Slovensky English

Volajte: 0911 348 776 PO - PIA 9:00 - 18:00

Vitajte !

Máte radi "tučné" jedlá? Vyskúšajte ich zdravšie alternatívy

Máte radi tučné jedlá? Vyskúšajte ich zdravšie alternatívy.

Diétne pravidlá má už väčšina z nás v malíčku. Valia sa na nás z každej  strany. Nahradiť biele pečivo celozrnným, pri výbere mliečnych výrobkov sledovať obsah tuku v sušine a do koša nekompromisne vyhodiť všetko, čo obsahuje cukor.  Každý človek však aspoň raz za čas zhreší a ak viete, ktorou alternatívou nahradiť vyhlásených zabijakov postavy, nemusíte sa o svoju figúru viac obávať.

Chipsy, tyčinky a iné slané krekry

Alternatíva: Zeleninové chipsy

Pokiaľ patríte medzi typy, ktoré pri sledovaní televízie alebo čítaní knihy musia bezpodmienečne niečo zobkať (najlepšie chipsy), asi len ťažko oklamete chuťové poháriky nastrúhanou mrkvou. V danú chvíľu by vám síce zamestnala ruky a ústa rovnako, no málokto sa dobrovoľne uchýli práve k tejto možnosti.

Našťastie sa na našom trhu dajú nájsť aj zdravšie alternatívy, ktoré sú neraz vyrábané bez tuku či soli. Vyskúšali ste už napríklad zeleninové chipsy? Môžete si vybrať z viacero druhov: s chuťou červenej repy, petržlenu, mrkvy, či zeleru. Ich kalorická hodnota je ozaj minimálna.

Slané oriešky

Alternatíva: Nesolené plody

Slané oriešky sú niečo podobné ako vyššie spomenutí tukoví „doprajníci“. Navyše, ak ochutnáte jeden, zvyčajne s ich pojedaním neprestanete, kým nezlupnete celý sáčok. Odborníci na výživu vychvaľujú oriešky do nebies, no myslia samozrejme ich nesolené a nepražené varianty.

Bez obáv môžete vyskúšať slnečnicové a tekvicové semiačka, ktoré telu dodajú potrebné vitamíny. V ich prípade však tiež platí: Všetko s mierou. Preto by denná dávka nemala presiahnuť jednu hrsť.

Údeniny a mastné mäso

Alternatíva: Kvalitné mäso

Neviete si pohár piva predstaviť bez slaniny či nakrájanej klobásy? Viete, že bôčik, párok i tlačenka sú pre vašu postavu hotové peklo, no mäsa sa napriek tomu nevzdáte? Nik vám nekáže byť vegetariánom, no v snahe o redukciu váhy sa zamerajte skôr na jeho zdravšie druhy. Vyskúšajte napríklad šunku s obsahom 90% svaloviny, prípadne sušené mäso, ktoré má len 5% tuku.

Dietológovia odporúčajú pripraviť si kvalitné mäso s trochou olivového oleja a bylinkami na panvici.  Ide o veľmi zdravé jedlo a ak si k nemu pridáte zeleninu, nemusíte sa báť nepekných "špekov". Dobré mäso nepotrebuje žiadne extra dochucovanie a dlhú prípravu.

Mliečna čokoláda

Alternatíva: Horká čokoláda

Horká čokoláda je malý zázrak. Ak si raz zvyknete na jej chuť, nebudete viac siahať po mliečnej obmene. Najzdravšia je tá, s vysokým podielom kakaa (70% až 80%). Na prvý pocit sa vám môže zdať až príliš horká, no po chvíľke na jazyku prekvapivo zosladne. Navyše má nezanedbateľné množstvo antioxidantov a nízku hodnotu glykemického indexu, vďaka čomu zaženie hlad na dlhšiu dobu.

Ako je to s nápojmi?

Nie každý sa dokáže celý deň nadájať len čistou vodou. V boji proti kilogramom sú povolené i ovocné a bylinkové čaje. Vyskúšajte si ich zachladiť a pripravte si domáce Ice tea. Miesto kávy, ktorá dehydruje, stavte na zelený čaj. O jeho povzbudivých účinkoch a veľkom množstve antioxidantov, ste už určite počuli.

Ak si myslíte, že kúpou nápojov s označením light sa prírastku kíl vyhnete, ste na omyle. Miesto cukru síce obsahujú umelé sladidlá, no i tie majú štedrú kalorickú nádielku.

Vyhnite sa lacným džúsom a nedajte sa oklamať nápisom: Bez pridaného cukru. To, že nebol pri výrobe nápoja pridaný vonkoncom neznamená, že pôvodný koncentrát ho neobsahoval.  Zaobstarajte si radšej odšťavovač a vychutnávajte svoj vlastný ovocný či zeleninový nápoj.

Zdroj fotoengin akyurt on Unsplash

O týždeň si posvietime na vajíčka. Skutočne sú také nezdravé? :-)

Prečítajte si tiež:
Celebritný fitness: Takto sa držia vo fome hviezdy
TOP tipy, ako urýchliť chudnutie