Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Čaje 7: So šípkami (nielen) proti jarnej únave

Šípky - šípkový čaj

 

Voňavý šípkový čaj si nemálo z nás spája s príjemnými chvíľami trávenými v kuchyni našich babičiek, ktoré šípky vlastnoručne trhali, sušili v rúre a servírovali k nemu domácu chrumkavú bábovku. Vtedy sme azda ani len netušili, aké bohatstvo sa v tom teplom nápoji v skutočnosti skrýva.

Šípkový čaj patrí už od nepamäti k najpoužívanejšiemu liečivému nápoju. Pomáha nám pri nachladnutí, pôsobí proti únave, celkovo osviežuje a zvyšuje odolnosť proti infekciám. Hoci ho ľudia píjavali zväčša ako prevenciu proti ochoreniam, v kombinácii s medom dokáže zabrať už aj vo fáze prepuknutia choroby. Šípky totiž obsahujú veľa vitamínu C, vitamín P, vitamíny skupiny B, ale i karotén.

Ďalšie (ne)oceniteľné účinky

Okrem spomínanej prevencie proti chrípkam či nachladnutiam sú to:

- Pomoc pri zápaloch močového mechúra a obličiek

- Liek proti paradentóze a ochorení ďasien

- Pomocník proti jarnej únave (viac o jarnej únave si prečítate v tomto článku >)

- Šípky pomáhajú pri bolestiach žíl a kŕčových žilách

- Zlepšujú tiež schopnosť sústredenia

- Zvyšujú potenciu

- Stimulujú libido

- Šípky majú i močopudné účinky

Zlaté pravidlo

Jednoznačne platí: čím viac šípok a menej vody, tým kvalitnejší čaj. Šípky varíme zhruba 30 minút na silnejšom plameni, takže sa aj polovica vody odparí. Pri varení sa riaďte skôr chuťou a vôňou, než hodinkami.

Ako čaj chutne pripraviť?

Ozajstní fajnšmekri neodporúčajú variť vreckový šípkový čaj, ktorý je v ich ponímaní len obyčajným „odpadom“. Ak sa vám šípky nepodarí nazbierať a usušiť, zadovážte si šípkové plody napríklad od predajcov z trhovísk.

Prihláste sa do nášho Spravodaja a okrem špeciálnej zľavy budete ako prvý informovaný o nových článkoch, novinkách, akciách a výhodných ponukách.

Na zber šípok si ale trúfne každý, takže ako bylinkár môže na okolie pôsobiť aj absolútny neznalec. Šípky zbierajte až po úplnom dozretí. Nemá zmysel nosiť domov plody, ktoré už prešli mrazom alebo sú nahnité. V prvom prípade majú veľmi málo liečivých látok, v druhom navyše obsahujú rôzne škodliviny. Zbierajte ich najlepšie v prírode, pokiaľ možno počas suchých a slnečných dní. Dobré je počkať kým uschne ranná rosa. Sušte ich buď v celku alebo rozrezané na polovicu a zbavené nejedlých častí. Samotná čaju príprava nie je náročná, pričom si môžete zvoliť viacero postupov:

Niekto sušené šípky roztĺka v mažiari a na pol litra vody dáva dve polievkové lyžice tejto drviny. Šípková drvina sa najskôr nechá odstáť aspoň pol hodinku v studenej vode, následne sa všetko uvedie do varu, ktorý má trvať dve minúty. Opäť sa nechá tak štvrťhodinku odstáť až je pripravený k servírovaniu.

Iní drvené šípky zalejú vriacou vodou a rovnako ich dve minútky povaria. Vývar je však nutné nechať odstáť dlhšie.

Šípkový čaj so zachovaním vitamínov

Pokiaľ chcete v plodoch zachovať čo najväčšie množstvo hodnotných látok, šípky rozdrvte kuchynským valčekom, prípadne mlynčekom na kávu a nechajte cez noc vylúhovať v studenej vode. Na jeden liter pritom použite zhruba 20 gramov šípok. Nasledujúci deň ohrejte celú zmes pri teplote 70 – 80 ° C a sceďte najlepšie cez plátno pre odstránenie šípok a hlavne chĺpkov z ich vnútra.

Skvelý tip

Do čajovej kanvice môžete pre dochutenie pridať málinko červeného vína a na stôl položiť ako voliteľné dochucovadlo včelí med. Cukrom sa šípkový čaj dochucovať neodporúča.