Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Alergia na kravské mlieko verzus intolerancia laktózy

Mlieko

Pred pár dňami sme na našich stránkach začali seriál o potravinových alergiách. Dnes sa zameriame na intoleranciu laktózy a alergiu na kravské mlieko. Ide totiž o dva, celkom odlišné pojmy.

Hoci je mlieko vnímané ako zdravá potravina, nie všetkým spôsobuje jeho konzumácia pôžitok. Nájdu sa osoby, u ktorých vyvoláva nepríjemné alergické reakcie a neznášanlivosť.

Aké sú štatistiky?

Toto ochorenie je typické pre deti od narodenia do veku 10-15 rokov, pričom počet detí s touto diagnózou sa neustále zvyšuje. Na Slovensku trpia alergiou na bielkoviny kravského mlieka 3 % detí. V celosvetovom meradle sa odhaduje, že kravské mlieko je príčinou každej desiatej potravinovej alergie. Intoleranciou laktózy trpí 70-90% obyvateľov Afriky, Ázie a Stredomoria. U európskej populácie je situácia omnoho priaznivejšia. Len 10-15% belochov sa musí vyhýbať konzumácii kravského mlieka. Laktáza je enzým nachádzajúci sa v tenkom čreve, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché cukry: galaktózu a glukózu. Nedostatok enzýmu laktáza môže byť vrodený, no môže byť aj dôsledkom niektorých ochorení, napr. gastroenteridíty alebo celiakie. U časti dospelých jedincov klesá aktivita laktázy s vekom. S intoleranciou laktózy sa stretávame preto skôr u dospelých vo veku nad 25 rokov, ale postihuje i dojčatá.

Spoznajte príznaky

V oboch prípadoch ide o veľmi nepríjemné príznaky. Neznášanlivosť laktózy môže vyvolať plynatosť a hnačku. Alergia na mlieko zas problémy s trávením, vyrážky i astmatický záchvat. Podobne ako pri iných potravinách, vylúčiť mliečne výrobky nie je také jednoduché. Mlieko sa môže vyskytovať i tam, kde by ste ho vôbec nečakali. Čím menej priemyselne spracovaných potravín konzumujete, tým ľahšie vylúčite všetky výrobky s prídavkom mlieka. Ak človek trpiaci nedostatkom laktózy vypije kravské mlieko, v priebehu 30 minút až 2 hodín sa dostavia bolesti brucha, kŕče, nevoľnosť, nadúvanie, hnačka, prípadne ťažkosti s dýchaním - ktoré môžu pretrvávať až tri dni.

Nahraďte chýbajúci vápnik

Pre väčšinu z nás sú mliečne výrobky významným zdrojom vápnika, dôležitej živiny pre silné kosti, no i ďalšie telesné funkcie. Za všetky spomeňme správnu zrážanlivosť krvi či prenášanie nervových vzruchov. Hoci sa ryžové aj sójové mlieko výborne hodí do obilných vločiek alebo kávy, neobsahuje toľko živín ako klasické kravské mlieko. Väčšina ľudí reagujúcich negatívne na kravské mlieko obdobne reaguje aj na iné živočíšne mlieko, napríklad kozie či ovčie. Preto musia alergici konzumovať veľa iných potravín bohatých na vápnik, a síce: listovú zeleninu, sardinky i lososa. Jogurt je vhodný pre tých, ktorí neznášajú laktózu, nakoľko skvasené mliečne výrobky obsahujú už len málo laktózy – mliečneho cukru. Ten sa totiž skvasí baktériami kvasenia.

Intolerancia laktózy alebo alergia na kravské mlieko?

Intolerancia laktózy nie je alergia na mlieko. Mnoho ľudí stále dôkladne neodlišuje tieto pojmy. Pri alergii na kravské mlieko môže byť trávenie mliečneho cukru v poriadku a napriek tomu sa človek necíti dobre, má riedke stolice a celkovo neprospieva. Príčinou môže byť alergia na bielkovinu kravského mlieka. Pri alergii sú celkom iné liečebné opatrenia ako pri poruche trávenia mliečneho cukru, preto je dôležité odlíšiť, ktorá zložka mlieka je pre vás nevyhovujúca.

Ako prebiehajú testy?

Určenie správnej diagnózy pri podozrení na ťažkosti v súvislosti s trávením mlieka je vždy v rukách odborníka. Na potvrdenie poruchy trávenia mliečneho cukru sa využívajú viaceré diagnostické metódy. Z nich je najfrekventovanejšia laktózo-tolerančný test, pri ktorom sa pacientovi podá laktóza a v určitých intervaloch sa z krvi určuje hladina cukru. Najspoľahlivejšou a zároveň najšetrnejšou metódou (používanou predovšetkým v prípade detí) na stanovenie diagnózy je však výdychový laktózo-tolerančný test. Dieťa vypije laktózu a v určených intervaloch dýcha do prístroja, v ktorom sa analyzuje množstvo vodíka vo vydychovanom vzduchu. Ten sa do pľúc dostáva krvou z tenkého čreva v prípade, ak sa laktóza neštiepi, no rozkladá účinkom baktérií.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Pozor na skryté mlieko

Mlieko alebo mliečne prísady sa vyskytujú i tam, kde by ste ich vonkoncom nečakali. Napokon, uznajte sami: mentolky, prídavky do kávy, obohatené obilniny, bielkovinové prášky. Aj takzvané zdravé tyčinky či šalátové dressingy môžu obsahovať určitú formu mliečnych prísad. Tie sa používajú aj na ochutenie mäsových výrobkov. Pokiaľ je výrobok označený nápisom: Neobsahuje laktózu, neznamená to absenciu mliečnych prísad. Rovnako, označenie: Bez mliečnych prísad zas neznačí, že vo výrobku absentuje kazeín a srvátka. Buďte preto pri výbere produktov naozaj opatrní.

Nižší obsah laktózy majú nasledujúce mliečne výrobky: smotana, tvaroh, šľahačka, ementál, kyslé mlieko, eidam, tavené syry, maslo.

Zdroj: Štatistické údaje pochádzajú z portálu www.hematology.sk

Klasické maslo z kravského mlieka vs. rastlinné tuky - tzv. margaríny. Je margarín umelá hmota bez jednej molekuly, ako sa často uvádza v rôznych, nie veľmi dôveryhodných zdrojoch alebo sú tieto rastlinné tuky naozaj zdravá potravina? To sa dozviete už o sedem dní, kedy prinesieme ďalší článok a možno vyvrátime jeden z mnohých potravinových mýtov!