Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Zmrzlina pri diéte? Áno, ale ...

Nájde sa vôbec človek, ktorý nemá rád zmrzlinu? Veď toto sladké potešenie nám aj v dospelosti dokáže priblížiť príjemné zážitky a spomienky z detstva. Už dávno vieme, že bolesť v krku je zmrzline pripisovaná neprávom a naopak, pri zväčšených mandliach ju lekári priam odporúčajú. Pre našu figúru, žiaľ, až taká prospešná nie je.

V porovnaní s inými maškrtami, akými sú sušienky, čokolády či cukríky, má zmrzlina nižšiu energetickú hodnotu i lepší pomer tukov, sacharidov a bielkovín. Jogurtové a tvarohové zmrzliny nám navyše dodávajú potrebnú časť denného príjmu vápnika, dôležitého pre silné a zdravé kosti. Ak si chcete zamlsať bez výčitiek, preferujte zmrzliny bez umelých konzervačných látok a tiež druhy neobsahujúce transmastné kyseliny ukryté predovšetkým v smotane, masle a v mliečnom tuku.

Týmto druhom sa radšej vyhnite

Ak sa pred letnou dovolenkou túžite dostať do formy, už spomínanej smotanovej, krémovej a extrémne sladkej zmrzline dajte zbohom. Vyhnite sa tiež jej čokoládovým typom, o to viac, ak sú posypané orieškami alebo mandľami, nekompromisne zvyšujúcimi ich energetickú hodnotu a obsah tuku. Vhodnejšou alternatívou sú bezpochyby ovocné a tvarohové príchute, neraz len s 3% tuku, čiže množstvom porovnateľným napríklad s tukom obsiahnutým v polotučnom jogurte.

Špeciálna zľava iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Najčastejšie mýty

Mýtus - Zmrzlina je veľmi kalorická

Pravda: Zmrzlinu si môžete dopriať aj pokiaľ držíte ľahšiu diétu. U zmrzliny vás totiž jej kalorická hodnota (možno) príjemne prekvapí. Je nižšia, než si myslíte, nakoľko je daná nadýchanou konzistenciou zmrzliny a relatívne vysokým obsahom vody. Napríklad zmrzlina Twister obsahuje trikrát menej kalórií, než malé vrecúško želé cukríkov a tvorí len 4% odporúčanej dennej dávky energie. Aj Magnum classic, považované za kalorickú bombu, neobsahuje viac ako 13% dennej odporúčanej dávky energie, no a obľúbená tradičná zmrzlina Tvaroháček iba 6%.

Mýtus - Zmrzlina obsahuje 1/3 tuku

Pravda: Zmrzliny bez kakaových a čokoládových poliev obsahujú maximálne 4 - 8% tuku, s polevou maximálne do 20% tuku, vodová zmrzlina neobsahuje tuk žiadny.

Mýtus - Zmrzlina obsahuje 50% cukru

Pravda: V skutočnosti je to podstatne menej. Obľúbené detské zmrzliny Callipo a Twister obsahujú maximálne 18% cukru a zároveň majú vysoký obsah ovocných štiav.

Vo všeobecnosti platí, že na zmrzline si môžete pochutnať aj pri redukcii váhy. Ideálne je, pokiaľ obsahuje čo najviac bielkovín (čiže základom je nízkotučný tvaroh alebo jogurt), vyšší podiel ovocia, málo tuku a energetická hodnota nepresahuje 500 kJ na kus.

Zopár „bezpečnostných“ pravidiel

* Ak ste pri mori a neodoláte pravým talianskym smotanovým zmrzlinám, jednoducho si vsugerujte, že vám postačí len jeden kopček. Nezabudnite na starý, rokmi overený slogan: Prvé sústo vychutnáte, tie ďalšie sú už len zotrvačnosťou.

* Vyhýbajte sa ľadovej káve so zmrzlinou a často aj alkoholom. Tú skutočne nemožno vnímať ako nápoj, no skôr desiatu a čo sa energetickej hodnoty týka, neraz aj obed.

* Snáď netreba pripomínať, že ak si chcete dopriať zmrzlinu a nenarušiť tým svoje diétne snaženie, mali by ste sa úplne vyhýbať šľahačke, výrazne farebným nanukom, čokoládovým druhom, vrátane tých so sirupovou polevou a hlavne - veľkým porciám.

* Zaujímavou obmenou zmrzliny môžu byť mrazené jogurty, ktoré sú vo svete obľúbenou pochúťkou. Obsahujú menej tuku než bežná zmrzlina, skrývajú v sebe jogurtové kultúry, napomáhajúce správnemu tráveniu a neobsahujú smotanu, pridávanú do väčšiny klasických zmrzlín.

Tip na domáci recept

Možnosťou, ako dostať zmrzlinu do „prijateľnej formy“, je vyrobiť si ju doma. Existujú šikovné domáce stroje na jej výrobu, pričom získate sto percentný prehľad o jej zložení. Celkom sa zbavíte umelých prísad, ktoré vám výrobcovia radšej zamlčali a vytvoríte si tak vlastnú letnú pochúťku. Ak hľadáte malú receptovú inšpiráciu, na záver vám ju radi poskytneme: čerstvé alebo mrazené ovocie rozmixujte, pridajte trochu medu a tvaroh. Jemne premiešajte a po zachladení podávajte.

Každý z nás obľubuje iné športy. Či už je to futbal, volejbal, behanie alebo bicykel. Všetky však majú jedno spoločné. Ide najmä o letné športy. A práve toto bude najbližšia téma ďalšieho vydania nášho FitStyle-u. Už o sedem dní si prečítajte o obľúbených letných športoch.

Prečítajte si tiež:
Poznáte zásady zdravého stravovania v lete?
Oslaďte si život… Medom :)
Nikola Weiterová: Miss Bikiny fitness (aj) z trucu