Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čo by ste mali vedieť o mlieku?

Jedni ho neznášajú, pre iných je nepostrádateľnou súčasťou jedálneho lístka. Odhliadnuc od nevábnej šupky na povrchu, ktorá nám ho v detstve mnohým znechutila, viete, prečo by mliekom mala byť vyzbrojená každá domácnosť?

Kravské mlieko

Napriek negatívnym, avšak odborne nepodloženým názorom, je pohárik kravského mlieka v skutočnosti hotovým pokladom. Obsahuje nielen dôležité vitamíny (A, B12, D a riboflavín), no i minerály, bielkoviny a sacharidy. Poďme si  o jednotlivých zložkách povedať  čosi viac.

Bielkoviny –  v jednej šálke, čiže približne v 250 ml, nájdeme okolo 8 gramov bielkovín a srvátkový proteín. Ten je vôbec najkvalitnejším proteínom, ktorý svojmu telu môžeme dodať.

Sacharidy– jeden hrnček obsahuje zhruba 12 gramov mliečneho cukru – laktózy. Tá sa skladá z dvoch cukrov – glukózy a galaktózy, na ktoré sa behom trávenia rozkladá. K tomu je potrebný i enzým laktáza, prítomný v črevách. Jej najväčšie množstvo sa produkuje práve v detstve, preto je pitie mlieka v období dospievania veľmi dôležité.

 


Špeciálna zľava 
iba pre vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

 

Minerály – majú v mlieku početné zastúpenie. Za všetky spomeňme napríklad mimoriadne dôležitý vápnik, fosfor, draslík, horčík či zinok. Vápnik má nezastupiteľný význam tak v detstve, ako i v starobe.  Je potrebný pre správny rast, vývoj kostí i zubov. „Dieťa, ktoré športuje, by malo vypiť liter mlieka denne,“ tvrdia odborníci na výživu. Pripomeňme si, že jeho nedostatok má za následok vznik osteoporózy v neskoršom veku.

Kozie mlieko

Vďaka zloženiu bielkovín je kozie mlieko pre mnohých stráviteľnejšie než to kravské. Odborníci zastávajú názor, že k tomuto faktu prispieva zloženie tukových častíc, ktoré sú podobné tým v materskom mlieku. Kozie mlieko sa môže popýšiť kvantom superlatívov. Okrem toho, že pomáha pri reumatických bolestiach, kožných alergiách, strese i migréne, má taktiež protizápalové účinky a pozitívne vplýva na problémy s tráviacim traktom. Nakoľko pri pití tohto mlieka (podobne ako pri ovčom), hrozí riziko nákazy choroboplodnými zárodkami, odporúča sa jeho konzumácia v prevarenom stave.

Acidofilné mlieko

Obľúbený typ pochúťky vzniká z  obyčajného mlieka pridaním baktérií Lactobacillus acidophilus. Sú prirodzene prítomné v črevách a konzumácia potravín s acidofilnou kultúrou napomáha ich obnove, napríklad po liečbe antibiotikami.

Mliečna alergia

Niektorí ľudia majú s trávením mlieka nepríjemné problémy. Tie bývajú spôsobené buď alergiou na bielkovinu kravského mlieka, alebo neznášanlivosťou mliečneho cukru, čiže laktózy. Medzi najčastejšie príznaky spomínanej intolerancie patria hnačky, nafúknuté brucho, zvracanie či celková nevoľnosť. V závažnejších prípadoch môže ísť dokonca o celkovú reakciu obehu, ktorá je sprevádzaná začervenaním pokožky a potením. V súvislosti s mliečnou alergiou treba poznamenať, že neraz ju spôsobujú alergény obsiahnuté v kravskom krmive, nie laktóza.

Sójové nápoje

Po tejto náhrade mlieka siahajú predovšetkým vegetariáni a alergici. Pravdou však ostáva, že zväčša nejde o adekvátnu kompenzáciu.  Sójové „mlieko“ totiž nie je produktom mliečnej žľazy cicavca a už tobôž nie dostatočným zdrojom vápnika.

Vedeli ste, že?

*   Z mlieka získava organizmus až 56% dennej dávky vápnika, zatiaľ čo so zeleniny a obilnín len 10%?

*   Deťom do troch rokov sa neodporúča dávať odtučnené mlieko?

*   V období peľovej „sezóny“, môže konzumácia mlieka priebeh alergie zhoršiť?

*   Alergiou na laktózu trpí až 14% obyvateľstva?

*   V mlieku sa pasterizáciou zničí až 99,5 % baktérií, no výživné látky v ňom ostávajú?

Oslavujete Svetový deň mlieka?

Oslavovať mlieko a neustále zdôrazňovať jeho mimoriadne výživové vlastnosti sa lekári a odborníci z oblasti výživy rozhodli už v roku 1957. Na Svetovej konferencii o výžive vo Švajčiarsku padlo rozhodnutie, že tretí májový utorok sa bude každoročne oslavovať  "Svetový deň mlieka". Hlavným cieľom je snaha pripomínať verejnosti jeho mimoriadnu biologickú hodnotu a upozorňovať na pozitíva, ktoré so sebou každodenná konzumácia mlieka prináša. Tak teda na zdravie, priatelia! :-)

O týždeň sa pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pozrieme dôležitosť správnej stravy a potreby pohybových aktivít detí a mládeže :)

Prečítajte si tiež:
Aj mladých trápi bolesť kĺbov!
Oslaďte si život… Medom :)
Jany Landl: “Nič nie je nemožné a nikdy nie je neskoro!”