Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Aj s potravinovou alergiou sa možno stravovať chutne a zdravo

Lepok

Alergie na potraviny sú veľmi nepríjemné a v niektorých prípadoch dokonca ohrozujú život človeka. Je preto veľmi dôležité vedieť, ako sa pred nimi chrániť.

Neznášanlivosť verzus alergia

Na úvod si vysvetlime rozdielnosť týchto pojmov. Alergia na potraviny predstavuje patologickú, prehnanú reakciu imunitného systému na prítomnosť určitého alergénu v potrave. Reakcia zvyčajne nastane ihneď po požití alergénu. Pokiaľ sa do reakcie nezapája imunitný systém, hovoríme o neznášanlivosti, respektíve citlivosti na isté, zvyčajne presne určené potraviny. Príznaky neznášanlivosti potravín závisia od skonzumovaného množstva, čo znamená, že vo väčšine prípadov ľudia tolerujú z danej potraviny aspoň niečo. Okrem toho, neznášanlivosť nepredstavuje ohrozenie života.

Príznaky sú podobné

Aj z tohto dôvodu je náročné ich rozlíšiť. Obe môžu vyvolať kožné zmeny, bolesti hlavy, dýchacie problémy, náladovosť alebo tráviace ťažkosti. Najčastejšie potravinové alergie bývajú na pšenicu, lepok, mliečne výrobky, sóju, vajcia, arašidy, orechy, ryby a plody mora.

Doživotne?

Žiaľ, alergiu na potraviny nemožno vyliečiť, no nie je ničím neobvyklým, ak sa alergické prejavy napríklad na mlieko či vajcia u detí s pribúdajúcim vekom zmiernia. Nezabudnite na jedno dôležité upozornenie: Ak sa v rodine vyskytli alergické ochorenia, potom by sa tehotné ženy mali vyhýbať rizikovým potravinám koncom tehotenstva i počas dojčenia, čím sa zníži riziko vzniku alergie u dieťaťa.

Ako zistiť druh alergie?

Prvým krokom je návšteva lekára - alergológa, ktorý zistí pôvodcu alergií. Môže urobiť krvný test nazývaný RAST (rádioalergosorbentný test). Ten zmeria množstvo protilátok v krvi, naznačujúce alergiu na určitú potravinu. Okrem toho vie odborník vykonať bezbolestné kožné testy, keď vám vpichne niekoľko alergénov a bude sledovať kožnú reakciu v mieste podania.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Pokiaľ stále nie je zrejmé, na čo zle reagujete, účinným spôsobom je tiež dodržiavanie diéty a odsledovanie výsledku diétneho režimu. Okrem toho smie doktor nasadiť vylučovaciu diétu podozrivých potravín a potom ich opätovne navrátiť do vášho jedálničku.

Ak trpíte závažnou formou alergie, lekár vám vie predpísať EpiPen (adrenalínová injekcia), aby ste zvládli prípadný anafylaktický šok. Adrenalín zvráti účinky silnej alergickej reakcie, zmierni opuch krku a dýchacích ciest a udržiava stabilný krvný obeh.

Alergia na lepok

Ľudia, ktorí sú alergickí na lepok (glutén), čiže bielkovinu prítomnú v pšenici, jačmeni, raži, špalde, kamute a triticale (hybrid pšenice a ryže), nesmú jesť bežné obilninové výrobky. Celiakia je jednou z najzávažnejších potravinových alergií a môže poškodiť tenké črevo, dokonca vás ohroziť na živote. Potravinová alergia na lepok je jednou z najzávažnejších autoimunitných chorôb. Častokrát býva spojená aj so vznikom svrbiacich pupencovitých vyrážok na koži so zložitým názvom dermatitis herpetiformis duhring. Tieto kožné zmeny môžu predchádzať prejavom črevného poškodenia.

Pozor aj na ovos!

Dokonca aj táto surovina môže predstavovať riziko, nakoľko sa počas mletia alebo skladovania dostáva do kontaktu so zrnami, ktoré lepok obsahujú. Našťastie, ľudia s alergiou na lepok nie sú odkázaní žiť len na rastlinných klíčkoch, bez celozrnnej stravy. Smú konzumovať pohánku, kukuricu a iné plodiny, z ktorých sa pripravuje múka plná vlákniny a vitamínov skupiny B. Ubezpečte sa však, že vami preferované výrobky pre celiatikov sa skladovali a spracovali na mieste, kam sa lepok nedostal.

Upozornenie!

Všímajte si označenie. Pre pacientov s celiakiou sa vyrábajú špeciálne diétne výrobky z obilnín, z ktorých sa odstránil lepok. Bezlepkové potraviny sú už dnes bežne dostupné v širokej obchodnej sieti, musia byť označené ako „bezlepkové“, s prečiarknutým klasom na obrázku.

Na záver jedna pikoška. Vedeli ste, že až 25% dospelých ľudí sa domnieva, že má alergiu na potraviny? No vedeckými štúdiami bolo zistené že len 2% dospelých skutočne trpia alergiou na niektorú potravinu.

Tip na recept

Pohánkové palacinky s ovocím

Palacinky pripravované z pohánky neobsahujú lepok. Nejde o obilninu, ako je pšenica alebo ryža. Tieto palacinky majú orieškovú chuť a sú chutnejšie ako palacinky z klasickej múky.

Čo budete potrebovať?

Olivový olej v spreji

3 jablká, hrušky alebo slivky pokrájané na plátky

80 ml čistého javorového sirupu

130 gramov pohánkovej múky

60 gramov hnedej ryžovej múky

2 lyžice hnedého cukru

1 lyžička kypriaceho prášku

Pol lyžičky sódy bikarbóny

Pol lyžičky mletej škorice

175 ml mlieka

2 lyžice kanolového oleja

2 vajcia

Postup

  1. Teflónovú panvicu zľahka vymastite olejom v spreji a rozohrejte na miernom ohni. Pridajte jablká a duste asi 5 minút do mäkka, pričom ich stále obracajte. Pridajte sirup a zmes na slabom ohni udržiavajte stále teplú.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte pohánkovú múku, ryžovú múku, hnedý cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a škoricu. V inej miske vyšľahajte vajcia spolu s mliekom a olejom. V strede múky urobte jamku a vmiešajte do nej vaječnú zmes.
  3. Na miernom ohni rozohrejte ďalšiu teflónovú panvicu s tenkou vrstvou oleja. Na jednu palacinku budete potrebovať 2 lyžice cesta. Palacinku pražte asi tri minúty dohneda. Obráťte a pražte z druhej strany ďalšie tri minúty dohneda, kým nie je hotová. Preložte ju na tanier a prikryte, aby nevychladla. To isté opakujte so zvyšným cestom. Podávajte s teplou zmesou ovocia a sirupu.

Prajeme dobrú chuť :)

Ak máte aj vy tipy na chutné bezlepkové recepty, podeľte sa s nami a určite potešíte aj ostatných čitateľov!