spánok. Má úžasnú oslobodzujúcu moc. Je to najlepšie z oboch svetov. Ste živý a pritom o ničom neviete,“ nechala sa na margo spánku počuť známa americká herečka a spisovateľka Rita Rudner. A mala pravdu. Primeraný spánok je veľmi dôležitý pre fyzické i psychické zdravie človeka. Bohužiaľ, nie každý si je toho vedomý.

Ale prosím ťa, vyspíš sa v hrobe,“ prehodí kamarát, ktorý vás s patričnou vervou prehovára tento týždeň už na piatu žúrku. Čo tam po tom, že on aj vy vyzeráte ako Derrick a trpíte všetkými sprievodnými príznakmi nespavosti. Buďte opatrní. Spánkový deficit totiž môže mať pre vás negatívne, ba až fatálne následky.

Dĺžka spánku pri tom nie je smerodajná. Niekto je v životnej forme už po piatich hodinách spánku, inému nestačí ani osem hodín. Oveľa dôležitejšia je však jeho hĺbka a kvalita, iným slovom počet prebehnutých spánkových cyklov. Každý z nich trvá zhruba 60 -90 minút.

Non-REM štádium spánku (REM je skratka pre Rapid Eye Movement, čiže rýchle pohybovanie očí za zatvorenými viečkami)

Zaspávanie

Pre toto štádium je charakteristické postupné psychické uvoľnenie, relaxácia svalstva, spomalenie dýchania a srdcového pulzu.

Plytký spánok

Počas plytkého spánku sa dokážeme prebudiť na rôzne menšie podnety, akými sú napríklad pípnutie sms-ky, cupkanie psa po parketách alebo aj obyčajná hádka susedov.

Hlboký (delta) spánok

Spiaci človek sa takmer nehýbe, má pravidelný dýchanie, nezobudí ho ani búrka sprevádzaná bleskami, dych a pulz srdca sú spomalené a klesá tiež krvný tlak a teplota.

REM štádium spánku

Pulz a krvný tlak sú nepravidelné, zrýchlene dýchame a máme zvýšenú potrebu kyslíka. Oči sa za zavretými viečkami pohybujú rýchlo, dochádza k mimovoľným šklbaniam tváre a prstov. Toto štádium sa strieda s vyššie menovanými cyklami a medzi jednotlivými prechodmi nastávajú krátke prebudenia, ktoré si však nepamätáme. Fáza REM spánku je taktiež charakteristická najväčšou intenzitou snívania.

Veľmi podstatným rozdielom medzi non-REM a REM etapou je stupeň mozgovej aktivity. Pri prvom menovanom, oddychuje organizmus človeka, pričom mozog vyvíja polovičnú aktivitu, kdežto pri REM fáze je mozog takmer nečinný.

Ako je to s hladinou Alfa?

O hladine Alfa ste určite počuli minimálne v súvislosti s výučbou cudzích jazykov. Niektorí jedinci nedajú na túto metódu dopustiť. O čo vlastne ide? Hladinu Alfa možno definovať ako stav základného uvoľnenia, kedy sa mozog nezaoberá myslením. Práve vďaka odstráneniu únavy, stresu a regenerácii všetkých životných funkcií dochádza k stimulácii pamäte a lepšej schopnosti učiť sa.  V bežnom živote sa v hladine alfa nachádzame každé ráno pri prebúdzaní a  večer pri zaspávaní.

Čo spôsobuje nespavosť?

Okrem dobre známych faktorov, akými sú kofeín, nikotín či večerné športové aktivity, existuje  celý rad ďalších činiteľov, ktoré na spánok vplývajú viac, či menej negatívne. Vo všeobecnosti je veľmi podceňovaná miestnosť určená na spanie. Technické vymoženosti, akými sú počítač, televízia, CD prehrávače, sú neraz na vine nespavosti a v našich spálňach podľa odborníkov nemajú čo robiť. Veľkou chybou je i nepravidelný oddych. Je mylné domnievať sa, že chýbajúce hodiny jednoducho dobehneme. Sem tam tento prístup nemôže uškodiť, no je vhodné stanoviť si presný čas zobúdzania, ako i líhania do postele. Ideálne je riadiť sa ním aj počas víkendov.

Neodporúča sa taktiež zaľahnúť do postele, pokiaľ nie ste unavení a dobrý spánok vás podľa všetkého obíde aj v prípade, ak v neskorých nočných hodinách skonzumujete polovičku zabíjačkovej výslužky zaliatej troma pivami.

Aké následky môže mať nedostatok spánku?

Kvalitný spánok je dôležitý pre vytváranie pamäťových stôp, no i pre celý rad metabolických pochodov. Prerušované spanie vedie k vzniku obezity, cukrovky druhého typu a negatívne vplýva aj na náš imunitný systém. O depresiách, zvýšenom riziku infarktov a cievnych mozgových príhod netreba snáď ani hovoriť.

Poobedňajší spánok - áno či nie?

Podľa odborníkov z Centra pre poruchy spánku v Atlante (USA), jednoznačne áno: "Ak si vaše telo spánok vyžaduje, hoci aj v popoľudňajších hodinách, neodriekajte si ho. Budete sa po ňom cítiť sviežejšie a vaša produktivita a kreativita sa zvýšia." I keď v našich končinách nie je popoľudňajšia siesta dva krát zaužívanou formou odpočinku, doprajte si ju aspoň počas voľných dní. Nielenže vám pomôže odbúrať stres, ale význam má i pri načerpaní nových fyzických a psychických síl.

Vedeli ste, že?

- Podľa výskumov prespíme až tretinu života?

- Na Slovensku trpí poruchami spánku až 30% populácie?

- Najčastejšími prejavmi spánkového deficitu sú kruhy pod očami, nepozornosť a výkyvy  nálad?

- Rovnako škodlivé pre ľudský organizmus je i nadbytočné spanie? Z prirodzených metód sa v boji proti nespavosti najviac osvedčili relaxačné metódy?

- Akonáhle vás daný problém sužuje viac ako 30 dní, jedná sa o štádium chronickej nespavosti?

- Pokiaľ vstávame bez budíka, prebúdzame sa po skončení REM fázy, no ak nás niečo   zobudí skôr, budíme sa uprostred cyklu a následkom toho sa cítime nevyspatí?

A na záver jeden citát. Svetoznámy nemecký filozof Kant raz povedal: „Proti trampotám života dal Boh človeku tri veci – nádej, spánok a smiech“. Preto ak ste bez nálady a energie, spite a smejte sa!  :-)

Presne o týždeň si "posvietime" na vodu a pitný režim :)

Prečítajte si tiež:
(NE)DIÉTNA PRAVDA O VAJÍČKACH
Máte radi “tučné” jedlá? Vyskúšajte ich zdravšie alternatívy

 

2 thoughts on “Nedostatok spánku ohrozuje váš život”

  • Ivica

    Súhlasím, spánok je najúžasnejšia vec na svete. Keď ma niečo trápi, snažím sa zaspať. Na chvíľu zabudnem a po prebudení ma väčšinou napadne, ako problém vyriešiť. :o)

  • met

    keby mal den aspon 48 hodin :/
    polovicu by som urcite prespal :D