Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Prečo je pre nás slnko dôležité?

Slnko

Už starí Gréci poznali dôležitý význam svetla pre ľudský organizmus a preto budovali kúpele využívajúce blahodarné účinky slnečných lúčov. Po tohtoročnej mimoriadne dlhej zime vítame jar a slnko s nadšením i my.

Pred sto rokmi pracovalo viac ako 75% ľudí v prírode. Dnes žijeme a sme zamestnaní prevažne v uzavretých budovách, prijímame slnečné svetlo filtrované cez okenné tabule, čím sa stráca mnoho životne dôležitých svetelných zložiek. Z toho, žiaľ, pramení pre človeka množstvo negatív.

Následky nedostatku plnohodnotného svetla

Na začiatku 80. rokov minulého storočia bol odborníkmi popísaný syndróm S.A.D. (Seasonal Affective Disorder = sezónna afektívna porucha), ktorého vznik spôsobuje práve nedostatok svetla. V našich zemepisných šírkach trpí ochorením 10 - 12% populácie. Ženy sú k výskytu tohto syndrómu náchylnejšie, a to dokonca 4x viac než muži. Čo sa samotnej lokalizácie týka, platí úmera: čím bližšie k pólom, tým väčšia hrozba S.A.D. Napríklad v priemyselných, severne položených aglomeráciách - teda tam, kde ľudia žijú v tieni smogu, zdržiavajú sa vo vnútri budov a slnko na ne „vďaka“ zemepisným šírkam nedosiahne, je zdokumentovaných oveľa viac prípadov samovrážd. Myslíte, že sa tento problém môže týkať aj vás?

Príznaky syndrómu S.A.D.:

  • Zhoršená, príp. kolísavá nálada
  • Pocity úzkosti
  • Depresívne stavy niekedy vedúce k samovražedným myšlienkam
  • Zvýšená potreba spánku
  • Zvýšená chuť na sladké a mastné pokrmy
  • Sklony k prejedaniu, priberanie na váhe
  • Znížená aktivita a záujem vrátane záujmu sexuálneho

Na následnú liečbu sa používajú predovšetkým tri metódy, a síce: fototerapia (liečba svetlom), antidepresíva a úprava stravy v kombinácii s pravidelným cvičením. Nedostatok slnečného svitu tiež spôsobuje tzv. jarnú únavu, o ktorej sme už písali v tomto článku.

Slnko ako lekár

Vitamín D, prezývaný i slnečný vitamín, je nevyhnutný pre zdravie človeka. Zaujímavé je, že ho nedokážeme prijímať len stravou. Preto je dôležité vstrebávať ho prostredníctvom  slnečného svetla.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Nedávne štúdie dokazujú, že práve absencia slnka, a tým pádom vitamínu D, býva u ľudí spúšťačom rôznych zdravotných nepríjemností. Vedeli ste, že dostatočné množstvo tohto „slnečného“ vitamínu sa vo vašom tele vyprodukuje už po pätnástich minútach strávených na slnku?  Niet divu, prečo je jeho deficit spájaný s mrzutými tvárami a stavmi úzkosti. Hlavne v upršanom a chladnom období, aké nás sprevádzalo uplynulé mesiace, nepodceňujte jeho príjem či už v podobe vitamínových doplnkov alebo konzumáciou mastných rýb, lososa z konzervy a kuracej pečene, kde je ho spomedzí potravín obsiahnutého najviac.

TOP 7 účinkov vitamínu D:

  1. Chráni pred rakovinou prsníka.
  2. Chráni pred rakovinou hrubého čreva. Štúdie preukázali, že pacienti s rakovinou čriev boli vystavení takmer dvojnásobne vyššiemu riziku úmrtia, pokiaľ im chýbal vitamín D.
  3. Chráni pred ďalšími 16 druhmi rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu a pľúc.
  4. Ochraňuje pred infarktom a mŕtvicou. Nedávna štúdia z Harvardu zistila, že ľudia s nízkou hladinou vitamínu D sú vystavení o 60% vyššiemu riziku mŕtvice, srdcového infarktu a zlyhania srdca.
  5. Podporuje imunitný systém.
  6. Chráni pred zlomeninami kostí. Výskumy preukázali, že ľudia užívajúci doplnky stravy s vitamínom D znížili riziko zlomeniny bedier takmer o 20%.
  7. Pomáha nám žiť dlhšie. Experti zatiaľ nevedia presný mechanizmus, no štúdie na 3000 ľuďoch starších ako 73 rokov zistili, že respondenti s nižšou hladinou vitamínu D čelili o 83 percent väčšiemu riziku úmrtia.

História spracovania a uskladnenia ovocia sušením siaha takmer do čias staroveku, približne 1500 rokov pred naším letopočtom. Sušenie je jeden z najstarších spôsobov jeho spracovania. Takto spracované plody, zbavené vody, vydržali omnoho dlhšie "na sklade" a zároveň zostáva zdravou potravinou. Dnes však mnoho výrobkov označených ako sušené ovocie je v skutočnosti kandizované, čiže s prídavkom cukru, čo má ďaleko od zdravej výživy. Už o pár dní si prečítajte, tešíte sa?