Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Prečo je potenie dôležité?

Potenie

Po horúčavách, s ktorými sme bojovali počas uplynulého týždňa, mnoho z nás s nadšením privítalo príjemné ochladenie. Keď už nič iné, aspoň sa tak nepotíme a v noci dokážeme o poznanie lepšie spať. Apropo, potenie. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo sa potíme?

Pot obsahuje až 99% vody a zhruba 250 zlúčenín (hydroxid sodný, močovinu, vitamíny, draslík, kyselinu mliečnu, mastné kyseliny, a.i...), pričom mnohé z nich sú zastúpené len v stopovom množstve. Tento druh potu produkujú ekrinné potné žľazy. Ekrinná potná žľaza je malé žľazové klbko, ktoré sa nachádza pod pokožkou v časti nazývanej korium (dermis). Ekrinných potných žliaz je na celom tele približne 2-3 milióny, no najviac ich nájdeme na dlaniach a chodidlách.

Druhým typom potných žliaz sú apokrinné potné žľazy. Je ich oveľa menej a produkujú pot s charakteristickým zápachom. Začínajú fungovať okolo puberty. Najčastejšie ich nájdeme v podpazuší, okolo prsných bradaviek, pupka, konečníka. Málokto vie, že pot, ktorý naše telo vylúči, je spočiatku bez zápachu. Ten nepríjemný závan smradu začne vydávať až potom, čo prejde rozkladom kožnou bakteriálnou flórou.

Prečo sa potíme?

Potenie je dôležité predovšetkým z nasledovných dôvodov:

-   ochladzuje naše telo pred prehriatím

-   reguluje telesnú teplotu

-   zbavuje telo toxínov a metabolického odpadu

-  pot obsahuje dermicidín (antibiotickú bielkovinu), ktorá reguluje osídľovanie kože škodlivými baktériami

-  Potenie nás do istej miery taktiež chráni pred nebezpečným UV žiarením

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

I keď si pot spájame neraz so zanedbanými ľuďmi podceňujúcimi základné hygienické návyky, potíme sa všetci bez rozdielu. Je však pravda, že každý človek „vonia“ inak, čo spôsobujú najmä naše gény. Z rôznych vedeckých výskumov vyplynulo, že členovia rodiny majú podobný telesný pach a jednovaječné dvojičky sú dokonca v tomto ohľade nerozoznateľné. Svoje zohráva samozrejme aj pohlavie človeka, strava a kožné baktérie.

Kedy sa potíme najviac?

Jednou z najčastejších príčin potenia je teplé počasie (viaceré zdroje uvádzajú, že telo začína s ochladzovaním pri teplote nad 28 stupňov Celzia), šport a nadváha. Pomalý krvný obeh, záťaž či pohyb vyvoláva okamžitú potrebu ochladenia, čiže potenia. Pokiaľ netrpíte extrémnou obezitou, stačí schudnúť len zopár kilogramov a všetko sa vráti do normálu. Kropaje potu na čele vám ale spoľahlivo privodia i ďalšie momenty:

Emočné vypätie

Tak zvané emočné vypätie nemá s ochladzovaním tela nič spoločné. Spôsobujú ho okamihy ako nervozita, stres, šok, rozčúlenie či strach. Následné potenie je aromaticky výraznejšie než pri potení z tepla, za čo môže stresový hormón adrenalín.

Pikantné jedlo

Pot na čele, nose a nad hornou perou sa nám objavuje po zjedení ostrých, korenených a pikantných jedál najmä v prípade, ak na ich konzumáciu nie sme zvyknutí.

Hormonálne zmeny

Puberta, tehotenstvo, prípadne menopauza. Dobrou správou je, že tendencia k nadmernému poteniu sa po týchto životných fázach sama vytratí. Ženy, ktoré i s tehotenským bruškom ostávajú aktívne, sa potia výrazne menej ako ostatné gravidné dámy. Niet sa čo diviť, veď práve nedostatok pohybu zvyšuje sklony k poteniu.

Choroby

K ochoreniam, ktoré môžu vyústiť do nadmerného potenia sa, patrí cukrovka, nevyliečená infekcia či problém s vnútornými orgánmi. Návštevu lekára neodkladajte ani vtedy, ak máte doma teenagera a ten sa i počas chladnejších dní stále až priveľmi potí.

Dajte "zelenú" športu...

  • Opäť oblasť, v ktorej má šport nezastupiteľné miesto. Pravidelná záťaž pri športe vás oslobodí od návalov nečakaného potenia. Ak radi športujete, nemusíte sa obávať oroseného čela už pri dlhšej prechádzke alebo po krátkom behu na autobus.
  • Skvelým tipom, ako sa popasovať s nadmerným potením, je pravidelná návšteva sauny.  Pri saunovaní totiž dochádza k zvýšeniu výkonu srdca a tým i krvného obehu. Vďaka tomu sa lepšie prekrvujú vnútorné orgány, svaly, končatiny aj koža.

Zdroj: www.realself.com, vseopotu.cz, sweatblock.com