Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Je konzumácia morských rýb bezpečná?

Morské ryby

V uplynulých rokoch sa vynorili negatívne názory o toxicite morských rýb, čo značne podrylo ich reputáciu zdravej potraviny. Morské ryby sú pritom jedným z najlepších prírodných  zdrojov zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín,  no niektoré druhy obsahujú  vysoký podiel ortuti a iných toxínov. Stojí ich konzumácia za podstúpenie tohto rizika?

Jednoznačne áno,“ zhodujú sa špičkoví experti na výživu. V roku 2006 Časopis Americkej medicínskej organizácie (JAMA) publikoval reportáž zaoberajúcu sa (ne)bezpečnosťou konzumácie morských rýb. Závery štúdie dokázali, že jedna alebo dve porcie rýb týždenne znižujú riziko infarktu až o 36% a celkové riziko úmrtia o nezanedbateľných 17%. Autori ďalej prízvukujú, že výhody  konzumácie rýb ďaleko prevyšujú samotné riziká.

V nasledujúcich riadkoch Vám pripomenieme dôležitosť zaradenia nielen mastných (losos, sardinky, pstruh), ale aj iných druhov rýb do jedálnička. Ich škála je rovnako pestrá, ako je tomu povedzme v prípade ovocia a zeleniny.

Čo radia odborníci?

- Takmer každý z nás má možnosť skonzumovať dve aj tri porcie väčšiny druhov mastných rýb týždenne.

- Pre deti mladšie ako 12 rokov a ženy v reprodukčnom veku sa odporúča vyhýbať druhom obsahujúcim vyššie množstvo ortuti.  Obmedzte preto príjem týchto druhov rýb na jednu 100 gramovú porciu raz za 14 dní, pričom v tomto období nekonzumujte už žiadne iné ryby.

- Vyberajte si druhy s najvyšším podielom omega-3 mastných kyselín. K desiatim najlepším v tomto ohľade patria losos, sleď, sardely, pstruh, sardinky, mečiar, parma, úhor, konzervovaný tuniak a ostriež barramundi.

- Obmedzte, prípadne úplne vylúčte ryby s vysokým obsahom ortuti. Sú to zvyčajne veľké alebo dlhoveké  druhy, požierajúce veľké množstvá iných druhov rýb. Patrí k nim tuniak, sumec, žralok či kráľovská makrela.

Jedzte ryby, pretože...

  1. Rybí olej sa čoraz častejšie prezentuje ako efektívna liečba rôznych zdravotných problémov, vrátane zápalu.
  2. Zdraviu prospešné jedlé tuky sú dôvodom, prečo ľudia často jedávajúci ryby trpia len v malej miere cukrovkou druhého typu.
  3. DHA, omega-3 mastná kyselina, znižuje riziko demencie. Iná kyselina, EPA zas pomáha pri kožných ochoreniach.
  4. Každý gram lososa obsahuje len  jednu štvrtinu nasýtených mastných kyselín  v porovnaní s inými druhmi mäsa.
  5. Väčšina mastných rýb má zhruba rovnaké  množstvo bielkovín ako mäso, okrem toho poskytuje železo a vitamín B12, čiže dôležité zdroje energie.

Vedeli ste, že...?

...Losos je veľmi chutné antidepresívum? Pokiaľ budete mať niekedy v januári namierené na  Island potom vedzte, že slnečných dní tu veľa nezažijete. Napriek tomu patria Islanďania k šťastným národom, s nízkou mierou výskytu sezónneho afektívneho ochorenia (porucha nálady zapríčinená nedostatkom slnečného svetla). Ich tajomstvo je pritom vskutku jednoduché - rybí  olej. Typický  Islanďan skonzumuje štyri krát viac morskej potravy než ľudia v iných kútoch sveta. Navyše, americkí výskumníci z Pittsburghu nedávno zistili, že ľudia s vysokými hodnotami omega 3-mastných kyselín, boli o 53%  menej náchylní na ľahké a mierne depresie.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Prečo je tomu tak?

Nikto presne nevie, prečo rybí olej zabraňuje depresiám, predpokladá sa však, že DHA má vplyv na tvorbu chemických látok dávaných do súvislosti práve s depresiami. Treba ale podotknúť, že neexistuje  záruka, že pokiaľ budete jesť viac lososov, tuniakov alebo iných  mastných rýb, stane sa z vás odrazu šťastím prekypujúci človek. No za pokus to stojí  :-)

Chutný recept na záver

Nemáte už chuť na lososa? Aj trevalla (druh morskej ryby) je výborným zdrojom už spomínaných omega 3-mastných kyselín. Dobre sa k nej hodia paradajky, citrón a bazalka. Ak paradajky upečiete, získate z nich viac protirakovinovej látky lykopénu. (viac o paradajkách v tomto článku)

Čo budete potrebovať?

450 gramov filiet z trevally

2 lyžice nízkotučnej majonézy z kanolového oleja

15 gramov čerstvých lístkov bazalky

2 veľké pokrájané paradajky

1 lyžica citrónovej šťavy

Štvrť lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia

Ako na to?

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rybu rozmiestnite na plech a potrite majonézou. Na každú filetu položte bazalku a paradajky, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte korením. Pečte 5 až 10 minút podľa hrúbky rýb kým nezmatnejú.

Porcia obsahuje 665 kilojoulov, 25 gramov bielkovín, 4 gramy sacharidov, 1 gram vlákniny, 5 gramov tukov (z toho 1 gram nasýtených), 47 mg cholesterolu, 157 mg sodíka.

Zdroj receptu: Food Cures