Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Alkohol a cvičenie je veľmi zlá kombinácia

Alkohol

V minulosti jedna z rozšírenejších foriem dopingu, dnes pre mnohých len neškodný prostriedok zvyšovania výkonu. Až také nevinné to s alkoholom ale nebude...

Niekedy sa štipke alkoholu pred alebo po cvičení nevyhneme. Kolega - oslávenec donesie do práce na prípitok fľašu šampanského, no vás o pár hodín neskôr čaká tvrdý tréning v posilňovni. Druhý prípad je, ak v deň tréningu idete večer na drink. Má akákoľvek snaha v daný deň vôbec zmysel?

Alkohol pred cvičením

V prvom rade, k cvičeniu nepatria žiadne omamné látky. Samotné požitie alkoholu pred cvičením má na následnú fyzickú aktivitu veľmi negatívny vplyv. Zvýšená hladina alkoholu v krvi znásobuje riziko zranenia, keďže vplyvom alkoholických nápojov sa mení reálne vyhodnotenie situácie u každého človeka. Navyše, podgurážený človek nevie objektívne posúdiť svoju silu, výdrž a najmä možnosti. Aj po pohári vína si zrazu trúfate na vyššiu záťaž, hoci ešte pred pár dňami by ste sa k niečomu podobnému neodhodlali. Teraz však o náraste vlastných síl nemáte najmenších pochýb.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Ako je to s alkoholom po cvičení?

Pokiaľ si doprajete alkohol bezprostredne po cvičení, respektíve do tridsiatich minút, látky v ňom obsiahnuté sa vám do krvi dostávajú rýchlejšie. Všetky procesy v tele pracujú na plné obrátky. Ak sa vám teda zdá, že to jedno víno/pivo „šľape“ lepšie ako inokedy, deje sa tak vďaka aktívnemu metabolizmu, ktorý po cvičení v tele ešte doznieva. Pre zachovanie účinkov cvičenia je dobré minimálne hodinu po ňom prijímať len vodu, respektíve tekutiny s minerálnymi látkami a vitamínmi, ktoré opätovne obnovia rovnováhu v tele. Samozrejmosťou po tréningu je proteín a/alebo aminokyseliny, prípadne BCAA.

Určite NIE 

Okrem výrazných psychologických účinkov, zvyšovania sebadôvery a zdanlivej fyzickej výkonnosti, je jeho hlavným dôsledkom útlm centrálneho nervového systému a mozgových funkcií, čiže účinky nezlučiteľné s kvalitným športovým výkonom. Alkohol tiež bráni vstrebávaniu živín potrebných pre rast svalov ako aj samotnej regenerácii svalov po tréningu, výsledkom čoho je katabolický stav (strata svalovej hmoty)!

Ďalšie nežiaduce účinky alkoholu:

  • znižuje výdrž pri športe a rôznych fyzických prácach
  • oslabuje zmysly a zmenšuje reakcie človeka
  • ovplyvňuje teplotu ľudského tela
  • znižuje schopnosť ovládať vlastné pohyby
  • znižuje hladinu testosterónu
  • rýchlo sa unavíte

Ako posledný negatívny účinok alkoholu možno uviesť jeho vplyv na metabolizmus vody v organizme. Alkohol pôsobí močopudne a bráni správnej rehydratácii organizmu po športovom výkone.

Ďalšie informácie, o ktorých ste (zrejme) nevedeli

Starí Gréci používali na „opicu“ kapustu, Rimania si dopriali vyprážané kanáriky, niektorí Nemci si dávajú na raňajky červené mäso a banány, Francúzi pijú kávu so soľou, Číňania špenátový čaj, Rusi sa zas v snahe zbaviť následkov búrlivej noci riadia osvedčeným: „Klin treba vybiť klinom“ a popíjajú vodku.

Nezabúdajte, že po riadnom záťahu má v sebe váš organizmus stále alkohol. Pečeň spáli fľašu vína približne za dvanásť hodín, spracovať tvrdý alkohol jej trvá takmer 24 hodín.

Najväčšími pijanmi na svete sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie obyvatelia Luxemburska.

Pitie alkoholu spôsobuje celkom prekvapivo stratu telesného tepla a urýchľuje podchladenie. Ak sa teda v tuhej zime plánujete zahriať niečím ostrejším, nebude vám to v konečnom dôsledku priveľmi osožné.

Závislosť na alkohole nie je podmienená len geneticky, no dôležitú úlohu v tomto smere zohráva i sociálne prostredie. Pokiaľ rodičia holdujú alkoholu, zvyšujú tým riziko závislosti u svojho dieťaťa až štvornásobne!

Potrebujeme ho takmer ako soľ. Rovnako ako ho potrebujú zvieratá a rastliny. Áno, správne tušíte, že hovoríme o Slnku! Nezávislé štúdie univerzít (napr. Kodaň, Oxford), nesponzorované farmaceutickými gigantmi) potvrdzujú, že Slnko je najideálnejším zdrojom vitamínu D. Výsledky štúdií potvrdzujú, že nedostatok prirodzeného D-čka spôsobuje depresiu, únavové syndrómy, bolesti kĺbov, zhoršenie schopnosti detoxikácie organizmu, zhoršenie imunity, spermatogenézy, tvorby inzulínu a mnoho ďalších. Už o týždeň si prečítajte viac, pevne veríme, že sa už konečne objaví aj Slnko na oblohe a trochu nás zohreje :)