Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Ako sa popasovať s detskou obezitou?

Nechcem tučné dieťa. To je azda želanie každého rodiča. No sú to práve oni, ktorí za kilogramy svojho dieťaťa v značnej miere zodpovedajú. Poďme sa preto pozrieť, ktorým zlozvykom sa, v otázke životného štýlu detí, treba oblúkom vyhnúť.

Aktuálne prieskumy dokazujú, že každé piate dieťa medzi 6 -12 rokom života váži viac, než by malo. Môže za to najmä nesprávna životospráva, ktorá je z väčšej časti práve v rukách rodičov. Zvyknete plačúce dieťa utíšiť čokoládovou tyčinkou? Naservírovať mu po výdatnom nedeľňajšom obede polku plechu s domácou bublaninou? Vedzte, že v rámci boja proti obezite, tým svojmu dieťaťu skôr  škodíte.

 


Získajte špeciálnu zľavu,
čaká na vás :) Stačí sa prihlásiť do nášho Spravodaja a okrem zľavy budete ako prví informovaní o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

 

Aké sú riziká?

Okrem zdravotných peripetií, akými sú vysoký krvný tlak, hrozba cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a opuchov, netreba zabúdať ani na problémy psychické. Tučným deťom sa spolužiaci a rovesníci posmievajú, čo vedie k narušeniu zdravého sebavedomia dieťaťa a môže u neho zanechať i ďalšie psychické následky. Taktiež si treba uvedomiť, že z obezity vyrastie len malá časť detí. Roztomilý „tukoš“ sa s pribúdajúcimi rokmi len ťažko zmení na osobu s postavou napnutou ako luk. Tukové bunky vznikajú práve v detstve a ich množstvo závisí, okrem genetickej výbavy, aj od počiatočnej stravy. Pokiaľ svoje dieťa zbytočne prepchávate nezdravými a tučnými jedlami, pestujete v ňom „pôdu“ pre stále nové a nové tukové bunky. Kvôli nim sa i ďalšie chudnúce snahy v dospelosti budú stretávať s veľkou skúškou trpezlivosti a sebazaprenia.

Tieto chyby nerobte:

  • Šetrite soľou i cukrom. Chuťové bunky malých detí sú veľmi citlivé a chute dokážu intenzívne vnímať i bez dochucovacích prostriedkov.
  • Neprislaďujte čaj ani iné nápoje
  • Minimálne do troch rokov sa vyvarujte mliečnych výrobkov s vysokým obsahom bielkovín
  • Nenechajte sa „vydierať“ požiadavkami na sladkosti, ak je vaše dieťa oduté alebo sa dožaduje zvýšenej pozornosti
  • K zvyšovaniu telesnej hmotnosti hojne prispieva i konzumácia fast foodov. Pokiaľ dieťa hamburgerovým hodom neodolá, malo by ten istý deň navŕšiť porciu zeleniny, ovocia a vyhnúť sa ďalším tučným jedlám.

Tuční rodičia = tučné deti

Ak majú rodičia nadváhu, existuje väčšie riziko, že prebytočné kilá sa objavia aj u detí. Pokiaľ sú rodičia dokonca obézni, u detí medzi 6–12 rokom je riziko obezity dokonca  dvojnásobné.  V prípade dospievajúcich potomkov až päťnásobné. Problémom je, okrem nesprávnych stravovacích návykov, i nepomer medzi príjmom a výdajom energie. Podľa výskumov venujú školáci športu žalostne málo času (priemerne päť hodín týždenne) bez toho, aby sa obmedzovali v jedle.

Veľmi vhodným športom je napríklad plávanie, ktoré podporuje nielen kondíciu, ale i vytrvalosť, rozvíja kapacitu pľúc a tvar postavy. Výborným tipom na športové aktivity je tiež aerobik, korčuľovanie a bicyklovanie. Pravidelný pohyb prispieva k zhadzovaniu nadbytočných kilogramov a pozitívne vplýva i na psychiku a udržiavanie stabilnej telesnej hmotnosti. Majte na pamäti, že dávať svojej ratolesti to najlepšie neznamená prepchávať ju veterníkmi. Radosť z  vývoja by rozhodne nemala súvisieť s permanentnou chuťou do jedla. I keď, blížiaci sa Deň detí môže ostať malou výnimkou.   :-)

Zdroj: www.feminity.sk, Autor: DankaS

V najbližšom vydaní si opäť posvietime na naše zdravie, reč bude o Aspartame. Toto náhradné sladidlo sa v súčasnej dobe používa vo väčšine „light“ nápojov a v potravinách. Na potravinách je toto náhradné sladidlo označované ako aspartam alebo E 951. Je to naozaj jed, ako sa píše kade-tade, alebo ide len o fámy? Príďte si o týždeň o tom prečítať!

Prečítajte si tiež:
Čo by ste mali vedieť o mlieku?
Oslaďte si život… Medom :)
Viete, prečo si treba dávať pozor na fruktózu?