Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Maslo verzus margarín. Ktoré je zdravšie?

Maslo

Vyzerá to tak, že súboj margarín verzus maslo nemá konca. Taktiež občas váhate, ktorý z týchto tukov si natrieť na chlieb? Tu je odpoveď...

Väčšina slovenských domácností je zaťažená na klasické maslo a to z jedného jednoduchého dôvodu. Zdá sa im lahodnejšie. Určite aj vy poznáte úžasnú chuť čerstvého, ešte teplého pečiva s maslom, štipkou soli a zeleninou. Niet sa čo diviť, prečo si na margarín musí nejeden gurmán najskôr zvyknúť.  I keď, výrobcovia nenechali nič na náhodu. V súčasnosti dostať na trhu margaríny ochutené maslovou, prípadne jogurtovou príchuťou, čo pre mnohých z nás samozrejme značí príjemnejší chuťový zážitok.

Čo majú spoločné?

Ani jeden z týchto výrobkov sa nesmie farbiť syntetickými farbivami, no v oboch môžete nájsť kuchynskú soľ. Oba výrobky navyše obsahujú v tuku rozpustné vitamíny A,  E, D a K. V tých najlacnejších margarínoch nájdete len vitamín E.

Rozdielov je viac

Odlišnosť medzi maslom a margarínom ale nespočíva len v chuti. Predovšetkým sa jedná o dva celkom odlišné druhy tukov – živočíšne a rastlinné. Maslo je zástupcom tukov živočíšnych – k jeho výrobe je potrebné mlieko, respektíve smotana. Margaríny sú, ako isto tušíte, vyrábané z rastlinných olejov.

Prírodné suroviny sa musia pre výrobu margarínov upravovať, zatiaľ čo suroviny pre výrobu masla sa len tepelne ošetrujú. Pri výrobe margarínu sa musia pridávať emulgátory (prírodné), ktoré sa pri produkcii masla nepridávajú.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Do niektorých margarínov sa pridávajú konzervačné látky, do masla sa pridávať nesmú. Maslo obsahuje cholesterol, zatiaľ čo margaríny cholesterol neobsahujú. Napríklad margarín Flora pre-activ je dokonca obohatený o rastlinné steroly, ktoré hladinu cholesterolu znižujú. (Viac o cholesterole si prečítajte v tomto článku: Ako predchádzať infarktu a znížiť hladinu cholesterolu)

Rozdiel býva aj v celkovom obsahu tuku a to častokrát skutočne zásadný. Margaríny sa vyrábajú v širokom rozsahu obsahu tuku (v našich končinách od 20% do 75%), zatiaľ čo pravé maslo má takmer vždy obsah tuku 82%. Výrobky s nižším obsahom tuku sú na trhu výnimočné. Nátierkové maslo má síce len 31% tuku, no ide o celkom iný typ výrobku.

Margarín vďaka Napoleonovi

Spor medzi dvoma obľúbenými raňajkovými rivalmi siaha až do napoleonských čias, kedy práve na popud známeho cisára vznikol margarín. V danom období panovník zháňal pre svoju armádu dostatok lacného a pritom chutného tuku, ktorý by nahradil vzácnejšie maslo. A tak v roku 1872 vyrobil francúzsky lekárnik Hyppolyte Mege Mouries prvý kúsok margarínu.

Súboj medzi margarínom a maslom pokračoval aj v ďalších obdobiach. Počas prvej a druhej svetovej vojny výrazne stúpla spotreba margarínu. Jeho víťazstvo ale nebolo podmienené vyššou kvalitou, no malo výlučne ekonomický podtext. Išlo o lacnejší výrobok a tým pádom prístupnejší pre širšie vrstvy obyvateľstva.

Ako je tomu dnes?

V súčasnosti je cena oboch produktov porovnateľná a tým je dilema s názvom: „Ktoré?“ väčšia. Potravinové spoločnosti na základe prieskumov tvrdia, že vyššie percento ľudí siaha po masle, nakoľko im viac chutí, považujú ho za prírodnejšie a tým pádom zdravšie.

Nutriční znalci tvrdia, že výroba masla a margarínu sa príliš nelíši a technologická výroba margarínu nie je v porovnaní s maslom syntetickejšia. Rozdiel je len vo vstupných surovinách. Mnoho ľudí napríklad nevie, že margarín si vedia veľmi ľahko vyrobiť i doma.

Maslo či margarín?

Zloženie margarínov je z pohľadu výživy jednoznačne výhodnejšie, a to predovšetkým vďaka výrazne nižšiemu obsahu nepriaznivých transmastných kyselín (TFA), nasýtených mastných kyselín (SAFA) a vyššiemu obsahu pozitívne pôsobiacich nenasýtených mastných kyselín.

Podľa aktuálnych odporúčaní lekárov, nutričných terapeutov a ďalších výživových odborníkov sú rastlinné tuky neoddeliteľnou súčasťou zdravého a vyváženého jedálnička nielen dospelých, ale i detí od útleho veku. Zo všetkých prijatých tukov by mali byť 2/3 rastlinného a 1/3 živočíšneho pôvodu. Musíme si však uvedomiť, že odporúčané množstvo pre živočíšne tuky väčšinou vyčerpáme konzumáciou skrytých tukov v potravinách (údeniny, vyprážané jedlá, mliečne výrobky) a na klasické maslo nám neostáva miesto. Z tukov by sme mali konzumovať tuky rastlinné, a teda skôr margarín.