Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Sušené ovocie má svoje pre aj proti

Sušené ovocie

Sušené ovocie sa medzi ľuďmi teší stále väčšej obľube. Na trhu je pritom dostať hneď niekoľko, naozaj chutných druhov. Marhule, hrozienka, figy, slivky, jablká, mango, dokonca aj melón. Jednoducho skvelá desiata, okrem toho adekvátna náhrada sladkého a ľahká dostupnosť vždy, keď vás prepadne hlad. Aj ono má však svoje ALE.

Hlavným problémom sušeného ovocia je jeho ošetrenie oxidom siričitým (E220). Jedná sa o bezfarebný plyn, používaný ako konzervačná látka. Tá môže v prípade citlivejších jedincov vyvolať nežiaduce reakcie. Medzi najčastejšie patrí opuch a sčervenanie hrdla, hnačka, prípadne ťažkosti s dýchaním, no ojedinelá nie je ani žlčníková kolika.

Vyberajte správne

Znalci na výživu odporúčajú kupovať sušené plody v bio kvalite, pri ktorých absentuje proces sírenia a sladenia. Sledujte preto obal potravín a vo vlastnom záujme sa vyhnite označeniu „konzervované oxidom siričitým“ alebo kódu E220. Žiaľ, ide o produkty drahšie, preto stále väčšina ľudí siaha po cenovo dostupnejších alternatívach sušeného ovocia z obchodných reťazcov.

Prečo sa oxid siričitý vôbec používa?

Jednoducho pre krásu. Zákazníkov totiž väčšmi upútajú  oranžové, veľké kusy sušených marhúľ, než zosušené, nahnedlé kúsky. Hoci sú  druhé menované na pohľad nepekné, dokážu si uchovať prirodzenú sladkosť, nie je potrebné ich dodatočne sladiť cukrom a sú teda i zdravšie.

Pozor aj na cukor

V niektorých typoch sušeného ovocia je privysoký obsah sladidiel. Zopár kúskov obsahuje toľko cukru, koľko ho nájdeme napríklad v pol kilograme čerstvých plodov. Preto si dajte pozor aj na tento údaj uvedený na obale.

S čím vám pomôžu jednotlivé druhy?

Sušené brusnice sú nielen chutné, ale tiež vyhľadávané pre blahodarné účinky a pôsobenie na celý organizmus. Ich pozitívny vplyv možno sledovať napríklad na tráviace sústave - pomáhajú proti hnačke a zbavujú nadúvania. Okrem toho sa sušené brusnice využívajú aj pri liečbe rôznych zápalov, a to predovšetkým dýchacích ciest a pri zápaloch močového mechúra. Sušené brusnice sú tiež bohaté na vitamíny, antioxidanty i vlákninu. Málokto vie, že sušené brusnice odporúčajú zubári ako prevenciu pred vznikom zubného kazu.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Sušený ananás je bohatým zdrojom vitamínu C a pomáha tiež pri liečbe opuchov a zápalov. Obsahuje unikátnu látku bromelain, ktorá pomáha pri štiepení bielkovín a niektorí ľudia ju dokonca povýšili na všemocného tukožrúta.

Sušené banány sú nielen chutné, no dokážu i zasýtiť. Látky v nich obsiahnuté pomáhajú odstraňovať tráviace ťažkosti.

Sušené broskyne majú veľmi vysoký obsah karoténov, čo z nich robí účinný liek na choroby kože, slizníc a očí zavinených nedostatkom vitamínu A.

Sušené figy sú bohatým zdrojom vápnika. Tento minerál je dôležitý pre pevnosť kostí. Majú ešte viac vlákniny ako marhule, avšak nájdeme v nich aj samotný tuk. Figy zlepšujú trávenie, majú mierne laxatívne a močopudné účinky, pomáhajú pri kašli a nachladnutí. Pri ich konzumácii by sa ale mali mať na pozore diabetici a ľudia túžiaci zbaviť sa "kilečka" navyše. Majú až priveľký obsah cukru a sú kalorické.

sušených hrozienkach nájdeme množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Dokážu posilniť organizmus, sú užitočným pomocníkom pri liečbe aterosklerózy a chorôb pečene.

Sušené hrušky majú vďaka vysokému obsahu draslíka a nízkemu obsahu sodíka význam najmä pri liečbe ochorení obehového systému a obličiek. Navyše odvodňujú, čo využívajú hlavne ľudia trpiaci opuchmi.

Sušené jablká zas upravujú hladinu cholesterolu v krvi, znižujú krvný tlak a napomáhajú pri liečbe žlčníka.

Odborníci na zdravú výživu radia sušené marhule medzi takzvané super-potraviny. Sú bohaté na horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca a svalstva. Obsahujú i vápnik, zinok a päť-šesťkrát viac železa ako 100 gramov hovädzieho mäsa. Sú bohaté aj na provitamín A, významný pre pokožku a zrak. Nájdete v nich vlákninu, vitamín C a vitamíny skupiny B.

Sušená papája obsahuje veľa enzýmov a býva veľmi sladká. Môže zahnať hlad, no pozor. Je to kalorická bomba (rovnako ako sušené banány alebo figy).

Sušené slivky disponujú v porovnaní s ostatnými druhmi sušeného ovocia najvyšším podielom vlákniny. Zlepšujú trávenie a pomáhajú pri zápche. Hoci sa to nezdá,  majú len málo cukru, čo je dôležitá informácia pre obéznych ľudí. Sušené slivky priaznivo vplývajú na látkovú výmenu, upravujú krvný tlak a zlepšujú pamäť. Ich vykôstkovanie otvára dvere mnohým zaujímavým a chutným kulinárskym nápadom. Vyskúšajte napríklad sušenú slivku, do ktorej vložíte mandľu a jej vrch polejete horúcou čokoládou, prípadne polejte kvapkou rumu. Túto delikatesu však rozhodne neodporúčame "koštovať" večer!

Šípkový čaj patril u našich babičiek medzi najpoužívanejšie bylinné liečivé nápoje. Má komplexné účinky. Pomáha pri nachladení, pôsobí proti únave, je osviežujúci a zvyšuje i odolnosť proti infekciám. Píjaval sa skôr preventívne, ale napríklad s medom vedel "zabrať" aj vo fáze, keď angína už vystrčila "ostrejšie rožky". Na posilnenie imunity je šípkový čaj jednoducho vynikajúci. Šípky totiž obsahujú veľa vitamínu C, ďalej vitamín P a vitamíny skupiny B i karotén. No a ako už iste všetci tušíte, nasledujúci článok bude venovaný práve šípkam a šípkovému čaju. Nenechajte si ho ujsť!